Connect with us

Društvo

NOVO PRAVILO UIO BIH od Nove godine: PDV plaćaju i strani prevoznici

Strani prevoznici putnika u Bosni i Hercegovini od Nove godine plaćaju porez na dodatu vrijednost i do sada je po tom osnovu uplaćeno 162.229 KM.

Ova informacija potvrđena je za Srpskainfo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koji kažu da je ovo regulisano Pravilnikom o izmjenama Pravilnika o primjeni Zakona o PDV koji je stupio na snagu 27. jula prošle godine.

U UIO BiH kažu da su im se žalili domaći prevoznici zbog neravnopravnog položaja.

– Potreba za izmjenu navedenog člana je proistekla iz činjenice da domaći prevoznici obračunavaju i plaćaju PDV na prevoz putnika u BiH, a da se to ne odnosi na strane prevoznike. To nesumnjivo dovodi do neravnopravnog položaja domaćih prevoznika u odnosu na strane. Cilj ove izmjene je decidno propisivanje obaveze i načina obračuna, kao i plaćanja PDV stranim prevoznicima za usluge prevoza putnika preko teritorije BiH. Prvo, jer strani prevoznici nisu obračunavali i plaćali PDV po ovom osnovu, i na taj način domaći prevoznici nemaju jednak poreski tretman u odnosu na strane prevoznike, kao i činjenicu da domaći prevoznici plaćaju PDV za prevoz izvršen u drugim državama – objašnjavaju u UIO BIH.

Osim navedenog, kako kažu, potrebno je uzeti u obzir prihod budžeta BiH, koji je dosadašnjim načinom obračuna PDV umanjen.

– Analizom propisa zemalja iz okruženja i zemalja Evropske unije proizlazi da se u većini zemalja oporezuje usluga prevoza putnika srazmjerno pređenim kilometrima, odnosno da postoji obaveza plaćanja PDV na usluge prevoza bez obzira ko ih je izvršio, dakle i strani prevoznici putnika – napominju iz UIO BIH.

Pravilnikom je propisano da poresku osnovicu za usluge prevoza putnika izvršene vozilom za prevoz putnika (autobus, minibus i drugo vozilo licencirano za prevoz putnika) čini onaj dio od ukupne vrijednosti usluge koji se srazmjerno broju kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH oporezuje u BiH. Poreska osnovica ne može biti niža od prosječne naknade koju čini prosječan iznos vrijednosti po putniku i po jednom kilometru od 0,10 konvertibilnih maraka pomnožen sa brojem putnika koji putuju i brojem kilometara koje vozilo prelazi preko teritorije BiH.

Srpska info

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno