Connect with us

Društvo

NA VATROMET I PETARDE ISPUCANO milion maraka više nego godinu ranije

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u Bosnu i Hercegovinu je u 2023. godini uvezeno više pirotehničkih sredstava u odnosu na godinu ranije, i to za više od milion maraka, a samo u decembru prošle godine uvezeno je oko 100 tona vatrometa, petardi i drugih pirotehničkih sredstava vrijednih 829.085 KM, uglavnom iz Kine.

“U 2023. godini je uvezeno pirotehničkih proizvoda u vrijednosti većoj od 4,6 miliona KM, dok ih je u 2022. uvezeno za oko 3,6 miliona”, istakli su za “Nezavisne novine” u UIO BiH.

Prema njihovim podacima, kada je u pitanju 2023. godina najviše pirotehničkih proizvoda uvezeno je, očekivano, u decembru, i to u vrijednosti većoj od 829.000 KM, u oktobru u vrijednosti od oko 780.000 KM maraka, dok je u julu prošle godine uvezeno pirotehničkih sredstava u iznosu od 635.000 KM.

“Najniža vrijednost uvoza ovih proizvoda zabilježena je u februaru, i to za svega 4.524 KM”, navode iz UIO BiH.

Prema podacima za 2022. godinu, u januaru nije bilo uvoza pirotehničkih sredstava, najmanje uvoza zabilježeno je takođe u februaru, u vrijednosti od 1.687 KM, dok je najveći uvoz evidentiran u septembru, kada je uvezeno više od 719.000 KM.

“Pirotehnička sredstva za vatromet, signalne rakete, rakete protiv grada, signalne rakete za gustu maglu i druge proizvode najviše uvozimo iz Kine. Prošle godine smo uvezli oko 600 tona proizvoda u vrijednosti većoj od 4,3 miliona KM, iz Albanije je uvezeno oko 14.000 kilograma u vrijednosti od 238.476 KM. Zatim slijede Njemačka i Hrvatska, iz kojih je uvezeno oko 1.000 kilograma pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od oko 20.000 KM “, stoji u podacima UIO BiH.

Prema njihovim podacima, u 2021. godini uvezeno je pirotehničkih sredstava u vrijednosti oko 1,7 miliona maraka, nešto više uvoza evidentirano je 2020. godine, kada je uvezeno sredstava u vrijednosti oko dva miliona, dok je 2019. godine uvezeno pirotehničkih sredstava u vrijednosti većoj od 2,6 miliona KM.

Iz jedne banjalučke prodavnice pirotehničkih sredstava kazali su za “Nezavisne novine” da se vatromet već tradicionalno najviše prodaje, ali nisu primijetili veću potražnju u poređenju sa 2022. godinom.

“Vatromet je nekako najtraženiji, bude tu tradicionalno i petardi, ali pretežno naši kupci koji dolaze sa djecom kupuju rakete za vatromet. Jedna porodica prosječno potroši oko 20 do 30 KM u kupovini pirotehničkih sredstava. Vatromet se traži tokom cijele godine, dok su petarde najtraženije u vrijeme Božića, pred Badnji dan”, kazali su iz ove prodavnice i napomenuli da najviše proizvoda uvoze iz Kine.

“Do sada nismo imali reklamacija, svi su zadovoljni proizvodima. Cijene raketa se kreću od dvije i po marke ili tri i po marke, dok se boks kutije prodaju za oko 15 KM, pa nadalje, sve zavisi”, istakli su oni.

Banjalučanin Velibor T., otac troje djece, kazao je za “Nezavisne novine” da je kupovao petarde sve donedavno, ali da se sve promijenilo nakon što su nabavili psa.

“Primijetio sam da se pas strašno plaši petardi, počne da se trese i tačno se vidi u očima koliko se plaši, tako da sada kupujemo samo prskalice i vatromet koji ne stvara veliku buku. I djeca su saglasna s ovom odlukom. Drago mi je da je moj sin Đorđe zadnji put kada smo išli u kupovinu takođe rekao da neće kupovati petarde ili bilo kakva sredstva koja izazivaju jake eksplozije”, naveo je ovaj Banjalučanin.

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! U Srpskoj rođene 32 bebe

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 32 bebe, 17 dječaka i 15 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima

Najviše beba, osam, rođeno je u porodilištu Banjaluka, po pet u Bijeljini i Doboju, četiri u Prijedoru, po tri u Trebinju i Nevesinju, dvije u Gradišci, a po jedna u Foči i Zvorniku.

U Banjaluci su rođena četiri dječaka i četiri djevojčice, u Bijeljini dva dječaka i tri djevojčice, u Doboju četiri dječaka i jedna djevojčica, u Prijedoru dva dječaka i dvije djevojčice, u Trebinju dva dječaka i jedna djevojčica, a u Nevesinju jedan dječak i dvije djevojčice.

Dječak i djevojčica rođeni su u Gradišci, a u Foči jedna djevojčica, dok je u Zvorniku u protekla 24 časa na svijet došao jedan dječak.

Poroda nije bilo u porodilištu u Istočnom Sarajevu.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKI POTROŠAČ ĆE MOĆI DA TUŽI “Elektroprivredu” Srpske! Odluka o povećanju cijene struje BILA NEUSTAVNA

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji, piše Kapital.

U odnosu na tačku IV ove odluke Ustavni sud je takođe utvrdio nesaglasnost sa Ustavom, jer ova odredba propisuje stupanje na snagu ovog akta danom donošenja, kao i njenu primjenu od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

“Nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske”, naveli su iz Ustavnog suda RS.

Ovo bi moglo značiti da će svaki korisnik kome je struja obračunavana po novim tarifama moći da tuži Elektroprivredu, zato što će se poništavanjem odluke struja morati obračunavati po ranijoj cijeni.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Promjenljivo oblačno i toplo, uz povremene SLABE PADAVINE

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas će biti promjenljivo, toplo i oblačno uz povremene slabe padavine, uglavnom na zapadu i jugu.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od tri do devet, na jugu do 12, a dnevna od 13 do 20, u višim predjelima od osam Celzijusovih stepeni, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na istoku se očekuju i sunčani intervali. Tokom večeri i u noći na petak očekuje se prolazak frontalne zone koja će se premještati od juga ka sjeveru i donijeće padavine. U Hercegovini se očekuju i nešto jače padavine uz moguće pljuskove praćene grmljavinom, dok će u ostalim predjelima biti slaba kiša.

Duvaće slab do umjeren vjetar, uglavnom južnih smjerova.

U Srpskoj i FBiH danas je umjereno ili pretežno oblačno, a lokalno slaba kiša je zabilježena ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica nula, Čemerno 10, Mrakovica 11, Kalinovik 12, Novi Grad i Srbac 13, Gacko, Kneževo i Prijedor 14, Drinić, Sokolac i Han Pijesak 15, Banjaluka, Bileća i Mrkonjić Grad 16, Ribnik 17, Sarajevo, Bijeljina, Doboj i Trebinje 18, Srebrenica i Neum 19, Zvornik, Foča i Mostar 20, Višegrad i Rudo 21 Celzijusov stepen.

Srna

Nastavi čitati

Aktuelno