Connect with us

Društvo

NOVA GODINA NAPUNILA HOTELE! Smještajni kapaciteti u Banjaluci i Trebinju popunjeni

Početak je decembra a već je jasno da će smještajni kapaciteti u Banjaluci i Trebinju za vrijeme predstojećih praznika biti popunjeni.
Ovo za Srpskainfo kaže Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji Republike Srpske. ­Kada su u pitanju rezervacije za praznike, situacija je generalno dobra. Gotovo da nema opštine i grada koja neće na neki način i u skladu sa mogućnostima obilježiti praznični period. Što se tiče većih gradova, planirane su aktivnosti na otvorenom i očekuju se popunjeni smještajni kapaciteti u Bijeljini i Doboju. Već je jasno da će kapaciteti u vrijeme praznika biti popunjeni u Banjaluci i u Trebinju, gdje nas čeka i bogat praznični program sa organizovanim novogodišnjim dočekom na otvorenom kaže Radić.

Govoreći o gostima koji se očekuju, to su uglavnom dijaspora i turisti iz regiona.

Takođe, početkom ovog mjeseca je, kako podsjeća, zvanično i uspješno otvorena zimska sezona na Jahorini. – Nadam se da će u narednom periodu biti većih snježnih padavina na našoj Jahorini i Ravnoj planini, koja u ovu sezonu ulazi sa značajno pojačanim brojem smještajnih jedinica, kako bi svi planirani sadržaji i zimska ponuda poprimili pun utisak i zadovoljili očekivanja, koja su zaista velika. U pripremi sezone predviđena je rekordna posjećenost, i kada su u pitanju dolasci turista, prodaja ski pasova, ali i generalno pojačana potražnja za ponudom, smještajnim i ugostiteljskim uslugama – napominje Radić.

Ono što je jako značajno spomenuti, po njegovim riječima, jesu i banje Srpske koje u prosjeku generišu najveći broj noćenja u toku godine, a koje u praznični period ulaze uglavnom sa organizovanim dočekom Nove godine.

– Tako će, recimo u Banji Vrućici, zbog velike potražnje, svečani doček biti upriličen u tri hotela – navodi Radić.

ZADRŽE SE 2,4 DANA
Prema podacima Zavoda za statistiku RS, za deset mjeseci u Republici Srpskoj je ostvareno 334.551 dolazak i 795.693 registrovana noćenja. – Gosti su se u prosjeku zadržavali 2,4 dana – kaže Radić. Prema istoj evidenciji, Republika Srpska, na mjesečnom nivou, u prosjeku raspolaže sa oko 12.000 stalnih ležajeva. – Ali je jasno da je broj kreveta na terenu i u opticaju mnogo veći. Radi se o minimalno duplo većem broju – zaključuje Radić.

bl-portal

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno