Connect with us

Društvo

Nešić: “Krov za Srpsku” je plan DNS-a da izgradimo 1000 stanova za mlade bračne parove

“Naši mladi ljudi su pametni, obrazovani i povezani sa svijetom. Oni ne odlaze odavde samo zbog ekonomije već i zbog lošeg odnosa prema njima. Zato DNS ima plan da se izgradi 1000 stanova za mlade bračne parove širom Srpske kao jednu od mjera koja će mladima pokazati da je Srpska uz njih”, rekao je predsjednik DNS, Nenad Nešić u Derventi koju je posjetio zajedno sa Radislavom Jovičićem, kandidatom DNS za predsjednika Republike Srpske.

Nešić, koji je kandidat za člana Predsjedništva BiH naveo je da su ove mjere dio DNS-ovog programa “Kriv za Srpsku”, a da DNS ne zaboravlja ni temelj ni zidove zajedničke kuće svih nas. “DNS nikada nije povukao potez koji bi doveo do smanjenja nadležnosti Srpske, a neće ni ubuduće. I ja u Sarajevu i naši poslanici u Narodnoj skupštini stajaće čvrsto uz temelje naših nadležnosti”, rekao je on.

Kandidat DNS-a za predsjednika Republike Srpske, Radislav Jovičić potvrdio je da će DNS čuvati temelje Srpske i graditi je dalje.

“Glasovi za DNS su glasovi za više poslanika u Narodnoj skupštini koji čuvaju temelje naše Republike Srpske ali i za mjere kojima se obezbjeđuje podrška privrednicima, IT sektoru i krov nad glavom za mlade bračne parove. Naš plan predviđa izdvajanje 100 miliona KM za subvencionisanje kredita za pokretanje biznisa i uz druge mjere to će dovesti do povećanja prosječne plate na 2000KM. Uz sve naše potencijale to nisu nikakve nerealne stvari, samo je potrebna volja i plan a DNS to ima”, naglasio je Jovičić u Derventi.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno