Connect with us

Svijet

MRAČNE PROGNOZE: Moguć kolaps prve linije vojske Ukrajine

Ukrajinska vojska mogla bi da se suoči sa kolapsom prvih linija na frontu ukoliko Rusija nagomila svoju vojsku radi ofanzive u određenom području, objavljeno je u evropskom izdanju magazina “Politiko”.

U izvještaju se citiraju visokorangirani oficiri ukrajinske vojske koji su služili pod komandom bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog, koji navode da je “vojna slika za ukrajinsku vojsku mračna”.

Prema njihovim riječima, postoji veliki rizik od kolapsa prve linije gdje god ruski generali odluče da usredsrede svoju ofanzivu.

“Uz brojčanu superiornost ruske vojske i aktivnu upotrebu navodećih projektila koji već sedmicama razbijaju ukrajinske položaje, Rusija će vjerovatno uspjeti da probije položaje na prvoj liniji i uništi ih u pojedinim dijelovima”, rekli su oficiri, koji su željeli da ostanu anonimni.

Oni tvrde da sada ništa ne može pomoći Ukrajini, pošto ne postoje “ozbiljne tehnologije” koje mogu da nadoknade brojčanu nadmoć ruskih snaga koje će vjerovatno jurišati na ukrajinske položaje, navodi Tas, prenosi Srna.

“Mi nemamo te tehnologije, a ni Zapad ih nema u tolikom broju”, naveo je jedan od oficira.

Iz ruskog Ministarstva odbrane juče je saopšteno da su ruske snage ojačale taktičke pozicije na nekoliko položaja na prvoj liniji, konkretno u pravcu Vremevke, južnog Donjecka i Hersona. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da je ukrajinska vojska od početka godine izgubila više od 80.000 vojnika i 14.000 komada vojne opreme, uključujući 1.200 tenkova i oklopnih vozila.

Svijet

POTOP U DUBAIJU! Avion pliva po pisti! (VIDEO)

Obilne kiše pogodile su danas Ujedinjene Arapske Emirate, poplavile delove glavnih autoputeva.

Poplavljen je i aerodrom u Dubaiju, pa se tako mogu vidjeti avioni kako se kreću po pistama pretvorenim u rijeke.

Brojni letovi su obustavljeni.

Vlasti su poslale cisterne na ulice i autoputeve da ispumpaju vodu.

Kiša je neuobičajena pojava u UAE, sušnoj državi na Arapskom poluostrvu, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih mjeseci.

Kako prenose mediji, sve stoji u ovoj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Nastavi čitati

Svijet

BEZ POMOĆI SAD Ukrajina neće imati šanse protiv Rusije

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bez pomoći SAD, Ukrajina neće imati šanse da dobije rat sa Rusijom.

“Bez ove pomoći nećemo imati priliku da pobijedimo. Morate biti jači od neprijatelja da biste ga savladali”, rekao je Zelenski u intervjuu za američku televiziju PBS.

Prema njegovim rečima, Ukrajina danas ima jednu na 10 ruskih artiljerijskih granata.

“U svakom slučaju, sa takvom statistikom, svaki dan ćemo nazadovati. Ako želimo da branimo ono što je pod našom kontrolom, onda treba da imamo proporcionalne brojke – 10 prema 10”, rekao je Zelenski.

On je naveo primjer kako su Rusi uništili termoelektranu Tripilsku, koja je izvor električne energije u Kijevskoj oblasti.

“Poletjelo je 11 raketa. Uništili smo prvih sedam, ostale četiri su uništile stanicu. Zašto, jer (mi) nismo imali više projektila. Ponestalo nam je raketa koje su štitile Tripiliju”, istakao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je dodao da kada saveznici kažu da ne mogu da daju Ukrajini ovo ili ono oružje ili ne mogu biti prisutni u Ukrajini sa ovom ili onom silom, jer će izgledati kao da je Ukrajina uvukla NATO u rat, onda on želi da postavi pitanje u vezi Izraela.

“Izrael nije član Alijanse. Ali države članice NATO branile su Izrael, pokazale da Izrael nije ostavljen sam. Ovo je pouka i odgovor svima koji na različitim kontinentima govore da Ukrajini treba pomoći veoma pažljivo kako ne bi uvukli zemlje NATO u rat”, istakao je Zelenski.

Nastavi čitati

Aktuelno