Connect with us

Banjaluka

NEZADOVOLJNI RADOM LOKALNOG PARLAMENTA: Višečlane porodice najavljuju proteste i izlazak na ulice

Višečlane porodice najavile su proteste zbog toga što se na dnevnom redu još nije našla rasprava o subvencionisanju besplatnih mjesečnih karata za autobus. Ovu pogodnost, višečlane porodice su imale unazad tri godine, sve do ove, kada na posljednjoj redovnoj sjednici nije dobila dovoljan broj ruku.

z Udruženja “4+” u više navrata su pozivali predsjednika Skupštine, gradonačelnika i odbornike da se Odluka o besplatnim mjesečnim kartama za autobus za srednjoškolce i studente iz porodica sa četvoro i više djece Grada Banjaluka, a koja se provodi već tri godine, ponovo predloži na dnevni red i podrži.

– Umjesto da razmatraju o produženju naših ostvarenih prava, potpuno je očigledno da za pojedince koji pripremaju sjednice i dnevni red, prioritet nisu ni djeca, ni porodice ni narod već njihove funkcije i raspodjela plijena. Da ne budemo pogrešno shvaćeni, Udruženje nema ništa protiv imenovanja i podrške gradskim preduzećima, niti protiv pojedinaca, samo želimo da prava za koja smo se godinama borili i koja smo ostvarili, ne budu uskraćena – kaže predsjednik Udruženja “4+” Jovan Radovanović.

Radovanović ističe da svi pričamo o važnosti porodice kao stuba društva.

– Čujemo stalno u izjavama najviših zvaničnika Republike Srpske da kažu da im je porodica prioritet i da sve treba posvetiti porodici i mladima, a u stvarnosti, potpuno apsurdno, njihove stranačke kolege, odbornici, poništavaju stečena prava porodica sa četvoro i više djece u Banjaluci – istakao je Radovanović.

Iz svih gorenavedenih razloga, Radovanović kaže da su članovi ogorčeni i traže da svoja prava potraže masovnim izlaskom na ulice, na šta će biti primorani, ukoliko se tačka o besplatnim mjesečnim kartama ne nađe na dnevnom redu Skupštine grada do kraja septembra kao i ostala njihova prava koja su došla u pitanje – stipendije, boravak u vrtiću, besplatni udžbenici, besplatan priključak za vodu i ostala prava, koja su njihove porodice ostvarile, a koje su pod znakom pitanja zbog nerada Skupštine.

– Na kraju, naglašavamo, nijedno od ovih prava nije nam dato prijedlozima odbornika i drugih političara, već smo se sami izborili za njih u posljednjih 16 godina i spremni smo da se borimo za njih svim demokratskim sredstvima do kraja – zaključio je Radovanović.

Odbornik u Skupštini grada, Saša Lazić je istakao da je u Banjaluci unazad tri godine haos kada je u pitanju održavanje sjednice.

– Ovo sve je prezrelo za generalni remont. Prezrelo je prije svega na ulicu. Neće se ništa ovo promijeniti na izborima. Građani su uslovljeni. Ovo će sve ostati isti cirkus, i samo su protesti rješenje. Apsolutno podržavam Udruženje „4+“ da izađu na ulicu – rekao je Lazić.

Dodao je da će se ovo privremeno riješiti, ali da će opet biti problem za dva mjeseca.

– Sve ovo je toliki javašluk da ja koji to gleda neutralno mimo neke strane u ta dva bloka jednostavno ne vidim rješenje – istakao je Lazić.

Lazić kaže da je ovo do sada u globalu trenutni saziv Skupštine najgori, zbog dvovlašća.

– Ovo se nije smjelo desiti. Tolika zloupotreba od svih strana. Većina je prepoznala da narod ne reaguje ni na šta i skontali su da mogu raditi šta hoće. I oni rade šta hoće, jer su svjesni da narod neće reagovati ni na šta – zaključio je Lazić.

Prošle sedmice je otkazan Kolegijum Skupštine kada je trebalo da se odluči kada će biti nova sjednica Skupštine. Kolegijum je najavljen i isti dan otkazan bez adekvatnog razloga od strane predsjednika Skupštine grada, Ljube Ninkovića.

Tada je gradski menadžer, Bojan Kresojević istakao da je otkazan Kolegijum Skupštine grada i da su porodice 4+ i penzioneri u neizvjesnosti.

Kresojević je naglasio da je nejasno zašto je ovo urađeno, te da na taj način ostaje i dalje nerješeno pitanje subvencija za mjesečne karte za đake iz porodica 4+, ali i penzionere.

– Skupštinsku sjednicu čekaju i korisnici socijalnih davanja, jer se na dnevnom redu treba naći i Nacrt rebalansa budžeta gdje je planirano dodatnih milion KM za ove kategorije. Pored toga, nalaze se brojne tačke za rješavanje imovinskih odnosa za infrastrukturne projekte, kao i ostvarivanje prihoda Grada. Korak naprijed skupštinske većine, a tri nazad – zaključio je Kresojević.

Na dnevnom redu vanredne sjednice naći će se izbor za novog direktora Doma zdravlja kao i rješenje o DEP-otu. Višečlane porodice i druge kategorije očigledno čekaju bolja vremena, a i bolje političare u Gradu, jer ovo je do sada, prema mišljenju analitičara, najgori saziv skupštinske većine i pojedinih odbornika.

SUBVENCIJE IMAJU DO KRAJA SEPTEMBRA
Predstavnici Grada i Udruženja porodica “4+” i Udruženje penzionera sastali su se ranije kako bi se dogovorili o daljim koracima oko subvencija i besplatnih karti. Ovaj problem je rješen samo tokom septembra, a o budućnosti ovih povlastica zavisi od odbornika koji trebaju da izglasaju odluku o subvencionisanju.
Adriana Basara iz Udruženja porodica 4+ je nakon sastanka istakla da joj je žao što su se ovim povodom sastali.
– Bolje je da smo se sastali i razgovarali o tome da svi studenti i svi srednjoškolci imaju besplatne mjesečne karte. A našli smo se u situaciji da srednjoškolci i studenti sa četvoro i više djece više to nemaju, jer je ta olakšica nama mnogo značila – istakla je Basara.
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je nakon sastanka rekao da nema nikakvih odgovora, jer ne zna ni kada će biti zakazana nova sjednica, jer skupštinska većina uslovljava različitim zahtjevima.
– Subvencija za prevoz penzionerima i ostalim uslovljena je nerazumnim zahtjevima i ultimatumom. Sa prevoznicima je sve dogovoreno, ali nemamo garanciju od strane odbornika – rekao je Stanivuković te je istakao da je sve ovo došlo u fazu da se moraju preklinjati ljudi da rade svoj posao.

Banjaluka

PRIDRUŽITE SE “VELIKOJ PORODIČNOJ ŠETNJI”! U nedjelju, 8. oktobra u centru Banje Luke

Članovi Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, uz podršku Grada, organizuju „Porodičnu šetnju“ u nedjelju, 8. oktobra u centru Banje Luke.

Simbolično, velika šetnja će početi u 11 časova i 55 minuta, a kretaće se od zgrade Vlade Republike Srpske pa sve do tvrđave Kastel.

Pozvane su sve porodice da se pridruže u ovoj velikoj porodičnoj šetnji, koja se organizuje u ovoj sedmici kada se obilježava Međunarodna nedjelja djeteta.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKI “BAZAR OBRAZOVANJA” donosi zanimljive radionice

Besplatne obrazovne radionice za sve uzraste biće organizovane u okviru projekta „Bazar obrazovanja“, koji će treći put biti održan u terminu od 16. do 20. oktobra u Centru za obrazovanje odraslih.

Prijave su u toku, te iste traju do subote, 14. oktobra do 15.00 časova.

Radionice krojenja i šivanja, šminkanja, modeliranja, ali i radionice učenja jezika samo su dio ponude ovogodišnjeg Bazara obrazovanja.

Inače, riječ je o projektu koji je podržao Grad Banja Lukai koji ima za cilj da građanima ponudi sadržaje formalnog i neformalnog obrazovanja, ali i da se Centar ujedno predstavi kao poveznica u sektoru obrazovanja, razvijanja znanja i vještina sa drugim javnim ustanovama, organizacijama, udruženjima, klubovima.

Svi zainteresovani za učešće na radionicama, mogu se prijaviti putem telefona 066/ 332-211, a program Bazara obrazovanja pogledajte u OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

RASPAD BANJALUČKOG SNSD-A! Đajić UDARIO na Antonića, kaže da je “KRTICA”! ANTONIĆ “Đajić LAŽE I NARUČUJE TEKSTOVE” (FOTO)

Raskol u banjalučkom SNSD-u sve je očigledniji, a prvi uzrok cijepanja partije u najvećem gradu Srpske svakako ja direktor Kliničkog centra Vlado Đajić. Đajić se pored Draška Stanivukovića koji mu je “rak rana” sada okomio i na sopstvene članove partije te je tako optužio Momčila Antonića bivšeg narodnog poslanika da je “krtica”.


-Ne znam kakvu mržnju prema meni osjeća Vlado Đajić, ali moram mu reći da je mržnja autodestruktivna.

Napisao je ovo bivši narodni poslanik SNSD, Momčilo Antonić na svom Twitter profilu.

– Čovjek se zalaže da ne idem na listu, da ne uđem u stranačke organe i sve mu te želje ispunjavaju da mu nahrane sujetu i sad još priča i naručuje tekstove pune laži i to preko Suvare – napisao je Antonić.

On je dodao je kako je zadivljen kako Đajić sve stiže, pa još da se i bavi njim.

Ipak rasprava se nije zaustavila na ovome pa je Antonić kasnije dodao

Na cijelu raspravu nije ostala imuna ni Gorica Dodik koja je indirektno podržala Antonića.

Podsjećamo, iz banjalučkog SNSD navodno su počeli sa prikupljanjem potpisa za pokretanje opoziva gradonačelnika Banjaluke, ali krajnji cilj za njegovo pokretanje treba da daju ruke u Skupštini grada Banjaluka.

Do kada će sve ovo da trpi šef partije Milorad Dodik ostaje da se vidi, ali poučeni dosadašnjim iskustvima Đajiću se ne piše dobro.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka19 sati ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno