Connect with us

Svijet

NEVINA PROVELA 43 GODINE U ZATVORU: Pravi ubica bio policajac, vezana i drogirana priznala zločin

Žena koja je iza rešetaka provela posljednje 43 godine, mora da bude puštena na slobodu u roku od 30 dana osim ako tužioci ne odluče da joj ponovo sude, rekao je sudija.

Žena iz Misurija koja je bila u zatvoru više od 40 godina zbog navodnog ubistva puštena je nakon što je sudija pronašao “jasan i ubjedljiv” dokaz da je ona nevina za ubistvo o kome je riječ. Sandra „Sandi“ Hem (63) je bila osuđena na doživotni zatvor za – ubistvo Patricie Jesče, bibliotekarke u Sent Džozefu, u Misuriju, 1980. godine, nakon što je Hem dala izjave policiji u kojoj je sama sebe inkriminisala dok je bila psihijatrijski pacijent. .

U petak, okružni sudija Livingstona Rajan Horsman presudio je da „dokazi direktno“ povezuju ubistvo Jesče sa lokalnim policajcem, koji je kasnije otišao u zatvor zbog drugog zločina i umro.

Hem, koja je iza rešetaka provela posljednje 43 godine, mora da bude puštena na slobodu u roku od 30 dana osim ako tužioci ne odluče da joj ponovo sude, rekao je sudija. Presuda je donijeta nakon saslušanja u vezi sa dokazima u januaru gdje je Hemin pravni tim iznio argumente koji podržavaju njen iskaz. Njena zatvorska kazna označava najdužu poznatu pogrešnu osudu jedne žene u istoriji SAD, rekli su njeni advokati iz Projekta nevinosti – neprofitne organizacije za krivično pravo.

“Zahvalni smo Sudu što je priznao tešku nepravdu koju je gospođa Hem trpila više od četiri decenije“, naveli su njeni advokati u saopštenju. Hem se u početku izjasnila krivom za ubistvo u zamjenu za izbjegavanje smrtne kazne. Ali njena osuda je odbačena u žalbenom postupku, navodi Asošijeted pres. Ponovo je osuđena 1985. godine nakon jednodnevnog suđenja u kojem je jedini dokaz protiv nje bilo njeno „priznanje“.

U peticiji od 147 stranica u kojoj se traži njeno oslobađanje od odgovornosti, advokati su tvrdili da su vlasti ignorisale njene „divlje kontradiktorne“ i „činjenično nemoguće“ izjave dok je bila pacijent u psihijatrijskoj bolnici. Hem, tada 20-godišnja, bila je na liječenju od slušnih halucinacija, derealizacije i upotrebe droga kada je bila meta policije, rekli su njeni advokati. Veći deo svog života, počevši od 12. godine, provela je na bolničkom psihijatrijskom lečenju.

Tokom niza višesatnih intervjua, Hemme je dala oprečne izjave o ubistvu dok je bila liječena antipsihoticima, rekli su njeni advokati. “U nekim trenucima, bila je jako pod uticajem lijekovima da nije mogla čak ni da drži glavu i bila je vezana za stolicu“, napisali su.

Detektivi su primetili da je Hem djelovala „mentalno zbunjeno“ i da nije u stanju da u potpunosti razumije njihova pitanja. Stiven Fjuston, penzionisani detektiv policije u Sent Džozefu, svedočio je da je prekinuo jedan od intervjua jer „nije delovala potpuno koherentno“. Policija je „iskoristila njenu mentalnu bolest i primorala je da daje lažne izjave dok je “bila pod sedativima i liječena antipsihoticima“, rekli su Hemeovi advokati.

Oni su tvrdili da su vlasti u to vrijeme potisnule dokaze koji su uključivali Majkla Holmana, tada 22-godišnjeg policajca koji je pokušao da iskoristi kreditnu karticu žrtve. Holmanov kamion je primijećen u blizini mesta zločina, a par minđuša koje je identifikovao otac ubijene bibliotekarke pronađen je kod Holmana.

Holman je u to vrijeme bio osumnjičen i ispitan je. Mnogi detalji otkriveni tokom istrage o Holmanu nikada nisu dati advokatima osuđene žene. Holman je bio pod istragom zbog prevare u osiguranju i provala i proveo je vrijeme u zatvoru. Umro je 2015. godine. U svojoj presudi u petak, Horsman je napisao da “nikakvi dokazi osim nepouzdanih izjava gospođe Hem ne povezuju je sa zločinom”, dodajući da su te izjave “uzete dok je bila u psihijatrijskoj krizi i fizičkim bolovima”.

Nasuprot tome, „ovaj sud smatra da dokazi direktno povezuju Holmana sa ovimzločinom“, napisao je Horsman. On je rekao da tužioci nisu uspjeli da objelodane dokaze koji bi pomogli odbrani Hem i da je njen branilac na suđenju pao “ispod profesionalnih standarda”.

Kancelarija državnog tužioca Misurija, koja se borila da potvrdi njenu osudu, nije odmah prokomentarisala odluku sudije, prenio je Kanzas Siti Star.

Svijet

PROSJEČNA ZARADA SKORO 5.000 EVRA: U ovoj državi važi koncept “pošteni rad za poštenu platu”

U posljednjih nekoliko decenija, Norveška je postala privlačno mjesto za radnike iz raznih dijelova svijeta, uključujući i Balkan. Trenutno se procjenjuje da u Norveškoj živi oko 10.000 Srba, većinom u Oslu i Bergenu.

Norveško tržište rada pruža mnoge prednosti u poređenju sa drugim zemljama. Prije svega, dobro plaćeni poslovi čine Norvešku vrlo privlačnom destinacijom. Pored toga, norveška ekonomija je stabilna i stalno raste, što stvara mnoge prilike za zapošljavanje u različitim sektorima, kao što su naftna industrija, IT sektor, zdravstvo, obrazovanje i građevinska industrija.

Ono što takođe privlači ljude je kvalitet života koji nudi. Zemlja se ponosi visokim standardima obrazovanja, besplatnim zdravstvenim sistemom i obimnim socijalnim davanjima, čineći je idealnim mjestom za stvaranje sigurne i udobne budućnosti. Pored toga, Norvežani su poznati po svojoj gostoljubivosti i spremnosti da pomognu strancima da se integrišu u njihovo društvo.

Plate u Norveškoj po zanimanjima
Plate u Norveškoj spadaju među najviše u svijetu, što je jedan od ključnih faktora koji privlače radnike iz drugih zemalja. Ovde, koncept “poštenog rada za poštenu platu” dobija puno značenje. To se ogleda u relativno maloj razlici između najnižih i najviših plata, što doprinosi smanjenju društvenih nejednakosti.

Nisu u EU, ali kao da jesu
Norveška je mala nacija u sjevernoj Evropi na zapadnoj strani Skandinavskog poluostrva koja je i estetski zapanjujuća i ekonomski napredna. Rusija, Finska i Švedska čine njene granice na istoku i jugoistoku. Ovaj region ima ogromne koncentracije rezervi prirodnih resursa, uključujući ribu, gas i naftu, što sve podiže životni standard i promoviše nacionalni prosperitet.

Sa oko 5,5 miliona stanovnika, Norveška ima nisku stopu nezaposlenosti od 3–4%. Ovo je veoma sigurna nacija sa odličnom zdravstvenom zaštitom, odličnom infrastrukturom i besplatnim visokim obrazovanjem.

Iako nisu u EU, na mnogo načina sarađuju sa evropskim blokom.

Prosječne plate u Norveškoj
Prema aktuelnim podacima, prosječna mjesečna plata u Norveškoj je 4.853 evra. Kada su u pitanju sektori, za neku vrstu rudarskog posla u Norveškoj možete da zaradite oko 7.000 evra. Za finansijske i osiguravajuće pozicije zaradićete oko 6.700 evra, dok za poslove javne uprave i odbrane u prosjeku možete da zaradite 4.900 evra.

A koliko možete da zaradite kao zanatlija, medicinar ili IT stručnjak? Raspon plata po zanimanjima u Norveškoj varira, ali je i dalje visok za naše standarde. Inače, Kurir je o tome pisao krajem prošle godine, a iako postoji šansa da su ove godine one nešto izmenjene usled turbulencija na ekonomskom tržištu, mogu se posmatrati kao približne cifre.

Plate zanatlija
U Norveškoj, plate zanatlija variraju u zavisnosti od iskustva, oblasti u kojoj rade i lokacije.

Zidar – Od 3.000 do 4.200 evra

Stolar – Od 2.400 do 3.500 evra

Moler – Od 2.300 do 3.200 evra

Kranista – Od 2.600 do 3.600 evra

Električar – Od 2.500 do 3.500 evra

Čistač – Od 2.100 do 2.700 evra

Taksista – Od 2.400 do 3.000 evra

Kasir – Od 2.100 do 2.500 evra

Plate medicinskih radnika
Norveška ima dobro razvijen zdravstveni sistem i visoke standarde u oblasti zdravstvene zaštite, što rezultira visokim platama za medicinske stručnjake. Važno je napomenuti da rad u norveškom zdravstvenom sistemu često pruža i druge beneficije poput plaćenih slobodnih dana, besplatnih kurseva za usavršavanje i odlične mogućnosti za napredovanje u karijeri.

Anesteziolog – Od 5.000 do 6.200 evra

Medicinska sestra – Od 3.700 do 4.200 evra

Zubar – Od 6.000 do 8.000 evra

Psihoterapeut – Od 3.200 do 4.000 evra

Farmaceut – Od 3.800 do 5.200 evra

Nutricionista – Od 2.700 do 3.300 evra

Plate u IT sektoru
IT sektor u Norveškoj nudi odlične mogućnosti za profesionalni razvoj i visoke plate, što ga čini atraktivnim izborom za IT stručnjake iz svih dijelova svijeta. Međutim, treba uzeti u obzir to da plate u IT sektoru mogu mnogo varirati u zavisnosti od iskustva, senioriteta, oblasti i same kompanije.

Webmaster – Od 4.000 do 5.200 evra

Web dizajner – Od 3.800 do 4.800 evra

Scrum master – Od 7.300 do 10.000 evra

SAP specijalista – Od 6.000 do 7.200 evra

Backend developer – Od 6.000 do 7.800 evra

IT konsultant – Od 6.000 do 8.000 evra

IT tester – Od 3.200 do 5.000 evra

PHP programer – Od 3.800 do 5.000 evra

Minimalna plata u Norveškoj
Prije svega, važno je napomenuti da za razliku od balkanskih zemalja, u Norveškoj ne postoji zakonom definisana minimalna plata. Ipak, analizom plata u različitim sektorima, možemo zaključiti da je za većinu poslova minimalna plata između 2.400 i 2.600 evra. Ovde se radi o bruto plati, a nakon plaćanja poreza i doprinosa, radnik u Norveškoj kući odnese minimalno oko 1.700 evra mjesečno.

A kakvi su troškovi?
Kada su u pitanju troškovi života, za potrebe četvoročlane porodice bi vam potrebno oko 4.000 evra mjesečno, bez kirije, prema podacima sajta koji prate globalne troškove Numbeo. Za samca je bez iznajmljivanja stana na mjesečnom nivou potrebno oko 1.200 evra.

Kada je u pitanju rentanje stana u ovoj zemlji, ono će vas za jednosoban stan u centru grada koštati oko 1.100, dok je van grada ta cijena i manja. Za veći stan, trosoban na primer, u centru grada, budite spremni da izdvojite oko 1.700 evra.

Cijena za kupovinu stana u centru, po podacima Numbea, po kvadratu iznosi oko 5.700 evra, a van centra ta cijena je oko 4.000 evra.

Troškovi života u Norveškoj su u proseku za 98,5 odsto veći nego u Srbiji, pokazali su podaci.

Kako se tretiraju strani radnici?
Ono što se ističe na sajtu Europe jobs, Norveška tretira prilično dobro strane radnike. Plate i uslovi rada su potpuno isti kao i za norveške radnike, navodi se. Za pozicije koje zahtjevaju diplome za zapošljavanje, plate moraju da ispunjavaju određeni standard:

Magistarska diploma: Najmanje 41.410 evra godišnje.

Diploma osnovnih studija: Najmanje 38.650 evra godišnje.

Što se tiče dozvola za rad za strane radnike, iako Norveška nije u Evropskoj uniji, pravila i zakoni važe kao da jeste. Posao u Norveškoj možete dobiti ako ste neko ko nema EU papire, a dobijate ga isključivo onaj za koji ste se i školovali i procenat radnog angažovanja ne smije biti manji od 80 odsto, piše Kurir.

Dobra stvar u Norveškoj je što vi radnu dozvolu dobijate na osnovu poslovne ponude. Dakle, ako imate poslovnu ponudu, radna dozvola vam je zagarantovana. Ona košta nekoliko stotina evra i čeka se nekoliko mjeseci. Takođe, bitna stvar je učenje jezika, prije nego što uopšte aplicirate za poslove.

Nastavi čitati

Svijet

NJEMAČKA BIJESNA NA MAĐARSKU! Žele im oduzeti predsjedavanje EU

Njemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer.

On je ocijenio da je Budimpešta nanijela “veliku štetu” u prvih 12 dana svog mandata.

“Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta”, rekao je Sebastijan Fišer na konferenciji za novinare.

Fišer je precizirao da bi mađarsko predsjedavanje moglo da bude opozvano “teoretski”, slično kao što je Velika Britanija morala da se odrekne rotirajućeg šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom EU nakon što je napustila EU.

“Mađarski premijer Viktor Orban govori isključivo za sebe. Ovo su jednostrani koraci Mađarske, koje primjećujemo sa velikim iznenađenjem i skepsom. Oni su, takođe, u suprotnosti sa principom lojalnosti EU”, dodao je portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Orbanova posjeta Rusiji nekoliko dana nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje EU prošle sedmice izazvala je kritike iz Brisela.

Zvaničnici EU rekli su da Orban nije predstavljao Uniju od 27 zemalja tokom svojih putovanja. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odbacio je kritike EU, ističući da je Mađarska nezavisna država.

Nastavi čitati

Svijet

ŠPIJUNSKA AFERA TRESE VAŽNOG NATO PARTNERA: Pripadnica oružanih snaga radila za Ruse, umiješan i suprug

Pripadnica oružanih snaga je optužena da je špijunirala u korist Rusa

Pripadnica oružanih snaga Australije i njen muž uhapšeni su i optuženi da su špijunirali u korist Rusije. Istražitelji tvrde da je par, koji su oboje ruskog porijekla, nabavio materijal odbrambenih snaga Australije kako bi ga podelio sa Moskvom. Međutim, australijska policija saopštila je da nije identifikovala “bilo kakvo značajno ugrožavanje vojnih tajni”.

Ovo je prvi put otkako je Austrija pooštrila svoje zakone o stranom miješanju da se oni koriste za podizanje optužbi za špijunažu.

Pripadnica vojnih snaga Kira Koroljova (40) i njen suprug Igor Koroljov (62) pojavili su se u petak pred sudom u Brizbejnu, gde su optuženi za pripremanje zločina špijunaže. Maksimalna zatvorska kazna koju mogu dobiti za to je 15 godina zatvora, piše BBC.

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je da su ga o slučaju obavijestile agencije za nacionalnu bezbjednost, ali nije želio da komentariše slučaj jer je sudski proces u toku.

Komesar australijske federalne policije (AFP) Ris Keršo rekao je da je par živeo u Australiji više od decenije pre navodnog krivičnog djela i da su oboje dobili državljanstvo pre nekoliko godina.

Inače, Australija je jedan od NATO partnera za proširene mogućnosti, program koji ima za cilj da održi i produbi saradnju između partnera koji su dali značajan doprinos operacijama i misijama koje vodi NATO. Nakon samita u Velsu 2014. godine, pet partnera je dobilo ove “prođirene mogućnosti”, među kojima je i Australija.

Nastavi čitati

Aktuelno