Connect with us

Svijet

NESTVARNE SCENE Neonacisti marširaju širom Njemačke

Tri puta više ekstremno desničarskih i neonacističkih marševa evidentirano je u Njemačkoj ove godine: u prvoj polovini 2023. godine zabilježena su ukupno 162 neonacistička okupljanja, prenio je londonski “Times”, pozivajući se na brojke koje je dao njemački Bundestag u odgovoru na pitanje poslanika Ljevice (Die Linke).

U istom tom razdoblju prošle godine održana su 52 neonacistička skupa. Riječ je o skupovima, demonstracijama i protestnim marševima koje održavaju grupe poput Freie Sachsen (Slobodni Saksonci), osnovane 2021. godine, i Die Heimat (Domovina), što je novo ime krajnje desnog NDPa (Nacionalna demokratska stranka Njemačke) osnovanog 1964.

Dakle, u poređenju s prvom polovinom prošle godine, skupovi njemačke ekstremne desnice su se utrostručili. Potpredsjednica Bundestaga Petra Pau iz Ljevice rekla je za “Times” da je godinu dana nakon pandemije virusa korona uočena značajna mobilizacija snaga krajnje desnice. Bilježe se i brojni napadi na skloništa za izbjeglice, kaže ona i ističe kako je odgovornost svih da spriječe da neprijateljsko raspoloženje prema izbjeglicama dostigne nivo sa početka 1990ih i 2015.

Porastao je i broj koncerata krajnje desnih grupa: ove godine bilo ih je 106, u poređenju sa 35 u 2022. Posljednjih godina Njemačka je doživjela alarmantan skok aktivnosti krajnje desnice, zajedno s porastom antisemitizma, upozorava BKA, njemačka savezna kriminalistička policija.

“Desni ekstremizam ostaje stalni izazov jer je najveća prijetnja demokratskom poretku”, upozorila je nedavno njemačka ministarka policije Nensi Fezer.

Novi rekordi dolaze nakon što je prošla godina takođe već rušila rekorde.

“U 2022. broj zločina s ekstremno desnom pozadinom porastao je za 3,8 odsto na oko 21.000. Broj desničarskih ekstremista potencijalno spremnih na nasilje ponovno je porastao za 500, na više od 14.000. Nikada ne smijemo potcijeniti smrtonosnu opasnost od desničarskog ekstremizma i desničarskog terorizma”, ističe. Njemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustava istovremeno je zabilježila porast antisemitskih napada veći od 50 odsto. Procjenjuju da više od trećine članova krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) ima ekstremistički potencijal.

U maju je njemačka BKA upozorila da je lani broj politički motivisanih kaznenih djela rekordno narastao. Broj politički motivisanih zločina dostigao je 2022. godine gotovo 60.000, što je najviši nivo od 2021. godine, otkako se vodi ta statistika. Najviše je porastao broj zločina koji se ideološki ne mogu jasno definisati: takvih je lani bilo 24.080, od čega 14.000 otpada na proteste protiv antikovid mjera. Desničarski ekstremizam ostaje najveća prijetnja, sa gotovo 23.500 slučajeva i 1.170 izliva nasilja.

Ministarka Fezer ocijenila je da su te rekordne brojke odraz društvenih sukoba. No, broj zlodjela koja se pripisuju ljevičarskim ekstremistima je, po evidenciji BKA, lani pao za oko 31 odsto, na 7.000 slučajeva. Istovremeno je broj kaznenih djela protiv izbjeglica narastao za devet odsto: registrovano je 1.420 kaznenih djela i 278 kaznenih djela nasilja protiv izbjeglica.

Smještaji za azilante česta su meta napada. Veliki porast je zabilježen i u kategoriji “stranih ideologija”, na 3.886 kaznenih djela, od čega su 372 djela nasilja.

Tu spadaju kaznena djela povezana s ratom u Ukrajini, sukob između Turske i kurdskog PKKa, te reakcije na situaciju u Iranu. Prijavljeno je 206 kaznenih djela s područja mizoginije i 417 iz područja “rodne različitosti”, prenijeli su njemački mediji. Takođe se broj kaznenih djela u vezi s klimatskim protestima udvostručio na 1.600. (Jutarnji.hr)

Svijet

“NAJVEĆI TRGOVAC MEĐU POLITIČARIMA”: Tramp je ovako opisao ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog

Bivši američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski možda najveći trgovac od svih političara jer svaki put kada dođe u SAD ode sa 60 milijardi dolara.

Tramp je to rekao u subotu u obraćanju na konvenciji republikanaca u Detroitu u američkoj državi Mičigen

– Ali, on je najveći trgovac svih vremena – naveo je Tramp, misleći na Zelenskog, prenio je američki medij American Wire.

vladimir zelenski
FOTO: MICHAEL BUHOLZER / POOL/EPA

Tramp je tvrdio da će moći da riješi sukob u Ukrajini između predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra i svog prvog dana u potencijalnom drugom mandatu.

– To ću riješiti prije nego što preuzmem Bijelu kuću kao izabrani predsjednik – obećao je Tramp.

Nastavi čitati

Svijet

“IMAMO DVA PROTIVNIKA, TREBA BITI SPREMAN” Cijeli svijet u strahu zbog Stoltenbergovih riječi

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je za britanski Telegraf da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti… ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo – piše britanski Telegraf.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, izjavio je da članice NATO razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti.

Kako prenosi ovaj list Stoltenberg je objasnio da NATO mora svijetu pokazati svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima Severnoatlantskog saveza.

Stoltenberg je dodao da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih godina.

I to znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, vjerovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posljedice – prenosi list reči Stoltenberga.

Ranije, na Sankt-Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, predsjednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da Moskva ne zvecka nuklearnim oružjem. Predsjednik je upozorio da se ne smije olako pristupiti pitanju upotrebe oružja za masovno uništenje.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrijebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u “Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”.

Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Svijet

ZELENSKI OTKRIO PREDUSLOV za mirovne pregovore sa Rusijom

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi “već sutra počeli mirovni pregovori”, ali, prema njegovim riječima Rusija i njeno rukovodstvo “nisu spremni za pravedan mir”.

“Zelenski je izjavio da bi prisustvo Rusije na drugom mirovnom samitu o Ukrajini pokazalo ‘njihovu volju za mir, njihovu želju da stave tačku na rat'”, prenosi švajcarski RTS.

Ukrajinski predsjednik, prenosi Tanjug, je ukazao da bi Kina, koja je odbila da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj, trebalo direktno da saopšti Ukrajini svoje mirovne prijedloge umjesto što to čini preko medija, prenosi Ukrinform.

On je zahvalio svim učesnicima mirovnog samita što su zajedno napravili prve korake ka miru, podsjetivši da je na skupu u Birgenštoku učestvovala 101 država i međunarodna organizacija.

Zelenski je posebno naglasio da su svi učesnici podržali teritorijalni integritet Ukrajine.

Nastavi čitati

Aktuelno