Connect with us

Društvo

Nakon Šengena stiže i novi online sistem za ulazak u EU

Ulaskom Hrvatske u Šengen od januara naredne godine neće se promijeniti režim prelaska hrvatske granice za građane BiH koji putuju u EU, ali će se 2023. godine, kada počinje primjena novog režima putovanja u šengensku zonu, desiti značajne promjene za sve zemlje koje imaju bezvizni režim s EU, pa i za BiH.

Naime, od novembra naredne godine na snagu stupa Evropski sistem za autorizaciju i putovanje ETIAS, koji će predstavljati formu online vize za sve one kojima ne treba šengenska viza, a žele da putuju u EU. Ovaj novi režim će važiti i za građane BiH, koštaće sedam evra, a važiće tri godine, s tim da boravak u šengenskoj zoni ne može trajati duže od 90 dana pri svakom ulasku.

Što se tiče Šengena, iako je proteklih mjeseci bilo najava da će on otežati ulazak građana BiH u Hrvatsku, hrvatske vlasti su nakon formalnog poziva da se Hrvatska od januara priključi objasnile da nikakvih suštinskih promjena neće biti jer ta zemlja praktično od ulaska u EU primjenjuje šengenski način kontrole ulaska u tu zemlju.

Za BiH, posebno za RS, najveća briga je bila šta bi se moglo desiti s mostom na Savi kod Gradiške, koji je završen, ali ne može biti pušten u promet dok se ne završi brza cesta koja će ga spojiti s auto-putem Zagreb – Beograd i dok Hrvatska ne izgradi granični prelaz. Naime, prije mjesec dana se pojavila informacija da bi Austrija mogla blokirati ulazak Hrvatske u Šengen, a to bi značilo odgađanje početka izgradnje graničnog prelaza na hrvatskoj strani jer je EU stava da prelaz ne treba početi graditi dok se novi šengenski sistem u Hrvatskoj ne uhoda. Nakon što je sigurno da Hrvatska ulazi u Šengen od januara, izvjesno je da će granični prelaz biti izgrađen do kraja godine.

To nam je indirektno potvrđeno u Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prelaza Ministarstva finansija Hrvatske.

“Izgradnja novog graničnog prelaza u koridoru brze ceste Okučani – granica BiH vodi se u skladu s definisanom planiranom dinamikom bez bilo kakvih odgađanja”, potvrdili su oni za “Nezavisne”.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, “Nezavisnim” je nedavno rekao da je ponudio Hrvatskoj da postojeći novoizgrađeni granični prelaz u Gradišci na bh. strani služi kao zajednički prelaz, kako bi se ubrzalo njegovo otvaranje. Međutim, ako se informacija iz Hrvatske o završavanju izgradnje prelaza na vrijeme pokaže tačna, to znači da neće biti potrebe da se pravi zajednički prelaz.

Što se tiče sistema ETIAS, iako je njegovo pokretanje najavljeno za novembar naredne godine, pojašnjeno je da će prvih šest mjeseci biti samo davane informacije, te da putnici neće morati popunjavati obrasce. Nakon prvih šest mjeseci, odnosno od jula 2024, sistem će se početi primjenjivati, ali narednih šest mjeseci će od popunjavanja formulara biti pošteđeni putnici koji prvi put od novembra ulaze u šengenski prostor. Tek od novembra 2024. sistem će važiti za sve bez izuzetka.

Kako je nedavno saopšteno iz Evropske granične službe FRONTEX, sistem će biti opremljen najsavremenijom tehnologijom koja će omogućiti prelazak granice bez poteškoća.

Kao što smo pisali, putnici će popuniti online obrazac sa osnovnim podacima, a odobrenje će u 99 odsto slučajeva putem e-maila primiti u roku od desetak minuta nakon podnošenja aplikacije. U minimalnom broju slučajeva biće tražene dodatne provjere, a one bi mogle trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci u izuzetno rijetkim slučajevima.

Društvo

SARAJEVO VEĆ PLANIRA PROSLAVU NOVE GODINE! Za doček skoro MILION MARAKA

Javni doček Nove 2025. godine u Sarajevo koštaće 795.541 KM s PDV-om, a Sarajlije će u najluđoj noći u godini zabavljati Severina, veče prije nastupiće Salvatore Ganaći.

Kako je navedeno u objavi javne nabavke na dočeku će nastupiće Severina Vučković i Salvatorea Ganaći.

Prema podacima Portala Javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo – Gradska uprava sklopila je ugovor u iznosu 679.950 KM bez PDV-a, odnosno 795.541,50 KM sa PDV-om za dobavljačem tražene usluge organizacije koncerta.
“Nakon što je Služba za lokalno poslovanje ispitala tržište, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači, koji su popularni među generacijama”, navodi se, a prenosi Klix.

Javni doček 2025. godine u Sarajevu biće organiziran ispred Vječne vatre. Očekuje se da će nastupi Severine Vučković i Salvatorea Ganaćija privući goste iz naše države, regiona, ali i svijeta.

Inače, Gradska uprava je u prethodnom periodu naručila izradu studije ekonomske opravdanosti ulaganja, iz koje jasno proizilazi da su investicije ovog tipa isplative s obzirom da privlače veliki broj turista.
Takođe, ovogodišnji doček, za razliku od prethodnih godina, trajaće dva dana.

Nastavi čitati

Društvo

EVROPA GORI NA PLUS 40, ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje, MOGLO BI BITI GORE NEGO ŠTO OČEKUJEMO

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako “gore” do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika – napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Nastavi čitati

Društvo

“POŠTE SRPSKE” prodaju milionski vrijedno zemljište u Banjaluci! POČETNA CIJENA PREKO DVA MILIONA KM

„Pošte Srpske“ ponudiće na prodaju zemljište u banjalučkom naselju Petrićevac za 2,1 milion KM.

Ukupna površina zemljišta koje će biti ponuđeno na prodaju na licitaciji zakazanoj za 22. jul iznosi 8.494 metara kvadratnih.

„Početna prodajna cijena iznosi 2,1 milion KM. Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako se na licitaciju prijavi samo jedan učesnik, komisija može pristupiti postupku prodaje neposrednom pogodbom, pod uslovom da cijena ne može biti niža od početne“, navodi se u oglasu o prodaji.
Kako se dalje dodaje kupoprodajna cijena se može platiti odjednom, prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji ili u dogovoru sa preduzećem, a predaja nepokretnosti u posjed i prenos na kupca će se obaviti u roku od 15 dana od dana uplate kupoprodajne cijene.

Podsjećamo, „Pošte“ su prošle godine u Glamočanima kod Laktaša za 5,5 miliona KM kupile objekat za koji su morale da se zaduže, piše Capital.

Protiv te kupovine bili su radnici „Pošta Srpske“ koji su se žalili da objekat nije prilagođen njihovim potrebama, da je daleko od centra Banjaluke i da nema adekvatnog prilaza. Takođe, smatrali su da je bolja ideja graditi vlastiti prostor. Međutim, uprava nije odustala od kupovine, dok sada u Banjaluci prodaje zemljište ovog javnog preduzeća.

Nastavi čitati

Aktuelno