Connect with us

Politika

Nikšić otkrio da li je MOGUĆ DOGOVOR S DODIKOM, pa komentarisao OHR i Šmita

Nešto što danas izgleda kao nemoguća misija, sutra postane realnost, a ono što danas izgleda izvjesno, sutra postaje problem.

Rekao je to premijer FBiH, Nermin Nikšić, komentarišuči da li je moguć dogovor s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, i SNSD.

– Kao i do sada, mi ćemo pokušavati doći do dogovora dok postoji i najmanja mogućnost za to. Evropski put BiH nema alternativu, to je interes svih naših građana i mi ćemo dati sve kako bismo ga uspješno nastavili. Nažalost, ne odlučujemo sami. Vlasti Republike Srpske najavljuju slanje nekakvih protivustavnih sporazuma o razdruživanju, a takva retorika ne doprinosi dogovaranju i kompromisu – rekao je Nikšić.

Sjednica PIK
U Sarajevu danas počinje dvodnevno zasjedanje Savjeta za implementaciju mira, koje će se održati u trenutku kada se, uz saglasnost pojedinaca iz Evropske unije i Brisela, na sve načine nastoje smanjiti ovlašćenja Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Jak alarm
Premijer FBiH, Nermin Nikšić, kaže da slabljenje OHR zagovara Rusija, te da je u tome prate “njeni megafoni u BiH”.

– Već to je dovoljno jak alarm i dokaz da se u takvu avanturu ne treba upuštati. Nažalost, pojedine članice EU, uključujući neke od oslonaca ove organizacije, pokazuju neodlučnost. Pojedine, navodno, pokazuju i spremnost da same iniciraju određeno ograničenje Dejtonom zagarantovanih i Bonskom konferencijom PIK potvrđenih ovlašćenja OHR. Jedan takav sastanak je, prema mojim informacijama, održan u Briselu, ali u startu nije dobio željeni rezultat – rekao je Nikšić.

Nikšić dodaje da bi to moglo dati vjetar u leđa onima koji zagovaraju podjelu zemlje.

– Nakon zaključaka Svesrpskog sabora, kojim se direktno narušava suverenitet BiH i kreira nekakav združeni pakt jedne države – Srbije i Republike Srpske, nema nikakve dileme da u svemu tome aktivno učestvuje i vlast u Srbiji. Zabrinjavajuća je blaga reakcija EU na ove zaključke. Zbog svega očekujemo da na zasjedanju PIK bude data puna podrška OHR, da budu tačno i činjenično imenovani destabilizatori lokalnog i regionalnog mira i poretka, te data podrška proevropskim snagama i evropskom putu BiH – rekao je Nikšić.

Nikšić kaže da je budžet moguće usvojiti već sutra, da je to ključno kako bi se dobila neophodna razvojna i stabilizaciona sredstva EU u iznosu višem od milijardu KM, te da tu ne smije biti uslovljavanja.

Zakoni u završnoj fazi
Set fiskalnih zakona je u završnoj fazi, kaže premijer FBiH, podsjećajući da je riječ o najozbiljnijoj i najsveobuhvatnijoj reformi u koju se ne može ići bez ozbiljne pripreme.

Nikšić najavljuje koordinisano usvajanje tri zakona, koja će smanjiti opterećenje na privredu, te omogućiti rast plaća radnika, ali istovremeno zaštititi fiskalni sistem od destabilizacije, piše Avaz.

– Zbog dinamičnih izmjena koje će uslijediti, bitno je osigurati da eventualni poremećaji budu brzo i adekvatno tretirani… Uvjeren sam da zakoni u najkraćem roku idu u parlamentarnu proceduru – rekao je Nikšić.

Politika

HELEZ PONOVO O DODIKU “Ovaj put je nadmašio sam sebe po gluposti”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da helikopteri MUP Srbije mogu u nekoliko minuta izručiti 65.000 litara vode.

Kako je rekao, u pitanju su “netačne i glupe izjave” kojima je Dodik “ovaj put nadmašio sam sebe po gluposti.”

Sudeći po izjavama Dodika helikopteri MUP Srbije imaju veći kapacitet nego rijeka Bosna ili Drina. Očigledno Dodik nije prošao ni vojnu obuku te su mu ovakvi podaci potpuno strani i nepoznati, rekao je Helez.

Kako dodaje, ovakve izjave su podstaknute mržnjom prema Bosni i Hercegovini, njenim institucijama, posebno Oružanim snagama BiH. Tim povodom kaže da je tužno živjeti u državi koju mrziš, a sanjati o drugoj.

– U cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti naglašavam da su Oružane snage BiH u potpunosti spremne i sposobne gasiti požare na teritoriji Bosne i Hercegovine kao što to rade od svoga osnivanja. Trenutno su helikopteri Oružanih snaga BiH u pripravnosti i momentalno spremni da polete i izvrše misiju gašenja požara.

U posljednjih 10 godina u gašenju požara helikopteri Oružanih snaga BiH proveli su 538,8 sati u letu, izbacili 5 109 900 litara vode, prenijeli 18,3 tone tereta i 213 vatrogasaca. Pomažući ugroženima od poplava helikopteri Oružanih snaga BiH u posljednjih 10 godina proveli su 152,9 sati leta, prenijeli 390,5 tona tereta i evakuisali preko 300 stanovnika.

Prilikom medicinske evakuacije imali su 63,4 sati leta, prevezli 24 pacijenta i 10 unesrećenih planinara. Na žalost Milorada Dodika, iako ulaže ogromne napore da ih ukine i omalovaži, Oružane snage BiH svaki dan napreduju i razvijaju se, jer snaga vojske je u čovjeku – istakao je Helez.

Pozvao je Dodika da prestane gledati preko Drine te da zajedno posjete i obiđu Oružane snage BiH, “da se uvjeri u kapacitete, znanje i sposobnosti pripadnika Oružanih snaga BiH.”

Siguran sam biće ponosan, jer to su i njegove Oružane snage, zaključio je Helez.

Klix.ba

Nastavi čitati

Politika

IZNENAĐENJE ZA LOKALNE IZBORE U BiH! Duplo manje birača iz dijaspore

Rok za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine istekao je u ponoć, a prvi podaci govore da će na ovim lokalnim izborima biti skoro duplo manje birača koji će glasati van BiH.

Portalu e izbori pristupilo je 53.574 korisnika i otvorilo nalog. Prijave birača izvan BiH su u procesu obrade. Po okončanju procesa javnost će biti informisana o broju birača koji ispunjavaju uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, rekli su Nezavisnim u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Inače, na lokalnim izborima 2020. godine na izvodu iz Centralnoj biračkog spiska za glasanje izvan BiH bilo je 101.771 birač s tim da je njih 27.960 skinuto sa spiska.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

PROJEKAT TEŽAK VIŠE OD MILIJARDU KM! Do kraja godine ugovor za najduži tunel u BiH

Tenderska procedura za izbor izvođača radova na tunelu Prenj počela je u septembru 2022, a još nije okončana.

Uzimajući u obzir složenost i zahtjevnost navedene dionice za izgradnju, tenderski proces za odabir izvođača radova na predmetnoj dionici je u drugoj završnoj fazi tenderisanja. Sam tok tenderskog procesa definiran je Planom nabavki za predmetnu dionicu i usaglašen je i odobren od Banke. Planom nabavki definiran rok za dodjelu ugovora za izvođača radova je decembar 2024. godine”, rekli su iz „Autocesta FBiH“ za Avaz.

Prema ranijim navodima iz „Autocesta FBiH“, ovo će biti najskuplji projekAt na cjelokupnom autoputu i njegova vrijednost bi trebala iznositi blizu milijardu i 100 miliona KM. Cijela Dionica Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever bit će duža od 10 kilometara, a sama dužina desne tunelske cijevi je 10.165 metara, dok će lijeva biti pet metara kraća. To će biti najveći tunel u BiH, a deveti u cijeloj Evropi.
Iz „Autocesta FBiH“ naglašavaju da će se tunel graditi uz poštivanje svih sigurnosnih standarda, propisanih Direktivom EU, odnosno s većim profilom i pregradama.

“Ključna nepoznanica i najveći rizik pri gradnji tunela jesu stvarni uvjeti geološke sredine u kojoj se probija tunel, koji se ni s veoma obimnim i skupim prethodnim geološkim istraživanjima ne mogu adekvatno i sveobuhvatno unaprijed definirati i tako smanjiti rizik, tzv. nepredvidljivih fizičkih uslova”, naglašavaju iz „Autocesta FBiH“.

Iako je kao rok za izbor izvođača izabran decembar ove godine, oni naglašavaju da su navedeni podaci podložni promjeni ovisno o toku evaluacije i brzine odgovora kreditora i ponuđača ili eventualnih dodatnih zahtjeva od ponuđača u evaluacijskom procesu, što JPAC nisu u mogućnosti niti predvidjeti niti spriječiti, nego provoditi proces u skladu s procedurama i pravilima Banke.
“Ukoliko dođe do pomjeranja rokova, isto će biti usaglašeno i odobreno od Banke, vodećeg IFI-a na predmetnoj dionici”, naveli su iz „Autocesta FBiH“.

Prema ranijim navodima, za izgradnju ove dionice prijavilo se osam kompanija, ali dvije su odmah eliminirane jer nisu ispunjavale uslove, a, prema nezvaničnim navodima, kasnije su još tri prekrižene. Na odobrenje EBRD-u poslane su kompanije „Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret“, „Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.“ i konzorcijum „DL Limak Joint Adventure“. Izbor kompanije biće poznat nakon što EBRD dostavi izvještaj.

Nedavno je v.d. direktora „Autocesta FBiH“ Denis Lasić potpisao s direktoricom EBRD-a za BiH Manuelom Naesl (Naessl) ugovor o grantu vrijedan 3,5 miliona evra kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – tunel Prenj – Mostar Sjever, prenosi Biznisinfo.

Nastavi čitati

Aktuelno