Connect with us

Društvo

NA MIRNOM PROTESTU ZATRAŽENA SMJENA RUKOVODSTVA Zavoda za invalidnu djecu u Pazariću

Učesnici mirnog protesta ispred Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalide djece i omladine u Pazariću, kraj Sarajeva, danas su poručili da nema mjesta nasilju u društvu i zatražili smjenu direktora Zavoda u kojem je nedavno otkriven novi slučaj nehumanog postupanja sa štićenikom.

Na protestu koji je organizovala Unija lica i organizacija lica sa invaliditetom u Federaciji BiH /FBiH/ istaknuto je da otkaz radnici koja je zlostavljala štićenika nije rješenje problema.

Iz Unije podsjećaju da mjesecima traže smjenu direktora Zavoda, smatrajući ga odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid, ali da je reakcija nadležnih izostala.

Adnan Dervišević u ime Unije lica i organizacija lica s invaliditetom FBiH danas je rekao da do kraja naredne sedmice očekuje da rukovodstvo zavoda podnese ostavku.

Na skup su došli i stanovnici Pazarića, među kojima i Vedin Išerić, koji je izrazio uvjerenje da se krije stanje u svim socijalnim institucijama, ne samo u Pazariću.

Išerić je ocijenio da nije rješenje otpustiti jednog radnika ili jednog direktora, već da treba strogo kazniti počinioce i odgovorne kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo.

Skup je održan u tišini kako se ne bi uznemiravali korisnici Zavoda u Pazariću, a okupljeni, njih nekoliko desetina, poručili su da su spremni da istraju u borbi za prava lica sa invaliditetom.

Učesnici skupa, među kojima su bili i pojedinci iz zemalja regiona, te predstavnici više nevladinih organizacija, uputili su podršku svim licima koja borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim radnicima ove ustanove koji svoj težak posao rade profesionalno i sa empatijom.

Prije nekoliko dana u javnost je dospio snimak na kojem se vidi radnica Zavoda kako udara jednog štićenika i galami na njega, a prije četiri godine objavljene su fotografije djece štićenika Zavoda u Pazariću koja su bila vezana za radijatore.

Društvo

“BANJALUKA JE PONOSNA” Gradonačelnik čestitao Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom prvenstvu (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je plivačici Lani Pudar na osvojenoj srebrnoj medalji na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu.

– Čestitam Lani Pudar osvajanje srebrne medalje na Evropskom seniorskom prvenstvu u Beogradu. Takođe čestitam i njenom treneru Goranu Grahovcu za sve što čini, a ova medalja je sjajan uvod za ono što nas čeka na Olimpijskim igrama u Parizu. I Banja Luka je ponosna! Srećno Lano! – poručio je gradonačelnik.

Podsjećamo, Lana Pudar je finalnu trku u disciplini delfin okončala sa vremenom 2:08.15, i time osvojila 20. medalju u karijeri na velikim takmičenjima.

Ujedno nastup na Evropskom seniorskom prvenstvu bio je posljednja provjera pred nastup mlade plivačice na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu.

Nastavi čitati

Banjaluka

“UVIJEK JE PRAVO VRIJEME ZA RAZGOVOR SA NAŠIM NARODOM” Stanivuković posjetio domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu (FOTO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je danas domaćina Bogdana u Krupi na Vrbasu.

– Danas smo svratili i kod našeg domaćina Bogdana Novakovića u Krupi na Vrbasu, na kratki predah i druženje. Uvijek je pravo vrijeme za razgovor sa našim narodom, iz svih dijelova Banje Luke. Nastavljamo dalje! – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Nastavi čitati

Društvo

OVO JE KLJUČNI RAZLOG Zašto je bitno prijaviti policiji da je nevrijeme oštetilo vaš automobil?

Ukoliko vam je vozilo oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu pogodilo Banjaluku, te brojne gradove Republike Srpske, trebalo bi da se obratite nadležnoj policiji, gdje će vam napraviti zabilješku o pričinjenoj šteti, a sve u cilju dokaza da bi osiguravajuća kuća kod koje je automobil osiguran, mogla da vam nadoknadi štetu.

Uslov za nadoknadu štete, pojašnjavaju iz Udruženje osiguravajućih kuća, jeste da je auto kasko osiguran.

“Kada tražimo dokumentaciju, moramo imati na uvid od meteorološke stanice da je bio grad na nekoj teritoriji, pa onda da se desio taj nesretni slučaj. Tu ne mora biti policijski zapisnik, ali treba neka zabilješka kako bi građani mogli da predaju to, a da policija potvrdi da se to desilo na toj i toj lokaciji. Dakle, ako je automobil kasko osiguran, dovoljna je ta policijska zabilješka gdje se potvrđuje šta se desilo, šta je oštećeno. Led je jedan od rizika koji je pokriven osiguranjem”, pojašnjava Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća.

Ključni razlog zbog kojeg građani koji žele da im se nadoknadi šteta moraju imati službenu zabilješku da se desio incident, jeste vjerodostojnost dokaza, pišu Nezavisne.

“Jer, može se desiti da neko namjerno polupa automobil na nekoj drugoj strani, pa da dođe u osiguravajuću kući i kaže evo i meni je auto polupan od grada. Znam to iz prakse”, upozorava Popović.

Kaže da je i on od sinoć već imao desetak poziva od strane građana koji su kasko osigurali svoje automobile i koje je interesovalo šta treba da rade.

“Naravno nadoknadiće im se šteta, samom treba da ispune te formalne uslove”, navodi Popović.

Nastavi čitati

Aktuelno