Connect with us

Svijet

NEKO ĆE “DEBELO” ZARADITI! Otkriveno najveće nalazište litijuma na svijetu?

U Americi je pronađeno možda najveće nalazište litijuma na svijetu. Po procjenama, moglo bi da sadrži čak 40 miliona tona rijetkog metala, a dosadašnji rekord je 23 miliona tona.

Nalazište litijuma otkriveno u vulkanskom krateru duž granice Nevade i Oregona može da sadrži do 40 miliona tona rijetkog metala. Ovo je vjerovatno najveće nalazište na svijetu, što bi moglo da ima ogroman uticaj na industriju električnih vozila, navodi nova studija.

Procjenjuje se da ležište skriveno u rasjedu Mekdermit sadrži između 20 miliona i 40 miliona tona litijuma, što bi bilo skoro duplo više od trenutnog rekorda od oko 23 miliona metričkih tona pronađenog tokom ljeta ispod bolivijske solane, izvijestili su istraživači u Science Advances.To bi, takođe, značajno povećalo ukupne američke rezerve litijuma, koje su ranije procijenjene na svega jedan milion metričkih tona.

Belgijski geolog Anouk Borst rekao je da ako se procjena pokaže tačnom, iznenadna prevelika količina američkog litijuma — metala koji traže proizvođači električnih vozila — može imati globalne posljedice.

„To bi moglo da promijeni dinamiku snabdijevanja litijumom na globalnom nivou, u smislu cijene, sigurnosti snabdijevanja i geopolitike. SAD bi imale sopstvene zalihe litijuma i industrije bi se manje plašile nestašice snabdijevanja“, rekao je Borst za Chemistry World.

Proizvođači električnih vozila žalili su se na procjene da će zalihe „bijelog zlata“ opasti do 2025. godine, a Kina, SAD i nekoliko južnoameričkih zemalja se bore da pronađu velika ležišta kako bi zadovoljile rastuću potražnju.

Paul A. Jacobson, finansijski direktor najpoznatije automobilske kompanije General Motors, rekao je investitorima sredinom juna da se „već suočavaju sa rizikom“ smanjene količine litijuma, objašnjavajući da je GM kupio udjele u rudarskim nalazištima.

„Moramo da imamo partnerstva sa ljudima koji nam mogu nabaviti litijum u obliku koji nam je potreban“, rekao je Jacobson.

Žurba za nabavkom bijelog zlata je, takođe, pojačana planom o čistoj energiji predsjednika Bajdena, koji poziva da električna vozila čine oko 50 odsto svih prodatih automobila do 2030. godine.

Administracija se zalagala za ulaganje 7,5 milijardi dolara u stanice za punjenje električnih vozila širom zemlje.

Tomas Benson, geolog u kompaniji Lithium Americas Corporation koji je koautor nove studije, očekuje da bi rudarenje u nalazištu Mekdermit Kaldera moglo početi do 2026. godine.

Istraživači iz kompanije Lithium Americas Corporation, GNS Science i Oregon State University objasnili su da su jedinstveni uslovi pri eksploziji na ovoj lokaciji prije 16 miliona godina stvorili idealno stanje za formiranje čestica bogatih litijumom.

Sama Nevada je bila veliko nalazišta litijuma, ali na ovoj lokaciji bilo je protivljenja, jer su zaštitnici prirode, američki starosjedioci, pa čak i NASA, nastojali da blokiraju rudarenje u toj oblasti.

Rudnik Mekdermit Kaldera nalazi se pored rudnika Taker Pas, u kojem su u posljednje tri godine bili protesti domorodačkog plemena, ali i brojni pravni izazovi.

Svijet

ZA DLAKU IZBJEGNUTA BLOKADA AMERIČKE VLADE! U privremenom budžetu NEMA PARA ZA UKRAJINU!

Američka vlada izbjegla je federalno gašenje nakon što su se i Predstavnički dom i Senat dogovorili o kratkoročnom sporazumu o finansiranju.

Prijedlog zakona kojim se vlada finansira do 17. novembra, i ne uključuje novu pomoć Ukrajini, usvojen je u Senatu sa 88 glasova za i devet protiv. Prijedlog je iznio predsjednik Predstavničkog doma republikanac Kevin Mekarti.

Predsjednik DŽozef Bajden potpisao ga je nekoliko minuta prije roka u ponoć.

U saopštenju objavljenom ubrzo nakon glasanja u Senatu, Bajden je rekao da su “ekstremni republikanci u Predstavničkom domu” nastojali da stvore “vještačku krizu” i pozvao Mekartija da dozvoli da naredni sporazum o finansiranju Ukrajine prođe bez odlaganja.

Ovim je otklonjena blokada institucija, koja bi desetine hiljada federalnih službenika ostavila bez plate, a različite vladine službe bile bi suspendovane.

Govoreći nakon što je dogovor usvojen, lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer rekao je da “Amerikanci mogu da odahnu” i da su izbjegnuta “ekstremna i štetna” smanjenja budžeta za koja su se zalagali neki republikanci.

Ali on je naglasio da sporazum nije “konačna destinacija”, uvjeravajući Kijev da nije odustao od daljeg paketa finansiranja Ukrajine.

“Nećemo prestati da se borimo za veću podršku Ukrajini”, rekao je on.

U neobičnom potezu, visoki lideri Senata iz obje stranke, uključujući lidera manjine Miča Mekonela, objavili su zajedničku izjavu u kojoj nagovještavaju svoju namjeru da “osiguraju da američka vlada nastavi da pruža” podršku Ukrajini u narednim neđeljama.

Nastavi čitati

Svijet

TERORISTIČKI NAPAD U TURSKOJ! Razorna eksplozija odjeknula Ankarom, NA ULICAMA VOJSKA I POLICIJA

Jaka eksplozija odjeknula je u Ankari.

U neposrednoj blizini zgrade turskog ministarstva unutrašnjih poslova u Ankari odjeknula je eksplozija


Turske vlasti saopštile su da se radi o terorističkom napadu.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Ali Jerlikaja rekao je da se jutros oko 9:30 ispred kapija njihovog Ministarstva u Ankari dogodio bombaški napad u kojem je stradao jedan od terorista, piše Hurijet.

– Oko 09.30, dvojica terorista koji su sa lakim komercijalnim vozilom došla ispred ulazne kapije Generalnog direktorata za bezbjednost našeg Ministarstva unutrašnjih poslova, izvršili su bombaški napad. Jedan od njih digao se u vazduh, dok je drugi neutralisan – izjavio je ministar.

Nakon incidenta, zbog mera bezbednosti su privremeno zaustavljeni ulazi i izlazi u Skupštinu.

Tokom požara koji je izazvan eksplozijom lakše su povrijeđena 2 turska policajca, otkrio je ministar na svojim društvenim mrežama.

– Našim herojima želim brz oporavak – istakao je Jerlikaja.

Nastavi čitati

Svijet

ŠOLC SE PREDOMISILIO, SADA MU SMETAJU MIGRANTI “Potrebne strože kontrole na spoljnim granicama EU”

Previše izbjeglica traži da dođe u Njemačku, što je navelo njemačku vladu da podrži stroge mjere zaštite na spoljnim granicama EU, izjavio je danas njemački kancelar Olaf Šolc.
– Broj izbjeglica koje traže da dođu u Njemačku je trenutno prevelik. Zato smo dugo podržavali zaštitu spoljnih granica EU. I nastavljamo sa dodatnim mjerama zaštite granice sa Austrijom i dogovorili smo se o zajedničkoj graničnoj kontroli sa Švajcarskom i Češkom na njihovoj strani granice – rekao je Šolc.

Njemački kancelar je izrazio podršku reformi sistema azila EU koja bi nalagala državama članicama na spoljnim granicama EU da registruju izbjeglice i „solidarno“ podijelila sve izbjeglice među zemljama EU u kojima bi se procesuirali njihovi zahtjevi za azil.
– Situacija ne može ostati ista kao do sada, preko 70 odsto svih izbjeglica koje stižu u Njemačku nije prethodno registrovano, iako su skoro svi već bili u drugoj državi EU – dodao je Šolc.

Početkom juna ministri unutrašnjih poslova EU usaglasili su pregovaračku poziciju o regulaciji postupka azila, kao i o regulativi o upravljanju azilom i migracijama koja je dio šire reforme azila i migracija u bloku. Pravila uvode obavezni postupak azila na spoljnoj granici EU, mehanizam solidarnosti koji između ostalog obezbjeđuje ravnomjerniju raspodjelu izbjeglica među državama članicama.

Drugi dio reforme, odnosno krizna regulativa, predviđa privremene, strože i vanredne mjere, derogaciju i brzo pokretanje mehanizama solidarnosti za odgovor na krizne situacije.

Ranije ove sedmice, Šolc je izjavio da se Njemačka neće protiviti uredbi, dajući zeleno svjetlo daljim razgovorima o uredbi između ministara unutrašnjih poslova EU, a kasnije i sa parlamentom.

(Srna)

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Banjaluka1 dan ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Uncategorized2 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika7 dana ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno