Connect with us

Banjaluka

“NISU POLITIČKO, VEĆ ŽIVOTNO PITANJE”: Evo zbog čega su KOLEKTORI izuzetno važni za Banjalučane

Kolektori za pročišćavanje voda nisu političko nego životno pitanje, ističe Stanivuković.

Neprijatan miris i ulijevanje kanalizacije u rijeku, glavni je razlog zbog kojeg mnogi kupači ljeti zaobilaze Vrbas.

Prema podacima, samo od Zelenog do Venecija mosta ima osamnaest kanalizacionih cijevi koje idu duž obale Vrbasa.

Izgradnja kolektora i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Grad, kao i sami građani, vide kao jedino rješenje ovog problema.

Podsjetimo, radi se o problemu o kojem se priča već nekoliko decenija.

Banjalučanin koji živi u naselju Obilićevo, u blizni dvorane,  za Blink  kaže da se na kupalištu koje mu je blizu stana uopšte ne kupa, a kao razlog navodi upravo kanalizaciju.

– Želja mi je da se vratim u Vrbas, da se ljeti mogu kupati, ali nikako dok se ne riješi pitanje čistoće – rekao je mještanin Obilićeva Željko K.

Ljudi koji pecaju ribu takođe su nam rekli da je prljavština koja stiže u rijeku Vrbas, nešto o čemu su pričali brojni gradonačelnici i obećavali svašta, ali da niko do sada nije ništa uradio po tom pitanju.

Upravo kolektori za pročišćavanje otpadnih voda su rješenje za ovaj problem, smatra aktuelna Gradska administracija.

Ono što je apsurdno, jeste da Grad ima novac i može da riješiti navedeni problem, o čemu je BLink pisao u nekoliko navrata.

Međutim, skupštinska većina, na Kolegijumu, već duži period odbija da pitanje kolektora stavi na dnevni red Skupštine Grada Banjaluka.

Na zasjedanju Parlamenta Banjaluke, prošle sedmice, to je priznao i sam odbornik SNSD-a Marinko Umičević.

– Sramota je da smo srušili taj kolektor, sramota je. Nismo to trebali – rekao je Umičević.

Gradonačelnik Banjaluke je u nekoliko navrata izjavljivao da je skidanje ove tačke sa dnevnog reda Skupštine Grada apsurd.

Izgradnja dva kolektora je, prema njegovim riječima, životna tema, a ne politička.

– Hajde da vidimo ko je od odbornika za kolektor, a ko nije. Znate šta znači prvi kolektor u Banjaluci. Imamo sredstva, projekat, ali ne možemo dobiti prostorni plan za kolektor. Nemojte da se politički borimo protiv kolektora – rekao je Stanivuvković.

Ostaje da se vidi da li će Kolegijum Grada Banjaluke, uvrstiti ovu tačku na dneni red sljedeće sjednice Skuštine Grada.

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno