Connect with us

Hronika

NASTAVLJENO SUĐENJE OBRENU PETROVIĆU: Svjedok krivi sebe, ne traži krivično gonjenje

Nastavljeno suđenje bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću.

Brankica Mitrović, svjedok tužilaštva na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću optuženima za izazivanje opšte opasnosti., izjavila je u danas u Okružnom sudu Banjaluka da ne traži krivično gonjenje optuženih.

Istakla je da sebe smatra krivom što joj je u katastrofalnim poplavama u maju 2014. godine stradao brat.

Petrović je aktuelni predsjednik gradskog odbora SNSD-a u Doboju i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Dvojici optuženih se na teret stavlja da su tokom poplava 2014. godine, kao službena lica u Doboju, izazvali opasnost za živote ljudi i imovinu većeg obima, usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i velika materijalna šteta.

“Meni je u poplavama poginuo brat. Tijelo je pronađeno devet dana kasnije u Starom gradu, gdje je i stanovao. Sebe krivim što nikakve mjere nisam preduzela da ga spasim. Ne potražujem ništa od nikoga, samo da se ovo završi”, rekla je danas Mitrović.

Radomir Todorović, koji je u to vrijeme radio u centru za obavještavanje pri Civilnoj zaštiti, ispričao je da je na dan poplave od sedam ujutro bio na poslu, te da je zvao kolege u Zenici i Maglaju koji su mu rekli da voda “nadolazi malo jače”.

Govorio je i tome da je kritičnih dana bio na radio-vezi sa Banjalukom, Sarajevom i slično, te kako mu se neko “ubacio u vezu” i saopštio da između Maglaja i Zenice već izvode stoku, jer voda naglo raste.

“Čovjek mi je rekao: “Nek vam je Bog na pomoći”, jer mi osim Bosne imamo rijeku Krivaju i Usoru koje se spuštaju ka Doboju”, naveo je Todorović.

Ispričao je da su službe bile u stalnom kontaktu i preduzimali potrebne mjere, a da su ga kobnog 15. maja poslali na Liješće gdje je vidio ljude i bagere kako rade i sipaju pijesak, ali da bi za minut voda sve odnijela.

Tužilaštvo je tražilo da se danas sasluša još troje svjedoka, za koje je odbrana utvrdila da uopšte nisu ispitani tokom istrage niti navedeni u optužnici, pa je sudsko vijeće usvojilo njihov prigovor i odbilo saslušanje navedenih svjedoka.

Hronika

STRAVIČNO NASILJE U BRČKOM! Premlaćivao ženu i dijete, PA IH ZAKLJUČAVAO da ga ne bi prijavili

Četrdesetčetvorogodišnji muškarac osumnjičen je i pritvoren zbog nasilja nad ženom koju je krvnički tukao pred maloljetnom kćerkom koju je takođe jednom prilikom udario nogom.
Osim što ih je tukao, on je osumnjičen i da ih je zaključavao u kuću kako ga ne bi prijavile.

Naime, postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor ovom višestrukom povratniku u vršenju krivičnih djela kojeg terete da je počinio nasilje prema supruzi i djetetu.

Pritvor mu je određen usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna.

“Protiv višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela, otvorena je istraga zbog sumnje da je tokom oktobra ove godine nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i malodobne kćerke, s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu. Sumnja se da je u više navrata fizički nasrnuo na suprugu, udarao je šakama po glavi, uvrtao joj ruke, hvatao za kosu i gurao, nanosio joj udarce nogama i raznim predmetima po tijelu”, navode iz brčanskog tužilaštva.

Sve to je, kako se navodi uz psovke i uvrede, činio pred njihovom zajedničkom maloljetnom kćerkom, kojoj je u jednoj takvoj prilici nanio i udarac nogom.

Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što bi napustio kuću, on ih je više puta zaključavao u kući, onemogućavajući im tako da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji.

“Nakon što je otkriven, on je 30. novembra lišen slobode i sprovoden pred tužioca Tužilaštva Brčko distrikta koje je, pošto ga je ispitalo, podnijelo prijedlog Osnovnom sudu da mu odredi pritvor. Prihvativši tužilački prijedlog u cijelosti, sud je osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će uticajem na svjedoke ometati krivični postupak i da će ponoviti krivično djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Odbivši žalbu odbrane, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu odluku”, navode iz Tužilaštva.

Dodaju da su u međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH nastavili su intenzivnu istragu usmjerenu na dokazivanje krivičnog djela nasilja u porodici (iz člana 218 stav (4) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Nastavi čitati

Hronika

BANJALUČKI ADVOKAT PORODIČNI NASLINIK pušten da se brani sa SLOBODE! Supruga ga prijavila 13 PUTA

Banjalučki advokat Dragan Stupar koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio porodično nasilje, napad na sudiju ili javnog tužioca, te zbog posjedovanja oružja, nakon saslušanja u Republičkom tužilaštvu pušten je da se brani sa slobode, potvrđeno je “Glasu Srpske”.
Stupar je uhapšen u srijedu u akciji “Advokat” zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela, a terete ga da je počinio krivična djela porodično nasilje, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija te napad na sudiju ili javnog tužioca.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prilikom hapšenja kod njega su pronađena četiri pištolja i 435 komada municije. Prema nezvaničnim informacijama on je prijavljivan policiji čak 13 puta porodičnog nasilja, odnosno zbog sumnji da je zlostavljao bivšu suprugu kojoj je navodno prijetio i oružjem.

“Prema prijavama koje su podnesene protiv njega policiji on ju je zlostavljao i psihički i fizički i na druge načine maltretirao. Čak je u jednom navratu prijetio pištoljem u prisustvu maloljetnog djeteta”, rekao je izvor blizak istrazi.

Stupar je poznati banjalučki advokat koji je zastupao optužene u velikim slučajevima ubistava, trgovine drogom i drugim teškim krivičnim djelima.

Nastavi čitati

Hronika

PIJANA ŽENA uzela nož i jurila SINA I MUŽA po kući s NAMJEROM DA IH UBIJE

N. M. iz Zemuna uhapšena je zbog sumnje da je počinila nasilje u porodici.
Kako Telegraf saznaje, ona je u kući u alkoholisanom stanju poslije svađe sa svojim suprugom Z.M. i maloljetnim sinom K.M. počela da im prijeti da će ih ubiti, potom je uzela nož i jurila ih po kući.

Hitna pomoć ju je prevezla u kliniku Laza Lazarević radi pregleda.

Istragu vodi Treće osnovno javno tužilaštvo.

Nastavi čitati

Aktuelno