Connect with us

Region

NOVA PETICIJA U SRBIJI! Đaci traže radnu sedmicu od ČETIRI DANA, potrebno im više vremena za ODMOR!

Na jednom sajtu u Srbiji osvanula je peticija sa zahtjevom da učenicima radna nedjelja traje četiri dana i da im se omogući jedan dan za igru, koju je u kratkom roku onlajn potpisima podržalo više od 50.000 ljudi.
Ministar prosvjete Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da ova peticija jeste razlog da se ljudi zapitaju koliko čuju djecu, šta kažu roditelji o ovome i šta prosvjeta može da uradi.

Dejanovićeva je podsjetila da je Strategijom obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine predviđena i određena reforma vezana za fond časova, predmetne obaveze, vanškolske i vanpredmetne aktivnosti, te da će od sljedeće godine već biti nekih promjena.

“Mora se videti šta drugih 45.000 ili 50.000 dece misli o tome. Naravno, ne može biti isti odgovor za dete koje polazi u školu i koje bi trebalo da polako stvara radne navike i da svoju psihičku energiju usmerava i na proces učenja i na igru. Moramo, pre svega, tražiti model rada kroz igru”, naglasila je Dejanovićeva za RTS.

Ona je rekla da treba vidjeti kako će jedan čas u školi da izgleda i da li će trajati 45 minuta tokom kojih će dijete da memoriše, a onda preko domaćeg zadatka da produbi znanje, ili će to biti malo, sa određenim pauzama koje relaksiraju dijete, odnosno malo učenja kroz igru.

Prema njenim riječima, djeca ne treba da budu toliko usmjeravana da imaju visok prosjek i budu najbolja, već da budu najbolja u onome što ih zanima, a da u drugim stvarima postignu optimum i korektne rezultate.

“Onaj stav `nemaš baš mnogo dara za matematiku, ali dobij bar četvorku` – polako moramo da zaboravljamo. Dete ima dara za ritam i ono će u ritmici, u baletu postići maksimum i deo vremena koji treba da usmeri na to nije tako veliki i neće ga mnogo opteretiti”, rekla je Dejanovićeva.

Gordana Plemić iz Udruženja “Roditelj” rekla je da djeca tvrde da su preopterećena, ali je napomenula da treba saslušati i mišljenje nastavnika.

“Kad pogledate čak i jedno malo dete u nižim razredima osnovne škole, kada krene u školu u 8.00 časova ujutro, ima boravak, pa posle još neke aktivnosti, kada dođe kući ispada da njegovo `radno` vreme bude, u stvari, duže nego radno vreme zaposlenog. I kada to sve sagledate sa te strane, ustvari smo im vrlo rano oduzeli deo igre”, rekla je Plemićeva.

Plemićeva je navela da su u Udruženju “Roditelj” radili mnoga istraživanja, sa starijim osnovcima i srednjoškolcima, i da oni vrlo često kažu da su preopterećeni, ali da ih niko ne čuje – ni škola ni roditelji.

Na društvenim mrežama danima se nižu reakcije i komentari i traga se za odgovorima na dobro poznata pitanja – jesu li đaci u Srbiji preopterećeni školskim obavezama, imaju li vremena da budu djeca, da se igraju, da maštaju i da li ima sluha za njihove želje i potrebe?

Region

PREDSTAVIO SE KAO POLICAJAC: Budvanin autom uletio u grupu momaka, povrijedio maloljetnika iz Srbije

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Policija u Budvi uhapsila je K. M. iz Budve zbog sumnje da je počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i lažno predstavljanje.

Budvanin je juče na platou kod kartinga na Jazu umalo pregazio grupu ljudi, dok je maloljetnik iz Srbije zadobio povrede. On je prethodno imao razmiricu sa članom porodice, kada je grupa momaka koja je bila u blizini pokušala da ga smiri i spriječi da ne dođe do fizičkog obračuna.

Međutim, to je razjarilo Budvanina koji je počeo da viče na momke koji su pokušali da umire situaciju. Predstavio se kao policajac, pokazujući službenu legitimaciju.

Zatim sjeo u auto i pod punim gasom krenuo na grupu momaka koji su ga upozorili na ponašanje, sa namjerom da ih pregazi. Tom prilikom je udario jednog maloljetnika iz Srbije koji je bio u društvu tih momaka i zadobio je povrede.

Budvanin je jurio autom po platou pokušavajući da pregazi mladiće, a potom je otišao u pravcu magistrale i udario autom u stub javne rasvjete. Nakon što je slučaj prijavljen, budvanska policija je identifikovala navodnog počinioca koji je potom i uhapšen.

Kod njega pronađena legitimacija Međunarodne policijske organizacije (International Police Organization – IPO), koju je policija privremeno oduzela.

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Nastavi čitati

Region

Učenik najavio da će doći u školu s ORUŽJEM I SPISKOM

Učenik jedne osnovne škole u Lici, koji je bio nezadovoljan ocjenom, najavio je da će sutra u školu doći s vatrenim oružjem i spiskom, objavio je HRT.

Iz škole kažu da su o slučaju obavijestili mjerodavne i stručne službe, kao i da su sve prijavili policiji, te da je obavljen razgovor s učenikom i s njegovim roditeljem.

Direktor škole je najavila da učenik koji je izrekao prijetnju sutra neće doći u školu i da će u dogovoru sa stručnim službama odlučiti što dalje učiniti.

Ona je navela da je razredni starješina pisanim putem obavijestio i ostale roditelje da se preduzimaju sve potrebne radnje i da nema razloga za zabrinutost.

“O svim potrebnim informacijama roditelji učenika naše škole biće blagovremeno obaviješteni”, poručila je direktor škole.

Psiholog iz Centra za zdravlje mladih Zagreb Bruno Bencarić rekao je da se ovakve situacije ne treba gurati pod tepih jer se zapravo radi o pozivu u pomoć.

Roditelji koji su se javili medijima izrazili su zabrinut za bezbjednost svoje djece, dodajući da su i djeca u strahu da će ih neko ubiti, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Region

Privedena dva srpska maloljetnika na Kosovu i Metohiji, POLICIJA IH MALTRETIRALA

Dva maloljetnika iz Leposavića privedena su zbog pjevanja na jednom rođendanu, a takozvana kosovska policija ih je, kako su potvrdili, prskala suzavcem i primjenjivala silu.

Aleksa Babić je ispričao da su pjevali pjesme o Kosovu i da su ih zbog toga pripadnici policije priveli i zbog čega su morali da daju izjavu.

– Tjerali nas da kažemo što smo to pjevali, vrijeđali su me u kolima. Prskali su nas suzavcem, a prskali su me i u kolima kada su me sprovodili do stanice – priča Babić.

On je istakao da nisu remetili javni red i mir, samo su pjevali i nisu imali namjeru da nekoga provociraju.

Sada je, kaže, uplašen za šta sve može biti priveden, prenosi Kosovo onlajn.

Andrija Antonijević tvrdi da su ih policajci u stanici tjerali da ponovo pjevaju iste pjesme.

– Bili smo kod drugarice na veselju, poslije veselja svi smo otišli u jedan kafić gdje smo pjevali iste pjesme. Nikoga nismo provocirali, nismo imali namjeru nikoga da vrijeđamo, pjevali smo kosovske pjesme – ispričao je Antonijević.

On je dodao da su poslije toga došli policajci i prskali ih suzavcem i njega i drugara odmah uhapsili.

I on je kao i njegov vršnjak uplašen šta smije da radi i koliko je bezbjedan.

– Plašimo se, hapse nas za sitnice bez razloga, ne znam šta smijem da uradim, a šta ne – kaže Antonijević.

Kažnjeni su sa po 200 evra, ako uplate za 15 dana kazna će im tako biti smanjena na pola.

Zamjenik komandira takozvane kosovske policije za region sjever Veton Eljšani kaže da je prošle noći u 1.30 časova prijavljeno remećenje javnog reda i mira, buka i galama što je po zakonima samoproglašenog Kosova kažnjivo od jedan sat poslije ponoći.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je “iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom” u Leposaviću još jedna potvrda da je cilj operacije Prištine na sjeveru Kosova teror da bi se Srbi primorali da napuste ognjišta.

Nastavi čitati

Aktuelno