Connect with us

Svijet

NJEMAČKA TELEVIZIJA OCIJENILA! Nova pobjeda bivšeg lidera uništiće NATO

Ako Donald Tramp ponovo postane predsjednik SAD, NATO bi mogao da propadne, a Ukrajina da ostane bez podrške SAD – ocjenjuje njemačka televizija “Tagesšau”.

Da bi uništio NATO, Tramp ne bi morao čak ni da zvanično objavi povlačenje SAD iz alijanse, koju je nazvao zastarjelom.

– Biće dovoljno da SAD pokažu da nije izvjesno da će zaista zaštititi svoje evropske saveznike u slučaju napada – navodi Kristijan Meling, zamjenik direktora Njemačkog savjeta za spoljne poslove.

Njemačka televizija ističe da su i sami Evropljani podijeljeni po pitanju pomoći Ukrajini. Jer, Budimpešta se protivi pomoći EU Kijevu, dok njemački kancelar Olaf Šolc poziva evropske partnere da ulažu više.

Trampov bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton tvrdi da će se bivši predsjednik SAD, ukoliko pobijedi na novembarskim izborima, osvetiti političkim protivnicima i “podilaziti” Rusiji i Kini.

Bolton smatra da bi Tramp mogao povući SAD iz NATO-a, ograničiti podršku Ukrajini i ohrabriti Kinu da blokira Tajvan.

“Vol strit žurnal” objavljuje da izgledi da se Tramp vrati u Bijelu kuću tjeraju zvaničnike u EU da razmišljaju o povećanju svojih vojnih budžeta.

Neki britanski mediji sugerišu da Tramp, ako pobijedi na predsjedničkim izborima 2024, vjerovatno neće držati do obaveze Vašingtona da zaštiti saveznike u NATO.

Srna

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno