Connect with us

Banjaluka

NEMA KRIZE U BANJALUCI! Kafa 3,5 KM kafići popunjeni do posljednjeg mjesta!

Ni vrtoglava poskupljenja kafe ne sprečavaju brojne Banjalučane da napune bašte kafića, a za omiljeni napitak, zavisno od toga u kojem dijelu grada sjedite, sada je već potrebno izdvojiti do tri i po marke.
Poskupljenja su ponovo “uhvatila zalet” početkom mjeseca, a kako tvrde ugostitelji, biće nastavljena i narednih dana. Nove cjenovnike pravdaju većim platama, kojima žele da zadrže konobare, jer mnogi odlaze zbog sezonskih poslova, što je gorući problem ugostitelja u gradu na Vrbasu.

Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske Goran Kurtinović potvrdio je za “Glas Srpske” da je došlo do poskupljenja kafe, najavljujući da će cijena ovog napitka u prosjeku biti od 2,50 do tri marke. Kurtinović je naglasio da su neki ugostitelji već podigli cijene, a neki će to učiniti u narednom periodu.

“Prosječna cijena kafe neće biti tri i po marke, to je sigurno. Ovaj iznos zavisiće od vrste i kvaliteta kafe, konobara, usluge, opremljenosti objekta. Kada se sve to uzme u obzir, neko ko kafu naplaćuje tri i po marke znači da će više zaraditi od onoga što naplaćuje po dvije marke”, rekao je Kurtinović.

Prema njegovim riječima, veliki problem je, već sa prvim proljećnim danima, odlazak konobara na sezonski rad.

“Nemamo drugog načina nego da povećamo cijenu, evo u ovom slučaju kafe. Ne možemo dati radnicima ono što nemamo, moramo zaraditi da bismo im dali veće plate. Jeste malo nepopularna mjera, ali nemamo puno izbora”, rekao je Kurtinović.

Ipak, naglašava da su i dalje cijene pića u najvećem gradu Srpske povoljnije nego u velikim gradovima u regionu.

“Ako vidite kakve su cijene u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani ili Beogradu, sve je neuporedivo skuplje kod njih. Problem je to što je standard naših ljudi puno niži u odnosu na pomenute sredine. Ugostiteljski objekti rade isto, a promet pada i do 40 odsto”, rekao je Kurtinović.

Ekipa “Glasa Srpske” obišla je kafiće u samom centru grada, gdje je u prosjeku za kratki espreso potrebno izdvojiti od 2,50 do tri marke.

“Još nismo korigovali cijene, ali prateći trendove, i mi ćemo posegnuti za tom mjerom. Već dva radnika imaju otvorene ponude za rad u Makarskoj, moramo ih zadržati. Vidjećemo, do ljeta će sigurno kafa biti tri marke – rekli su iz jednog kafića u centru grada.

U blizini studenjaka cijene su po pravilu povoljnije, tako je i sada, a kafa u ovom dijelu grada košta od dvije do dvije i po marke. Student Darko Marić naglašava za “Glas Srpske” da je prije dvije godine kafa koštala marku i po, kao i pivo.

“Rijetko idemo u centar, naš skroman budžet to ne može podnijeti jer djevojka i ja, kada odemo tamo na kafu i neki kolač, to je minimalno 15 maraka”, rekao je Marić.

Pivo
Osim kafe, posebno u toplim ljetnim danima, jedno od osvježenja i omiljenih pića, kako Banjalučanima tako i turistima, je pivo. Ugostitelji kažu da do sada nije bilo poskupljenja, što raduje sve pivopije.

“Cijene piva ostale su iste. Vidjećemo, idemo ka ljetu, tako da ćemo razmisliti, posebno mislim na točeno, nije isključeno da poskupi za pola marke”, rekli su iz jednog banjalučkog paba za “Glas”.

Banjaluka

NA SJEDNICI USVOJENE DVIJE TAČKE gradonačelnik: Skupština tačke bira KAO SA „ŠVEDSKOG STOLA“, VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE I DALJE ČEKAJU

Borili smo se da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe 88 tačaka, međutim po ko zna koji put svjedoci smo istog scenarija – odbijanja da se o važnim tačkama za građane Banje Luke uopšte raspravlja.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice na kojoj su odbornici Skupštine Grada raspravljali i usvojili samo dvije tačke dnevnog reda, a koje se odnose na davanje saglasnosti za zamjenu nekretnina.

Kako je kazao, ove dvije tačke jesu važne jer su na ovaj način riješeni preduslovi za izgradnju pristupnog puta za most u Česmi, kao i izgradnju trafo-stanice u centru grada koja će obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, no ipak, prema njegovim riječima mnogo važnih tačaka ipak ostaje na čekanju.

-Nekada je bila praksa da na dnevni red dođe 50 odsto od predloženih tačaka, što je takođe bilo nedovoljno, međutim taj procenat se sveo na svega dva odsto. Ostaje nejasno kako ovim ljudima prioritet nije pitanje vodosnabdijevanja na podsistemu Tunjice 1 i 2 – istakao je gradonačelnik.

Naglasio je još jednom da je ova gradska administracija vratila 29 miliona više kredita u odnosu na zaduženja, te da 10 miliona KM uloženih u rješavanje vodosnabdijevanja Dragočaja, Ramića, Piskavice i potkozarskih sela kapitalno ulaganje.

Uložili smo u sistem Banjica i danas na platou Manjače više nemamo izazove sa vodosnabdijevanjem, kao ni u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Jagarama i Poniru. Na isti način možemo riješiti i sjeverni dio grada, međutim za tako nešto nažalost nije bilo podrške– rekao je Stanivuković.

Dodao je da podrške nije bilo ni za besplatne placeve za mlade bračne parove i višečlane porodice, ni za Urbanistički plan kao važan strateški dokumen na koji Banja Luka čeka decenijama, kao ni za otpis duga za Komunalnu naknadu.

-Pred odbornicima je bio i izvještaj za projekat Voda 3, koji je potrebno da dostavimo EBRD-u kako bismo i dalje mogli koristiti njihova sredstva za ove namjene. Međutim ni ovo pitanje nije važno Skupštini. Uzeli su samo dvije tačke kao sa švedskog stola i jasno je da je ovo političi. Bilo kako bilo mi našu borbu nastavljamo, tražićemo rješenja i svakako sve ove važne odluke predložićemo ponovo – zaključio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada zakazao je vanrednu sjednicu sa samo dvije tačke dnevnog reda – prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banja Luka sa „Korićanac ZRUG“ d.o.o. Banja Luka i „Elektroprenos“ i te tačke su usvojene.

Nastavi čitati

Banjaluka

HAOS U SKUPŠTINI “Svi se KRSTIMO, ne možemo da vjerujemo NA ŠTA JE SPALA OVA SJEDNICA, RUGLO!”

Šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović rekao je da gradonačelnik može predložiti dopunu dnevnog reda, a da je predsjednik Skupstine grada u obavezi da dopuni i dostavi odbornicima dnevni red.

“Predsjednik SG je prekršio Poslovnik o radu i nije uvrstio u dnevni red sjednice prijedlog gradonačelnika. “Niste ispoštovali proceduru”, rekao je Milanović presjedniku SG Ljubi Ninkoviću.

Odbornik PDP-a Smilja Moravac Babić naglasila je da gradonačelnik koristi svoje dispozitivno pravo da predloži dopunu dnevnog reda.

“On je to uradio i vi to morate učiniti, morate dopuniti dnevni red i to je imperativ”, istakla je Moravac Babić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od sekretar Skupštine grada odgovori zašto nije postupio po Poslovniku.

“Odbornici imaju pravo na odgovor zašto nije dopunjen dnevni red”, rekao je Stanivuković i zatražio da mu dostave njegov dopis o dopuni dnevnog reda i obrazloženje sekretara.

“Za vas ne važi Poslovnik, zašto niste stavili moj prijedlog dopune u dnevni red? Sekretar je dužan da da objašnjenje. Poštujem demokratiju i stav većine ali to ne znači da mi možete osporiti pravo da dostavim dopunu dnevnog reda”, upozorio je Stanivuković.

On je pozvao sekretara Igora Šukala da radi svoj posao.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić izrazio je nezadovoljstvo radom Skupštine grada.

“Svi se krstimo, ne možemo da vjerujemo na šta je spala ova sjednica, ovo je ruglo”, rekao je Stanić.

Ovo treba da se završi i da se nađe rješenje, poručio je Stanić.

“Prošli put ste stavili dopunu i nije prošlo, sada ste stavili samo svoje tačke na dnevni red i niste uvrstili tačke koje je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković”, rekao je Stanić obraćajući se Ninkoviću. Tražim da i to uvrstite u dnevni red i da se izjasnimo o tome, dodao je Stanić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović ukazao je na povredu Poslovnika o radu Skupštine grada. Ako je gradonačelnik predložio određene tačke, zašto je problem da glasamo o tome, pitao je Savanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

Za BOLJE USLOVE RAD Saniran krov na OŠ „Dositej Obradović“

Saniran je krov Osnovne škole „Dositej Obradović“, za šta su sredstva obezbijedili Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom i Grad Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da u posljednje tri godine imamo rekordna ulaganja gradske administarcije u obrazovanje na teritoriji Banje Luke.

-Pored izgradnje novih škola, izdvojili smo značajno veća sredstva i za rekonstrukciju i podršku školama u odnosu na raniji period – poručila je savjetnica Šukalo i zahvalila gradskom timu za pripremu projekata za međunarodne organizacije koji je za ovaj projekat aplicirao i dobio podršku za projekat od Ambasade Bugarske.

Naglasila je da će fokus i dalje biti na podršci obrazovanju.

-Stiže nam nova školska godina i besplatni udžbenici. Radimo i detaljne analize za naredni period, a sve kako bi uslovi za naše školarce bili što bolji – rekla je Šukalo, navodeći da su u planu i projekti rekonstrukcije dvije kotlovnice u OŠ „Đura Jakšić“ i u Poljoprivrednoj školi.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“, Danijela Lolić kazala je da je rekonstrukcija krova uspješno završena, na čemu je zahvalila Ambasadi Bugarske i Gradu Banjoj Luci koji su sufinansirali ovaj projekat.

-Ovo je zaista vrijedna investicija, koja je na dobrobit svih naših učenika i zaposlenih – kazala je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno