Connect with us

Banjaluka

NA PODIJUMU ZASIJALO 7 MEDALJA: Članice banjalučkog plesnog kluba “Blok” najbolje u regionu

Zavidno umijeće majstora podijuma obilježilo je minulog vikenda međunarodno takmičenje “Summer Dance Open” u Rijeci, gdje su djevojčice iz banjalučkog plesnog kluba “Blok” zasijale, osvojivši čak sedam medalja i specijalne nagrade.

Sa više od 5.000 takmičara, iz različitih disciplina i starosnih kategorija, ovo takmičenje je bilo pravo polje za pokazivanje umijeća u hip-hopu, modernom baletu i šou densu. U kategoriji hip-hopa ekipa “Bloka” postigla je izvanredne rezultate sa pet pobjeda i to u grupama za djecu, juniore i solo juniore.
– U kategoriji solo juniori, srebro je osvojila takmičarka Elena Tica, dok je Milica Ritan ponijela bronzu – naveli su iz ovog kluba.

U kategoriji solo djeca, srebro je osvojila Irina Obradović, a bronzu Nika Nišić, takođe, polaznice “Bloka”. Sjajan rezultat postigla je i hip-hop formacija “Gangsters”, osvojivši srebro i ostavivši ispred sebe samo plesače iz Slovenije, a sve koreografije hip-hopa treniraju ih Svetlana Vidić i Aleksandra Pilipović.

Kada je u pitanju ekipa modernog baleta, PK “Blok” je osvojio dva zlata i to za grupe moderni balet i šou dens, a pobjedničke koreografije modernog baleta potpisuje balerina Neda Uletilović.

– Djevojčice su u žestokoj konkurenciji ostavile iza sebe klubove iz cijelog regiona te još jednom pokazale da predan rad, trud i vježba donose rezultate – kazali su iz ovog kluba.

Nakon zvaničnog proglašenja, dodijeljena je i specijalna nagrada koju su osvojile Petra Čajić i Isidora Bulatović sa svojim solo izvedbama, a dodatno nagradu za najbolju i najtalentovaniju plesačicu na cijelom takmičenju osvojila je takođe Petra Čajić.

– Sada kada su se malo slegli utisci i kada svi prepričavamo lijepe događaje sa takmičenja, mogu samo da zahvalim na divnom iskustvu i fenomenalnom danu kojeg još nisam svjesna – rekla je Čajićeva.
Kako kaže, u svim plesnim tačkama davala se cijela, igrala je svim srcem i trudila se da bude sve bolja i bolja, što se na kraju isplatilo.

– Od malih nogu sam voljela muziku i pokrete. Plesom sam počela da se bavim sa osam godina i kada sam vidjela kako izgleda trening plesa, bila je to ljubav na prvi pogled – pojasnila je Čajićeva.
Ona ističe kako voli muziku, note, igru, ples te je tražila način da ispolji svoju kreativnu stranu i da zadovolji svoju potrebu za fizičkom aktivnošću, tako da je sve to pronašla u hip-hopu.

– Od mog prvog treninga do sada hip-hop je sastavni dio mog dana. Ples me opušta i čini me srećnom – rekla je ona.
Balerina Ana Đudurović, koja je sa svojim drugaricama osvojila zlato, opisala je svoje prvo takmičenje i kao čarobno iskustvo.

– Idem redovno na treninge, na kojim stalno ponavljamo i vježbamo koreografije. Nastupale smo nekoliko puta zajedno i svaki put smo bile još bolje, jer se trudimo i dajemo sve od sebe – rekla je Đudurovićeva.

Predsjednica PK “Blok” Jelena Stojaković izrazila je veliku zahvalnost trenerima i koreografima koji su izgradili ovaj pobjednički tim te kazala kako vjeruje da će pobjede nastaviti da se nižu.

– Ovo je veliki uspjeh za cijeli klub i našu djecu, ali i njihove roditelje, koji su nas bodrili sa tribina i navijali svim srcem – kazala je ona.

Već sljedećeg vikenda ekipa ovog plesnog kluba se takmiči na turniru LDF open u Vitezu, nastavljajući svoj put ka novim plesnim izazovima.

Timski duh

Ana Đudurović je rekla da je timski rad vrlo bitan.

– Potrebno je da svi članovi grupe budu ujednačeni i da se cijeli tim gleda kao cjelina. Da biste uspjeli u tome, svi članovi grupe moraju dati sve od sebe, a to podrazumijeva milion ponavljanja, vraćanja i vježbanja koji su sastavni dio dobre koreografije koja nam donosi pobjedu. Mi uvijek gledamo jedna u drugu kada imamo nastup. Ako neko ne zna, vidjeće od drugarica i plesati tako. Zato smo kao grupa super i pomažemo jedne drugima, da što bolje uradimo koreografiju – kazala je Đudurovićeva.

Banjaluka

VELIKI PETROVDANSKI SABOR Drinić: Ako ZABORAVIMO KO SMO, nestaćemo kao narod

Potkozarje je večeras riznica kulturnog i nacionalnog identiteta našeg naroda.

Rekao je to prijatelj KUD-a “Potkozarje”, narodni poslanik Nebojša Drinić koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju.

Osim domaćih ansambala na Saboru koji se održava već pet godina učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Srbije i Makedonije, što po riječima Drinića govori o prijateljskim vezama koje se iz godine u godinu produbljuju.

– Naša je obaveza običaje da čuvamo i prenosimo na mlađa pokoljenja, jer su oni sa pravoslavnom vjerom, osnova nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda. Kao što je rekao Njegoš ako zaboravimo ko smo, gdje su nam korijeni, onda ćemo kao narod nestati. Postajemo “poput slamke međ’ vihorovima”, istakao je Drinić.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONOVO „KINO NA OTVORENOM“! Ovaj put UŽIVANJE uz film „Jorgovani“

Turistička organizacija grada Banje Luke za sve sugrađane, ali i turiste, prirediće ponovo popularno „Kino na otvorenom“ u utorak, 23. jula od 21.00 čas, na platou ispred tvrđave Kastel.

-Ljubitelji filma, pozivamo vas na još jedno nezaboravno filmsko veče pod zvjezdanim nebom. Ponesite dekice, dobro raspoloženje, povedite društvo i uživajte u projekciji filma „Jorgovani“. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da uživate u filmu na otvorenom, okruženi istorijskim zidinama i prirodnim ljepotama tvrđave Kastel – navedeno je iz Turističke organizacije Grada.

Dodaju i to kako je ulaz slobodan za sve posjetioce.

Događaj „Kino na otvorenom“ već postaje prepoznatljiv događaj u našem gradu, te svake put privuče veliki broj ljudi.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA POZORNICA Stanivuković prisustvovao „PETROVDANSKOM SABORU“ u Potkozarju

Gradonačelnik, Draško Stanivuković prisustvovao je „Petrovdanskom saboru“, koji se već peti put održava u Potkozarju.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, ove godine ova manifestacije se održava na novoj pozornici, a baš kao i prethodne godine i ove godine je okupila veliki broj ljubitelj folklora i čuvara tradicije i običaja iz svih krajeva.

-Peti “Petrovdanski sabor” u Potkozarju ove godine se održava na novoj pozornici koja predstavlja simbol naše posvećenosti očuvanju kulture i tradicije. Zahvaljujući predanom radu KUD-a “Potkozarje”, ova manifestacija iz godine u godinu okuplja veliki broj ljubitelja folklora i tradicije iz svih krajeva – kazao je gradonačelnik.

Poručio je i to kako je i ove godine u Banju Luku došao veliki broj prijatelja iz kulturno – umjetničkih društava, na šta naš grad može da bude ponosan.

-Ove godine imamo čast da ugostimo prijatelje iz Srbije, Makedonije, kao i naša lokalna društva, čime dodatno jačamo naše kulturne veze i prijateljstva. Čestitam predsjedniku KUD-a Potkozarje Dejanu Hanaku i svim članovima na odličnoj organizaciji – naglasio je Stanivuković.

Poručio je i to kako ovo društvo uvijek može da računa na snažnu podršku Banje Luke.

Nastavi čitati

Aktuelno