Connect with us

Svijet

“NJUJORK TAJMS”: Kijev odgovoran za napad na pijacu u Donbasu 6. septembra

List “Njujork tajms” razotkrio je da su ukrajinske snage najvjerovatnije odgovorne za smrtonosni raketni napad na pijacu u Donbasu, koji se dogodio istog dana kada je tu zemlju posjetio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Istraga ovog lista je u suprotnosti sa tvrdnjom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da su u ruskom napadu ubijeni civili istog dana kada je bila posjeta američkog državnog sekretara.

U incidentu 6. septembra u gradu Konstantinovka u Donbasu, koji je pod kontrolom Kijeva, poginulo je najmanje 15 civila, a na desetine je povrijeđeno, podsjeća “Raša tudej”.

Ukrajinski predsjednik odmah je optužio Rusiju za ovaj napad i rekao da svaki “pokušaj da se izađe na kraj sa bilo čim ruskim znači zatvaranje očiju pred drskošću zla”. Mnogi zapadni mediji i neke vlade podržali su njegovu izjavu.

“Njujork tajms” je objavio da dokazi ukazuju na “tragičnu nesreću” koja je uključivala ukrajinsku protivvazdušnu raketu “buk” koja je očigledno skrenula sa kursa. Ovaj list je analizirao fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama kako bi došao do zaključka. Napominje da su ukrajinske vlasti pokušale da spriječe novinare da pristupe mjestu udara.

Nekoliko ljudi koji nisu naklonjeni ruskom cilju, uključujući novinara “Bilda” Džulijana Ropkea i grupu za analizu obavještajnih podataka otvorenog koda CIT, sugerisalo je ubrzo nakon incidenta da je Kijev odgovoran. Ukrajinska Vlada je tada saopštila da smatra da je “ruska krivica van svake sumnje”.

“Zašto bi bila potrebna istraga, ako je za nas sve očigledno?” upitao je tada novinare visokorangirani pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak.

On je svaki drugi scenario, uključujući ukrajinsku grešku, nazvao “smiješnim”, podsjeća “Raša tudej”.

Projektil je očigledno bio jedan od dva koje su ispalile ukrajinske snage sa periferije grada Družkovke nekih 15 kilometara sjeverozapadno od Konstantinovke, navodi “Njujork tajms”. Projektil je vjerovatno bio model “9M38” koji je koristio sistem “buk”, zaključuje list na osnovu forenzičkih dokaza.

S obzirom na kratku udaljenost od pretpostavljene tačke lansiranja, projektil se vjerovatno srušio sa velikim dijelom nepotrošenog goriva, a naknadna eksplozija je ostavila tragove gorenja na mjestu nesreće.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pomenuo je ovaj incident u govoru prošle sedmice, sugerišući da ga je Kijev možda namjerno organizovao kako bi se poklopio sa Blinkenovom posjetom.

On je dodao da, pošto su dokazi jasno u suprotnosti sa optužbom Zelenskog, “kijevski režim i njegovi sponzori pokušavaju da zataškaju ovu priču i da je drže van radara”.

Svijet

OGROMNE IZMJENE U KATOLIČKOJ CRKVI! Žene će prvi put glasati na zasjedanju Biskupskog sinoda

Ženama će prvi put biti dozvoljeno da glasaju na zasjedanju Biskupskog sinoda Rimokatoličke crkve koje počinje u Rimu.
Papa Franja je u aprilu odobrio izmjene normi koje regulišu Biskupski sinod, otvarajući put ženama da imaju 54 od ukupno 365 glasova.

– Ovo je izuzetan iskorak za žene. Ne samo zbog događaja ovog oktobra u Rimu, već i zato što je crkva našla drugačiji način da bude crkva – izjavila je direktorka Svetske ženske opservatorije Marija Lija Zervino.

Na tronedjeljnom sinodu, koji će se održati iza zatvorenih vrata, učestvovaće stotine delegata koji će se baviti nekim od gorućih pitanja sa kojima se crkva suočava – od uloge žena do svešteničkog celibata i blagoslova za homoseksualne parove.
Zasjedanje će se završiti glasanjem o konkretnim prijedlozima koji će se zatim iznijeti papi na razmatranje.

Umjesto da se fokusira na jednu temu, kao što je uobičajeno, dnevni red ovog sinoda će se baviti širokim pitanjem kako Rimokatolička crkva može da bude inkluzivnija.

Iako su žene od vitalnog značaja za veći dio crkvenog rada, od podučavanja u katoličkim školama do kadrova u katoličkim bolnicama, crkva im i dalje brani da postanu sveštenici ili pristupe najvišim činovima, prenosi RTS.

Papa Franja je preduzeo nove korake da riješi ovu neravnotežu, imenujući nekoliko žena na visoke položaje u Vatikanu.

Ipak, odluka da se ženama dozvoli da glasaju na sinodu izazvala je negodovanje konzervativnih struja Rimokatoličke crkve.

Nastavi čitati

Svijet

STOP ZA MIGRANTE! Slovačka uvodi privremene kontrole na granici sa Mađarskom

Slovačka će uvesti privremene kontrole na granici sa Mađarskom, usljed rastućeg broja ilegalnih migranata, saopštila je slovačka Vlada.

U ukazu Vlade navodi se da će kontrole granice početi sutra i da će trajati 10 dana.

Smatra se da je odluka Bratislave reakcija na kontrole koje su Češka, Poljska i Austrija uvele juče na granicama sa Slovačkom.

Slovačka je suočena sa povećanjem broja migranata ove godine za 11 puta. Migranti uglavnom dolaze sa Bliskog istoka i iz Avganistana i ulaze u Slovačku iz Mađarske na putu za Njemačku i druge zemlje zapadne Evrope.

Vlada Slovačke saopštila je da je u tu zemlju od početka godine ušlo gotovo 40.000 ilegalnih migranata. Broj ilegalnih migranata u septembru bio je jednak onom koji je zabilježen tokom cijele prošle godine.

Nastavi čitati

Svijet

MEDVEDEV PITA “Šefovi EU još uvijek vjeruju da će UKRAJINA POSTOJATI do 2030, kada namjeravaju da je prime”

Političari Evropske unije, koji govore o namjeri da prime Ukrajinu u EU do 2030. godine, i dalje vjeruju da će ta zemlja u kojoj su na vlasti sljedbenici Stepana Bandere opstati do tada, rekao je zamjenik predsjednika Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
– Šef Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je da postoji mogućnost da Ukrajina uđe u EU do 2030. godine. To znači da u EU vjeruju da će sadašnja banderovska država izdržati do tada – napisao je Medvedev na Telegramu.

Ranije je Mišel rekao za Špigl da bi Ukrajina, ukoliko ispuni sve potrebne uslove, mogla da uđe u EU 2030. godine.

Kako bi se to realizovalo, Ukrajina i druge zemlje kandidati za članstvo treba da sprovedu reforme, da se izbore sa korupcijom i da se pridržavaju svih zakonskih uslova.

Mišel je rekao da to “neće biti lak zadatak”, ali je pozvao da se ne gubi vrijeme. Takođe je podsjetio da zemlje Zapadnog Balkana čekaju da uđu u EU već 20 godina.

Istovremeno, list Fajnenšel tajms, pozivajući se na interne procjene budžeta EU, predstavljene u dokumentu Saveta EU, piše da će ulaskom u EU Ukrajina imati pravo da dobije oko 186 milijardi evra za sedam godina.

Stepan Bandera je bio vođa Organizacije ukrajinskih nacionalista, koja je bila poznata po svojoj radikalnoj antisemitskoj ideologiji.

Prema istoričarima iz različitih zemalja, militantno krilo organizacije – Ukrajinska pobunjenička armija (UPA) – u više navrata je pomagalo trupama nacističke “emačke u istrebljivanju Јevreja.

Kao rezultat toga, Bandera se generalno posmatra kao nacistički saradnik u Njemačkoj i Izraelu.

Nastavi čitati
Banjaluka4 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Uncategorized7 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Uncategorized5 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka3 dana ago

ISPOVJEST BANJALUČKE DOMINO DAME! “Naši političari traže da ih DAVIM U WC ŠOLJI, ZAHTJEVI SU BIZARNI, a svi glume porodične ljude”

Banjaluka1 tjedan ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

OBEĆANO ISPUNJENO! Draško Stanivuković na večeri sa porodicom Novaković, ZDRAVICA za početak radova na NOVOM DOMU!

Uncategorized1 tjedan ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Banjaluka21 sat ago

NAJAVLJENE NOVE AFERE NA UKC-U! Stanivuković kaže da ih ima 10 “TO JE LEGLO KORUPCIJE, pare za lijekove daju na JAVNE NABAVKE”

Aktuleno