Connect with us

Društvo

NIJE ZA SVAKOGA! Pogledajte cijene na popularnim planinama u BiH

Planine u BiH predstavljaju pravi raj za skijaše, a cijena ski-pasova na svakoj od njih razlikuju se u zavisnosti od uzrasta.

Na Jahorini je u funkciji 12 ski-staza, kao i gondole “Poljice” i “Partizan”, te šestosjed “Ogorjelica” i ski-lift “Oštra glava”, a nedavno je otvoren i ski-vrtić “Poljice”.

Što se cijena na Jahorini tiče, dnevna karta za ski-pas iznosi 72 KM za odrasle, dok je za djecu 61 KM, a za seniore karta košta 66 KM.

Jahorina, kao i druge planine, ima obezbijeđeno i noćno skijanje od 18 do 21 čas, a dnevno-noćna karta je naravno skuplja.

– Dnevno-noćna karta za odrasle je 107 KM, a za djecu je 91 KM – ističu iz Olimpijskog centra “Jahorina”.

Među posjetiocima popularna panoramska vožnja odrasle košta 15 KM, djecu 10 KM, dok seniori za ovo vožnju moraju izdvojiti 12 KM.

Skijalište na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici raspolaže sa osam ski-staza i pet dječjih staza, te sa tri žičare i pet ski-liftova koji voze i do samog vrha planine na 2.067 metara nadmorske visine.

– Dio staza je osvijetljen visokokvalitetnom takmičarskom rasvjetom za noćno skijanje, a Ski-centar posjeduje i instaliran sistem za vještačko osnježavanje staza – ističu oni.

Cijene ski-pasova na Bjelašnici se takođe razlikuju u zavisnosti od uzrasta, pa će tako roditelji za djecu od šest do 12 godina morati da izdvoje od 15 KM do 28 KM, a karta za uzrast od 13 do 18 godina iznosi 33 KM.

Odrasle na Bjelašnici pojednična karta košta 15 KM, dok je dnevna karta 42 KM.

Što se noćnog skijanja tiče, cijene se kreću između 20 i 30 KM, dok za bejbi lift roditelji moraju da plate 15 KM.

Pored Bjelašnice, među skijašima je veoma popularno i skijalište na Igmanu, a cijene ski-pasova ovdje su nešto niže.

Dnevna karta za djecu od šest do 12 godina je 20 KM, a za mlade od 13 do 18 godina je 25 KM. Dalje, dnevna karta za odrasle je 28 KM, a oni mogu kupiti kartu za pojedinačno skijanje koja košta 10 KM. Pojedinačne karte se mogu naći između osam i 10 KM, a dvodnevne su 48 KM.

Nemoguće je otići na planinu bez adekvatne opreme, a kada je riječ o cijenama opreme za skijanje na Bjelašnici, iznajmljivanje kompletne opreme za odrasle za dnevno skijanje iznosi 25 KM, dok je cijena opreme za noćno skijanje 20 KM.

Iznajmljivanje skija košta 15 KM za dnevno skijanje, za noćno 10 KM, dok je cijena pancerica 10 KM.

Među skijašima je veoma popularna i planina Vlašić, a ukoliko se odlučite da provedete dan skijajući na ovoj planini, za ski-pas moraćete da izdvojite 30 KM.

Na ovoj planini za skijaše su dostupne četiri staze, i to ski-lift “Babnovac”, ski-lift “Markovac”, ski-lift “Eko-Fis”, te bejbi ski-lift.

Dnevna karta na stazama Babanovac i Markovac iznosi 30 KM, poludnevna 20 KM, dok je cijena noćnog skijanja ista kao i cijena poludnevnog, odnosno 20 KM.

Cijena dnevne karte na ski-liftu “Eko- Fis iznosi 20 KM, dok je cijena poludnevnog i noćnog pasa 15 KM.

Nezavisne

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno