Connect with us

Društvo

Neusklađenost ponude i potražnje: “Stotine hiljada tona peleta u skladištima”

Predsjednik kompanije “Boksit” Milići Rajko Dukić uputio je resornim ministarstvima dopis u kojem traži da stave van snage ili izmijene odluke o zabrani izvoza i ograničenju cijene peleta.

Dukić u dopisu podsjeća da je odlukom Savjeta ministara do kraja januara 2023. zabranjen izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta, dok je odlukom Vlade RS ograničena cijena peleta na 480 KM po toni sa PDV-om.

“Kako su i jedna i druga odluka postale diskutabilne, sugerišem da se obje stave van snage ili preispitaju, uz detaljnu analizu stanja na tržištu i efekata koje su te odluke proizvele”, navodi Dukić.

U obrazloženju navodi da odluka o zabrani izvoza nije donesena na osnovu stručne analize, odnosno da se nije vodilo dovoljno računa o ponudi i potražnji.

Rezultat toga je, dodaje, da sada zbog zabrane izvoza, proizvođači imaju zalihe koje se mjere stotinama hiljada tona, a ne mogu da prodaju na tržištima gdje su cijene mnogo povoljnije i prodaja nije diskutabilna.

“Cijena peleta, koja je ograničena odlukom Vlade RS mogla bi da ima opravdanje, samo pod uslovom da je usklađena ponuda i tražnja i da proizvođači, zbog zabrane izvoza, nemaju enormne zalihe, što povećava i određene troškove, a i dovodi u pitanje opravdanost i korisnost dalje proizvodnje. Više je nego očigledno da ogromne zalihe ukazuju na neusklađenost ponude i tražnje, bez obzira na ograničenu cijenu”, navodi se u dopisu.

Predložio je da se što prije ukine odluka o zabrani izvoza ili preinači u smislu da proizvođači mogu da izvezu dio svoje proizvodnje, “s tim da se cijene, na domaćem tržištu, takođe preispitaju i po potrebi zaštite”.

Inače, kompanija “Boksit” je vlasnik preduzeća “Soligna” koje se, između ostalog, bavi i proizvodnjom peleta.

Cijena peleta u Srpskoj proteklih mjeseci išla je i do 750 KM sa tendencijom daljeg rasta. Zbog toga su se u problemu našli brojni privrednici, ali i domaćinstva koja su se grijala na pelet s obzirom na to da im je grijanje poskupjelo i do 150 odsto. Nakon toga Vlada RS je donijela odluku o ograničenju cijene.

(Capital.ba)

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno