Connect with us

Region

“NASTAVLJAMO BORBU”: Prodaju vreće pune ogreva kako bi izliječili kćerkicu (5)

Kako bi prikupili novac za liječenje svoje djece roditelji putem humanitarnih licitacija prodaju najrazličitije stvari poput garderobe, posuđa i automobila, a supružnici Tijana Kocić i Ivica Stojanović iz Niša su za liječenje njihove petogodišnje Nikoline nude na prodaju džakove sa ogrevnim drvetom iz njihove šume.

Tijana je za naš portal kazala da su više puta do sada oglašavali na prodaju po jednog džaka sa ogrevnim drvetom i da su uvijek nailazili na dobar odziv humanih ljudi.

“Krenuli bismo sa početnom cenom od 500, 600 ili 700 dinara, a maksimalan iznos koji smo dostigli na licitaciji bio je 40 evra. Neki ljudi su drva uzimali, a neki su samo uplaćivali novac, pa smo ih ponovo stavljali na licitaciju”, rekla je Tijana i dodala da su ovim putem sakupili između 30.000 i 40.000 dinara.

Nikolini je sa dvije godine dijagnostikovana cerebralna paraliza, a sa četiri epilepsija. Djevojčica ne hoda, ali je mentalno očuvana i govori jer je mnogo napredovala zahvaljujući logopedskim, defektološkim i fizikalnim terapijama. Potrebni su joj svakodnevni fizikalni, logopedski i defektološki tretmani, operacija po Ulzibatu i tretmani matičnim ćelija.

“Potrebno nam je zaista puno para za Nikolinino lečenje i činimo sve da bi taj novac sakupili. Imala je dve operacije u Ćupriji kod ruskih hirurga, kako ne bi se oslanjala na stopala celom dužinom Posle druge operacije pomak je značajan, potpuno je spustila petu. Operacije smo platili sami, koštale su po 500.000 dinara”, rekla je Tijana.

Ona je istakla da je njihova velika želja da sakupe dovoljno para kako bi Nikolinu mogli da odvedu u inostranstvo na transplantaciju matičnih ćelija.

“Prvobitno smo planirali da idemo u Tursku, ali nam je to preskupo. Tamo je potrebno da se operacije rade na svaka tri meseca i to 10 puta, a jedna operacija košta 18.000 evra. Igrom slučaja razgovarali smo sa ženom koja je na transplantaciju išla u Kijev i veoma je zadovoljna rezultatom koji je tamo postigla. Tamo se radi samo jedna transplantacija i to nam je prihvatljivo, ali opet su troškovi veliki. Potrebno je obezbediti novac i za put i za smeštaj”, kazala je Tijana.

Prema njenim riječima, nastavljaju borbu za Nikolinin oporavak sa nadom da će jednog dana moći moći samostalno da hoda.

“Sada nam je potrebna pomoć nekog udruženja iz Niša uz čiju pomoć bi organizovali humanitarni bazar na kome bi se sredstva prikupljala za Nikolinu, Andreu Stojanović i Maksima Milenkovića. Pitali smo u policiji i rekli su nam da nema prepreka da bazar bude održan, ali su nam u opštini Medijana rekli da ne možemo da ga organizujemo sami kao pojedinici, već posredstvom nekog udruženja. Za sada još nismo našli udruženje”, rekla je Tijana.

Pomoć za Nikolinu:
Pomoć za Nikolinu može se uplatiti slanjem SMS poruke 122 na 2407.

Dinarski račun: 160-6000001500435-29

KM: 1610000299720020

Svrha doznake: 122

Devizni račun: 160-6000001500700-10

IBAN: RS35160600000150070010

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Region

SNIJEG ZABIJELIO HRVATSKU I SLOVENIJU! Ujutru ljeto, popodne zima

Najavljeno zahlađenje donijelo je snijeg Hrvatskoj i Sloveniji. Snijeg je počeo da pada u Sloveniji i već je zabijelio Ljubelj, Korensko sedlo, Roglu, a ima ga i u Štajerskoj na nadmorskoj visini ispod 500 metara.

Agencija za životnu sredinu (Arso) izdala je narandžasto upozorenje za jugozapad i centralni dio Slovenije zbog jakog vjetra, a za južni dio zbog snježnih uslova.

Arso navodi da u višim predjelima, iznad oko 800 metara, može pasti oko 20 centimetara snijega.

Temperatura vazduha je pala, ponegdje i za 10 stepeni Celzijusovih.

Na sjeveru zemlje su počele i oluje, a padavine će se u sljedećih nekoliko časova jačati, navodi Arno, prenose slovenački mediji.

Snijeg pada i u susjednoj Hrvatskoj, a u poslijepodnevnim časovima očekuje se i u brdsko-planinskim krajevima BiH.

U narednim satima nagli pad temperatura očekuje sjeverozapad, sjever i sjeveroistok BiH, piše Mondo.

Vjetar u Zagrebu i Osijeku rušio stabla
Za samo nekoliko časova zagrebački vatrogasci imali su brojne intervencije zbog jakog vjetra, koji je lomio grane i obarao drveće u Zagrebu i u Osijeku.

Nagli pad temperature u Hrvatskom zagorju donio je snijeg, dok je istovremeno u Šibeniku temperatura iznosila 25 stepena Celzijusa.

Jaka promjena vremena stigla je danas na područje Hrvatske, pa u Zagorju, gdje je juče bilo gotovo 30 stepeni Celzijusa, danas pada snijeg.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ “DANAS JE DAN SRAMA u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope”

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se samoproglašenom Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

“Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda”, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, kao i da sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničko čišćenje.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Savjeta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, naglasio je Dačić.

“O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? i ćemo nastaviti našu borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja. A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. li će to opet biti laž”, upitao je šef srpske diplomatije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope (PSSE) usvojila je večeras nacrt izvještaj izvjestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano

Nastavi čitati

Region

Završeno saslušanje MAJKE UBICE DANKE ILIĆ : Odbila da svjedoči

Svetlana Dragijević, majka Dejana Dragijevića koji je osumnjičen za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić i supruga Radoslava Dragijevića osumnjičenog za pomaganje pri skrivanju tijela djevojčice, iskoristila je svoje zakonsko pravo da ne svjedoči u tužilaštvu.

Ona ima to pravo kao najbliži srodnik osumnjičenih.

Svjedok Svetlana Dragijević je privilegovan svjedok u odnosu na Radoslava Dragijevića koji joj je suprug i sina Dejana Dragijevića. Iskoristila je svoje pravo da ne svjedoči – rekao je advokat Nebojša Živanović, piše Terlegraf

Podsjetimo, mala Danka Ilić iz Bora, stara nepune dvije godine, nestala je u utorak 26. marta.

Istragom je otkriveno da je djevojčica ubijena i to je saopšteno 4. aprila.

Dijete su kolima, kako se sumnja, udarili Srđan Janković i Dejan Dragijević.

Nesrećna djevojčica je bila živa poslije udarca, ali je udavljena.

Otac i brat Dejana Dragijevića su uhapšeni zbog sumnje da su pomagali u zločinu.

Dalibor je preminuo u pritvoru, dok je Radetu određen pritvor.

Nastavi čitati

Aktuelno