Connect with us

Banjaluka

NEKADA 300.000 KM, A SADA 1,2 MILIONA Stanivuković uručio privrednicima Banjaluke rekordnu podršku

Gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je rješenja o subvencijama poslovnim subjektima, za šta je iz budžeta Grada ove godine izdvojeno ukupno 1,2 miliona KM.

Danas su uručena rješenja za poslovne subjekte koja su dobili novčanu podršku po četiri linije, i to: za povećanje produktivnosti i podršku izvozu; za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti; subvencija ugostiteljima čiji je rad bio otežan usljed rekonstrukcije dijela Ulice Bana Milosavljevića, kao i subvencija za razvoj receptivnog turizma, dok će subvencije za samozapošljavanje biti uručene naredne sedmice.

-Grad Banja Luka nastavlja sa podrškom privredi kako bi brojne privredne aktivnosti na području grada bile snažnije – kazao je gradonačelnik.

Kako je naglasio, podršku su dobile firme za povećanje produktivnost i one izvozno orjentisane.

– Pomogli smo i ugostiteljima koji posluju na novom šetalištu i Grad im je dao novčanu podršku s obzirom na to da nekoliko mjeseci nisu mogli da rade dok su trajali radovi. Podržani su i stari zanati, ali i turističke agencije koje su imale izazove u vrijeme korona virusa – naveo je on.

Preko 150 poslovnih subjekata, kako je istakao – dobiće pojedinačne iznose od nekoliko hiljada pa do 30.000 KM.

-Promijenili smo raniju praksu prema kojoj je maksimalan iznos za samozapošljavanje i bilo koji vid produktivnosti bio podržan sa maksimalno 5.000 KM, a sada je povećan. Za pojedine oblasti to jednostavno nije dovoljno i napravili smo novi pravilnik, ocjenjivali smo projekte na drugačiji način kako bi se izašlo u susret privrednicima – kazao je gradonačelnik.

Cijeli ovaj proces, prema njegovim riječima urađen je u saradnji resornog odjeljenja Gradske uprave i Preuzetničkog centra, koji će i nakon dodjele ovih subvencija biti na usluzi ovim poslovnim subjektima.

Saradnik za privrednu i regionalnu saradnju, Nebojša Drinić poručio je kako je ovo veliki dan za privredu, ali i za Grad Banju Luku, jer je predstavljen jedan potpuno novi koncept u odnosu na prethodne godine.

-Ukoliko uzmemo u obzir da je do sada za ove namjene izdvajano oko 390 hiljada KM, a da je sada taj iznos povećan na 1,2 miliona, jasno je da je u foksu rada ove gradske administracije da osnažimo i ojačamo privredne kapacitete u gradu. To je osnov svega onog što prati razvoj jednog grada – rekao je Drinić.

Dodao je da su subvencije veće nego prethodnih godina.

-Visine, odnosno iznosi subvencija za samozapošljavanje su mnogo veće nego što je to bilo prethodnih godina. Do sada je taj iznos bio 5.000 KM, a sada mi dodjeljujemo 15 hiljada KM. Takođe, odlučili smo i da pomognemo privrednicima koji se bave izvozom i koji žele da povećaju produktivnost, te ćemo njih podržati sa 30.000 KM. Ukoliko uzmete u obzir taj iznos i povučete paralelu koliko je danas teško da vam odobre kredit, jasno vam je kolika je podrška i pomoć za njih – poručio je on.

Poručio je kako ništa ovo ne bi bilo moguće bez Preduzetničkog centra, koji je osnovan prije više od godinu dana i koji je do sada opravdao sva očekivanja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević istakao je da je najveći akcenat u ovom programu subvencija stavljen na liniju koja je posvećena podršci produktivnosti izvozno-orjentisanih preduzeća.

-U okviru ove linije 24 poslovna subjekta dobila su ukupno više od  pola miliona KM kako bi ojačali naše kapacitete za izvoz jer smo u Republici Srpskoj još uvijek na skromnom nivou, odnosno izvoz pokriva samo 80 odsto uvoza – kazao je on.

Podržan je, kako ističe – i razvoj turizma.

-Banja Luka ima ogromne potencijale koji do sada nisu iskorišteni u turizimu, zbog čega je uvedena nova linija podrške – receptivnom turizmu. Ideja je da se naše agencije povezuju sa inostranim i dovode strane turiste koji će ovdje provesti određeno vrijeme – rekao je gradski menadžer.

Arijana Kovačević iz preduzeće „Tehno inde“ zahvalila je na subvenciji koju ju ta firma dobila, ističući da će sredstva uložiti u povećenje produktivnosti u proizvodnji.

Zahvalnost je izrazio i Dario Adamov u ime preduzeća „Eksport fenestar“ koja je fokusirana na inostrano tržište.

-Subvencija nam mnogo znači. Osim novčane podrške, mnogo nam znači podrška koju ćemo dobiti u vidu mentorstva – zaključio je on.

Banjaluka

DEMOS PROTIV POSKUPLJENJA PRIVATNIH VRTIĆA! Oštro osudili vlasnike koji ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU

Oštro osuđujemo odluku jednog od najvećih privatnih vrtića u Banjaluci da drastično poskupi svoje usluge i pozivamo rukovodostvo GU Banjaluka da ovo odmah spriječi i zaštiti roditelje!

Poručio je predsjednik GO DEMOS Banjaluka Boran Bosančić.

-Ovo je krajnje neprihvatljiv korak koji će ozbiljno opteretiti roditelje, a koji su već opterećeni brojnim ekonomskim izazovima. Na ovaj način će izgubiti svi, počev od roditelja koji će morati da ispisuju djecu, pa da samog vrtića – pojašnjava Bosančić.

On kaže da razumije da vrtići trebaju da pokriju troškove, između ostalih i plate vaspitačima, ali podizanje cijene usluga za tako visok iznos nije rješenje.

– Roditelji već vode borbu da izmire sve svoje finansijske obaveze, uključujući troškove života i obrazovanja svoje djece. Dodatno opterećenje od 100 maraka mjesečno može biti nepremostiva prepreka za mnoge porodice, pogotovo one čije dvoje ili više djece ide u privatni vrtić. Iznos od oko 800 maraka za dvoje djece je nešto preko čega ne možemo preći – poručio je Bosančić.

Pozivamo rukovodstvo grada Banjaluka da hitno djeluje kako bi zaštitili roditelje od ovakvih neopravdanih poskupljenja.

– Djeca su naša budućnost i apelujemo na gradske vlasti da preduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo ovo poskupljenje i kako bi se zaštitili interesi roditelja i djece. Pozivam i rukovodstvo vrtića da još jednom razmisli o poskupljenju i posljedicama koje će ono proizvesti – rekao je Bosančić.

Kao jedno od mogućih rješenja ove situacije Bosančić je naveo da se privatni vrtići, koji primaju subvencije, trebaju ugovorom obavezati da ne mogu samostalno dizati cijene usluga.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno