Connect with us

Banjaluka

NIČE JOŠ JEDNA ZELENA OAZA U CENTRU GRADA: Gradonačelnik obišao radove na izgradnji parka knjige

Počeli su radovi na izgradnji još jednog parka – „parka knjige“ i to na lokaciji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i novog centra kulture “Kuće Milanovića”, prvog kulturnog centra koji Banja Luka dobija nakon 100 godina.

Radove na ovoj lokaciji obišao je gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je ovo jedan od pet novih parkova koji će biti izgrađeni u narednom periodu.

– Park knjige koji gradimo uz Narodno pozorište, kao ustanovu od kulturnog i nacionalnog značaja, pružiće svim našim sugrađanima jedinstven ugođaj. Uvjeren sam da će po završetku radova ova lokacija postati jedna atraktivna oaza oplemenjena bogatom i neobičnom hortikulturom u kojoj će rado boraviti sve generacije naših sugrađana – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, na ovoj lokaciji biće i posebno uređen dio namijenjen izlagačima knjiga, gdje će za svi ljubitelji pisane riječi moći istinski uživati, dok će u centralnom dijelu parka biti postavljen Spomenik Kulin banu.

– U centralnom dijelu parka biće postavljen Spomenik Kulinu banu ukupne visine osam metara sa najstarijom trgovačkom poveljom ispisanom ćiriličnim pismom koja počinje riječima “U ime Oca i Sina i Svetoga duha“. Kroz izgradnju ovog spomenika, Centralnog spomen-obilježja ali i Spomenika Tvrtku I Kotromaniću želimo poslati poruku da smo opredijeljeni da radimo i na razvoju spomeničke kulture našeg grada, koja je bila zapostavljena – kazao je Stanivuković.

Gradonačelnik je dodao da će novi park biti obogaćen dodatnim sadržajima, novim klupama i drugim mobilijarom.

Podsjećamo pored ovog parka radi se i na izgradnji parka posvećenog kralju Tvrtku I Kotromaniću, kralju Srba, Bosne, primorja i zapadnih strana, najvećeg gradskog parka kod TC „Delta Planet“, Ćiriličnog parka, kao i da će uskoro početi radovi na izgradnji parka posvećenog Velizdajničkom procesu.

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno