Connect with us

Politika

Načelnik federalne policije vrijeđao novinare, ministar traži suspenziju

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara danas je uputio zahtjev za suspenziju načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP) Zorana Čegara.

Kako su saopštili iz MUP-a FBiH, Čampara je zahtjev uputio zamjeniku direktora FUP-a Ensadu Kormanu. Zatražio je da se Čegar odmah suspenduje.

“Postupanje iz nadležnosti rukovodioca FUP-a zatraženo je zbog podizanja optužnice protiv Čegara pred Opštinskim sudom u Dubrovniku, i to zbog krivičnog djela ‘Prevara’ iz člana 236. Kaznenog zakona Republike Hrvatske, a za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju do osam godina, zbog falsifikovanja notarskih ugovora koji se odnose na imovinu u Ilijašu, kao i zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji upućenih novinarki Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)”, napomenuli su u saopštenju, prenosi Klix.

U MUP-u FBiH osudili su Čegarovo nasilničko ponašanje nad novinarima, a posebno nasrtaje i prijetnje CIN-ovoj novinarki kojoj je Čegar zaprijetio da će joj “iščupati grkljan”, kojoj je psovao majku, vrijeđao i nazivao “četnikušom”.

“Građani Bosne i Hercegovine zbog pojedinaca poput policijskog službenika Zorana Čegara gube povjerenje u rad policije, a što je u direktnoj suprotnosti sa strateškim prioritetima ovog ministarstva. Ovom ministarstvu su potrebni hrabri i čestiti policajci, a ne kukavice koje prijete i nasrću na žene. Ministar unutrašnjih poslova FBiH poziva Jedinicu za profesionalne standarde FUP-a i nadležne pravosudne organa da prioritetno istraže slučaj nasrtaja i prijetnji novinarki CIN-a”, poručeno je.

Upravni odbor Savjeta za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudio prijetnje i napade Zorana Čegara, načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, na novinare Centra za istraživačko novinarstvo, punopravnog člana Savjeta za štampu i online medije u BiH.

“Smatramo kako je nedopustivo ovakvo ponašanje jednog dužnosnika tim više što je u sistemu koji bi trebao štititi zakone te da bi mu zbog verbalnog napada ali i pokušaja fizičkog nasrtanja na novinare trebalo zabraniti vršenje javnih funkcija”, saopšteno je iz Savjeta.

Napomenuli su da mediji imaju pravo da istražuju djelovanje i pod lupu stavljaju javne ličnosti, a pravo javnosti je da zna.

“Sprečavanje novinara u vršenju njihove dužnosti, pogotovo na ovako grub način je za svaku i najtežu osudu”, zaključeno je u Savjetu za štampu.

CIN je prethodno objavio tekst “Dvostruki život policajca Čegara”.

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno