Connect with us

Svijet

“NJUJORK TAJMS”: Kijev odgovoran za napad na pijacu u Donbasu 6. septembra

List “Njujork tajms” razotkrio je da su ukrajinske snage najvjerovatnije odgovorne za smrtonosni raketni napad na pijacu u Donbasu, koji se dogodio istog dana kada je tu zemlju posjetio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Istraga ovog lista je u suprotnosti sa tvrdnjom ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da su u ruskom napadu ubijeni civili istog dana kada je bila posjeta američkog državnog sekretara.

U incidentu 6. septembra u gradu Konstantinovka u Donbasu, koji je pod kontrolom Kijeva, poginulo je najmanje 15 civila, a na desetine je povrijeđeno, podsjeća “Raša tudej”.

Ukrajinski predsjednik odmah je optužio Rusiju za ovaj napad i rekao da svaki “pokušaj da se izađe na kraj sa bilo čim ruskim znači zatvaranje očiju pred drskošću zla”. Mnogi zapadni mediji i neke vlade podržali su njegovu izjavu.

“Njujork tajms” je objavio da dokazi ukazuju na “tragičnu nesreću” koja je uključivala ukrajinsku protivvazdušnu raketu “buk” koja je očigledno skrenula sa kursa. Ovaj list je analizirao fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama kako bi došao do zaključka. Napominje da su ukrajinske vlasti pokušale da spriječe novinare da pristupe mjestu udara.

Nekoliko ljudi koji nisu naklonjeni ruskom cilju, uključujući novinara “Bilda” Džulijana Ropkea i grupu za analizu obavještajnih podataka otvorenog koda CIT, sugerisalo je ubrzo nakon incidenta da je Kijev odgovoran. Ukrajinska Vlada je tada saopštila da smatra da je “ruska krivica van svake sumnje”.

“Zašto bi bila potrebna istraga, ako je za nas sve očigledno?” upitao je tada novinare visokorangirani pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak.

On je svaki drugi scenario, uključujući ukrajinsku grešku, nazvao “smiješnim”, podsjeća “Raša tudej”.

Projektil je očigledno bio jedan od dva koje su ispalile ukrajinske snage sa periferije grada Družkovke nekih 15 kilometara sjeverozapadno od Konstantinovke, navodi “Njujork tajms”. Projektil je vjerovatno bio model “9M38” koji je koristio sistem “buk”, zaključuje list na osnovu forenzičkih dokaza.

S obzirom na kratku udaljenost od pretpostavljene tačke lansiranja, projektil se vjerovatno srušio sa velikim dijelom nepotrošenog goriva, a naknadna eksplozija je ostavila tragove gorenja na mjestu nesreće.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pomenuo je ovaj incident u govoru prošle sedmice, sugerišući da ga je Kijev možda namjerno organizovao kako bi se poklopio sa Blinkenovom posjetom.

On je dodao da, pošto su dokazi jasno u suprotnosti sa optužbom Zelenskog, “kijevski režim i njegovi sponzori pokušavaju da zataškaju ovu priču i da je drže van radara”.

Svijet

ILON MASK PODIJELIO SNIMAK KAMALE HARIS: Zamislite četiri godine ovoga (VIDEO)

Američki milijarder Ilon Mask objavio je na društvenoj mreži X video snimak Kamale Haris od prije dvije godine uz znakovitu poruku.

“Ja sam Kamala Haris, ženskog sam roda, sjedim za stolom noseći plavo odijelo”.

Povodom informacija da bi Kamala Haris mogla da zamijeni aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena u trci za novi predsjednički mandat, Mask je kao potpis tog video stavio: “Zamislite četiri godine ovoga”.

Nastavi čitati

Svijet

NAKON BAJDENOVOG POVLAČENJA: Časopis Tajm objavio naslovnu stranu o kojoj BRUJI AMERIKA – Panika!

Bajden je na desnoj strani naslovne strane, ali je skoro izašao, dok se odlučna Kamala pojavljuje na ijlevoj strani.

Ugledni američki nedeljnik Tajm objavio je naslovnu stranu novog broja nakon udarne vesti da se predsednik Džo Bajden povukao iz predsjedničke kampanje. Vrlo je slična naslovnoj strani posle katastrofalnog Bajdenovog nastupa u prvoj TV debati sa Donaldom Trampom u junu.

Na naslovnoj strani sumirali su raspoloženje unutar Demokratske stranke: Panika. Uz fotografiju Bajdena koji naizgled odlazi sa naslovne strane časopisa. Tri nedjelje kasnije, Tajm je objavio svojevrsni nastavak te naslovne strane, nakon vijesti da je Bajden odustao od trke za Bijelu kuću i podržao potpredsjednicu Kamalu Haris kao demokratskog kandidata.

Bajden je i dalje na desnoj strani omota, ali je skoro izašao, dok se odlučna Kamala pojavljuje na levoj strani. “Uh, ovo je zlo”, prokomentarisao je jedan korisnik na Ks. “Ovo su pripremili nekoliko nedjelja”, napisao je drugi korisnik, dok je treći napisao da je časopis Tajm imao spremnu naslovnu stranu.

Naslovna strana Tajma dolazi nakon prve izjave Kamale Haris. Ona je rekla da joj je namera da zaradi i dobije demokratsku predsjedničku nominaciju. “Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku, i ujedinim našu naciju, da pobijedim Donalda Trampa”, rekla je ona.

To ga čini jednim od najuticajnijih časopisa današnjice, a poznat je i po tome što svake godine bira osobu godine, koja se obično nalazi na naslovnoj strani. Naslovne strane časopisa Tajm redovno su privlačile pažnju, a izdvajaju se one iz 1939. godine posvećene Hitleru i naslovna strana bez slike sa provokativnim naslovom ‘Da li je Bog mrtav?’.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN SE POVLAČI IZ KAMPANJE: Kamala Haris preuzela X nalog

Nalog na platformi X glavnog štaba izborne kampanje američkog predsjednika Džozefa Bajdena @BidenHQ preimenovan je u @KamalaHQ, što je još jedan znak da izborni tim demokrata nastavlja da radi s Kamalom Haris kao kandidatom te stranke na predsjedničkim izborima u novembru.

Američki predsjednik Džozef Bajden je sinoć objavio na X-u da je odlučio da ne prihvati nominaciju za reizbor.

“Moje kolege demokrate, odlučio sam se da ne prihvatim nominaciju i da do kraja mog mandata svu svoju energiju usmjerim na svoje dužnosti predsjednika. Moja prva odluka kao kandidata stranke 2020. godine bila je da izaberem Kamalu Haris za potpredsjednicu i to je bila najbolja odluka koju sam donio. Danas želim da pružim svoju punu podršku i preporučim da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vreme je da se ujedinimo i pobijedimo Trampa. Hajde da to uradimo”, objavio je Bajden.

Bajden je u objavi na platformi X izrazio uvjerenje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se do kraja mandata fokusira samo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika.

“Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predskednik. Moja namkera je bila da se borim za reizbor, ali vkerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se do kraja svog mandata fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih prdsedničkih dužnosti”, napisao je Bajden.

Američki predsednik, koji se u svojoj kući u Delaveru oporavlja od infekcije korona virusom, najavio je da će se kasnije ove nedjelje obratiti naciji da bi pružio više detalja o svojoj odluci.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta (DNK) Džejmi Harison saopštio je nakon što je Bajden objelodanio svoju odluku o povlačenju da će partija “u narednim danima preduzeti transparentan i regularan proces” izbora novog predsjedničkog kandidata stranke za novembarske izbore.

On je, nakon odluke predsjednika Džozefa Bajdena da se povuče iz izborne trke, naglasio da će demokrate započeti taj proces kako bi krenuli napred kao ujedinjena Demokratska stranka sa kandidatom koji može da porazi Donalda Trampa u novembru.

Harison je istakao je da američki narod duguje Bajdenu ogromnu zahvalnost za napredak bez presedana koji je postigao u protekle četiri godine, kao i da će poštovati njegovu odluku.

Nastavi čitati

Aktuelno