Connect with us

Region

NESTALA FLAŠICA SA HEMIKALIJOM U HRVATSKOJ! Preokret u istrazi trovanja gaziranim pićem, policija prati dva slučaja

Analiza bočica okrenula je priču o masovnom trovanju u Hrvatskoj u drugom smjeru tako da se fokus prebacuje na jedina dva relevantna slučaja.

Analiza bočica okrenula je priču o masovnom trovanju u Hrvatskoj u drugom smjeru tako da se fokus prebacuje na jedina dva relevantna slučaja. Prvi je slučaj od prošlog vikenda kad je čovjek zadobio hemijsku povredu jednjaka pošto je popio tečnost koja je trebalo da bude gazirana voda sa ukusom. Drugi je slučaj Stanka Lakovića kome je u maju mjesecu spaljen jednjak u jednom riječkom restoranu.

Hrvatski portal “Indeks” saznanje da je u slučaju trovanja iz maja počelo ozbiljno istraživanje tek u oktobru. Konkretno postupanje Državnog tužilaštva Hrvatske u tom slučaju započelo je kada je Laković prije mjesec i po istupio u medije.

Tada je ispričao da je njegova supruga odmah nakon incidenta pozvala policiju, ali da policija nije izašla na teren. Prema tvrdnjama iz odgovora, koji je portal dobio od policije, istraga se ipak u nekom trenutku nakon tog događaja vodila, ali je onda iz nepoznatih razloga sve stalo.

“Obavještavamo da je Policijska uprava nakon sprovedene istrage i prikupljenih informacija o konkretnom događaju u junu ove godine izvijestila nadležno Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci”, stoji u policijskom saopštenju dostavljeno portalu.

Tokom oktobra, kako se navodi, Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci je policiji naložilo sprovođenje dodatne istrage. O postupanju po ovom nalogu je takođe obaviješteno i nadležno državno tužilaštvo.

“O istom događaju policija je u oktobru ove godine izvijestila i Državni inspektorat iz Rijeke radi preduzimanja mjera iz njihove nadležnosti”, navodi se u odgovoru policije.

Sporna flašica nije nikada uzeta na analizu
“Indexu” je potvrđeno i da bočica iz koje je Laković uzeo gutljaj, nakon čega mu je izgorio jednjak, nikad nije uzeta na analizu. S obzirom na to da se nije reagovalo na vrijeme niko ne zna gdje je ta flašica završila.

Ne samo da nije uzet uzorak iz bočice iz koje je pio Laković, nego ni iz te serije bočica uopšte, konstatuje portal i dodaje da je Državni inspektorat (DIRH) za ovaj slučaj od policije saznao tek 23. oktobra kad je bilo prekasno za bilo kakvo ozbiljnije postupanje u ovom slučaju.

“Po primanju informacija sanitarna inspekcija je obavila inspekcijski nadzor u ugostiteljskom objektu u kome se dogodio događaj, ali zbog proteka vremena (više od pet mjeseci) u kojem Državni inspektorat nije imao informaciju o događaju, uvidom se moglo samo utvrditi i to iz izjava zaposlenih o kojoj vrsti pića se radilo (ne i lot odnosno rok trajanja istih). Takođe iz izjava zaposlenih utvrđeno je da je reakcija na konzumaciju bila momentalna”, saopštili su iz Državnog inspektorata za Index.

Naveli su između ostalog i da prema izjavama zaposlenih preostala količina tog pića potrošena i da niko nije imao nikakvih reakcija. Kako piše portal, to što je Državni inspektorat o tom događaju iz maja o kojem je Laković javno progovorio početkom oktobra, DORH obaviješten tek ovog ponedjeljka. Iz Opštinskog državnog tužilaštva za portal nisu dali nikakav odgovor o tome šta je dosad utvrđeno, pravdajući se tajnošću istrage, piše Index citirajući kompletno saopštenje koje je potpisala zamjenica opštinskog državnog tužioca u Rijeci.

Povrede ostavile trajne posljedice
Portal konstatuje da se o slučaju Laković danas malo govori iako su u njemu, kako kažu, napravljeni nevjerovatni propusti, a riječ je o najtežem slučaju i povredama koje su ostavile trajne posljedice. Laura Sumić, advokat Stanka Lakovića, za “Index” je ranije izjavila da nema nikakvog poboljšanja njegovog zdravstvenog stanja.

Potvrdila je da je Laković u maju u riječkom restoranu takođe popio bočicu poznate gazirane vode kao i čovjek koji je povrijeđen prošlog vikenda. O Lakovićevom zdravstvenom stanju u četvrtak je govorio i šef Klinike za unutrašnje bolesti KBC-a Zagreb i bivši ministar Rajko Ostojić rekavši da ga taj slučaj iz maja najviše zabrinjava.

“Čim je popio napitak razvila se klinička slika sa krvarenjem direktno povezana s pićem. Danas je završio na stenozi, suženju jednjaka, svakih nedjelju dana se radi proširenje, živ je, ali imaće težak i komplikovan život. Kod njega je jednjak jako sužen”, rekao je Ostojić.

(MONDO/Index)

Region

DAČIĆ OTKRIO JEZIVE REZULTATE OBDUKCIJE ubijenog brata Vojina Mijatovića

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da je obdukcija Đorđa Mijatovića, brata potpredsjednika Vlade FBiH Vojina Mijatovića, pokazala da je umro od povreda glave.

“Pošto smo u međuvremenu došli do snimaka, mislim da je jasno da je poslije tuče u kojoj su učestvovali, on bio toliko povrijeđen da je od tih posljedica preminuo u Urgentnom centru. I upravo zbog toga će ova dva maloljetna lica, oni su glavni osumnjičeni, biti predati dalje tužilaštvu i drugim državnim organima kako bi se procesuirali za najteža krivična djela”, rekao je Dačić.
On je pohvalio pripadnike policije koji su radili na tom slučaju, jer je, kako je rekao, to bio izuzetno komplikovan slučaj u kojem nije bilo svjedoka i moralo se veoma pažljivo prići svemu tome.
“Mi smo zaplijenili nekoliko snimaka sa okolnih kamera koji su na drugim nekim objektima, pošto nema direktnog snimka konkretno tog terena. Ali je sa svih tih kamera bilo moguće, uz dosta pažnje, zato što je riječ o maloljetnim osobama, identifikovati lica. Tako da, što se tiče policije, svima treba da bude jasno da niko neće moći da izbjegne hapšenje”, poručio je Dačić.

On je takođe opomenuo medije da vode računa da je riječ o maloljetnim osobama i da po zakonodavstvu Srbije postoji njihova zaštita.

Ranije danas Dačić je izjavio da je policija identifikovala oba napadača na Đorđa Mijatovića. Jedan je uhapšen, a drugi se kasnije predao. U pitanju su maloljetnici F. B. (16) i N.Z. (17).

Nastavi čitati

Region

CRNOGORCU PROPAO PLAN! Zapalio vlastitu kuću da bi DOBIO NOVAC od osiguranja

Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu protiv lica čiji su inicijali Lj.K. (47) osumnjičenog da je namjerno izazvao požar na svojoj kući kako bi mu bio isplaćen novac od osiguranja, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je navedeni 20. maja u 2.40 časova telefonom obavijestio dežurnu službu nikšićkog Odjeljenja bezbjednosti da je došlo do požara na njegovoj kući u Nikšiću.

Policijski službenici su, postupajući po prijavi, a u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, preduzeli niz mjera i neophodna vještačenja, te došli do sumnje da je Lj.K. namjerno izazvao požar u namjeri da izvrši naplatu od osiguravajuće kuće za koju posjeduje polisu osiguranja.

Iz policije su istakli da su Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću podnijeli krivičnu prijavu protiv Lj.K. zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i krivično djelo prevara u osiguranju.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ O USVAJANJU REZOLUCIJE O SREBRENICI: “Oni će nama da dijele lekcije o našem narodu”

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, ocijenio je da je sadašnja međunarodna pozicija Srbije u odnosu na 2008. godinu ili 2012. godinu bitno različita i da će sve ono što je urađeno na međunarodnom planu ostati upamćeno u istoriji Beograda.

Dačić je rekao da Srbiju 2008. godine niko ništa nije pitao i podsjetio da je tada Kosovo priznalo 80 zemalja za godinu, ocijenivši da tada Srbija ne bi mogla da računa na podršku kao što je bilo na Gegenralnoj skupštini Ujedinjenih nacija tokom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

“Da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo imali pat poziciju za KiM”
Dačić je na primjeru Kosova i Metohije objasnio da je veliki uspjeh diplomatije Srbije to što je određeni broj zemalja povukao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Da mi nismo promijenili taj odnos snaga, da nije 28 zemalja povuklo priznanje, mi bismo sada imali i dalje pat poziciju vezano za KiM – rekao je Dačić i dodao da bi isto tako i situacija sa glasanjem o Rezoluciji o Srebrenici bila drugačija, da je na primjer 130 zemalja glasalo za nju.

Bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova zbog Rezolucije o Srebrenici
Govoreći o diplomatskoj borbi protiv izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, Dačić je rekao da bi on i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, mogli za svaku zemlju pojedinačno da obrazlože šta je sve urađeno i naveo da se razgovaralo sa mnogo zemalja.

– Vučić je pričao i sa svojim kolegama, predsjednicima, ali on se nije libio da priča i sa šefovima misija u Njujorku. To nije bio njegov nivo, ali on je bio tamo – rekao je Dačić.

Naveo je da je lično kao ministar spoljnih poslova povodom rezolucije bio u kontaktu sa 73 ministra spoljnih poslova, kao i da su izaslanici išli i objašnjavali da glasanje nije u skladu sa Poveljom UN i da ne postoji saglasnost ni na nivou BiH, a da je tema bila “najteža u svijetu”.

“Njemačka inicijator bez obzira na zločine u Drugom svjetskom ratu”
Novi ministar unutrašnjih poslova je dodao i da od 84 zemlje koje su glasale za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, bar 50 već obilježava neku vrstu dana sjećanja na Srebrenicu, pa je od starta bilo teško promijeniti im mišljenje.

Dačić je ocijenio i da je Njemačka kao inicijator Rezolucije o Srebrenici to učinila kako bi prebacila krivicu, ne obazirući se na zločine koje je počinila u Drugom svjetskom ratu, piše Blic.

– Oni će nama da dijele lekcije o Srbiji i o našem narodu – rekao je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno