Connect with us

Hronika

NOŽ POTEGAO ZBOG PARKINGA: Štrbac dobio tri godine robije za pokušaj ubistva Radetića

Dalibor Štrbac (45) iz Banjaluke osuđen je u Okružnom sudu u ovom gradu na tri godine zatvora za pokušaj ubista Mile Radetića kojeg je nožem ubo u grudni koš.
Advokat Aleksandar Stanojević rekao je da će uložiti žalbu na presudu.

– Smatram da moj klijent nije kriv, kao i da sud nema dovoljno dokaza kojima mogu potkrijepiti činjenicu da je on počinio krivično djelo za koje ga terete – rekao je Stanojević.
Predsjednik Sudskog vijeća Zorica Baroš na izricanju presude Štrbcu pojasnila je da je sud uvažio sve dosadašnje dokaze i svjedočenja zbog čega je umjesto pet godina optuženom izrečena ublažena kazna zatvora.

– Nakon pravosnažnosti presude oružje kojim je počinjeno krivično djelo pokušaj ubistva biće trajno oduzeto i uništeno – rekla je Baroševa.

Optuženi Štrbac dužan je na plati 667 KM za krivični postupak kao i 300 KM sudskog paušala.

Pokušaj ubistva Radetića desio se 25. novembra 2022. godine u ulici Ilije Garašanina kada su se Štrbac i Radetić posvađali oko parkiranja na parking prostoru zdravstvene ambulante Lazarevo. Prema optužnici Štrbac je nakon prepirke prvo odgurnuo, a zatim nožem ubo Radetića u grudni koš. Nanio mu je tešku tjelesnu povredu opasnu po život.

Cijeli ovaj slučaj snimile si kamere obližnjeg video nazora i kako tvrdi tužilaštvo na snimcima se vidi kada Štrbac napada i ubada nožem Radetića. Na tom snimku se vidi da dva vozila staju jedno pored drugog te da iz jednog izlazi čovjek, kako tvrdi tužilaštvo to je bio Radetić, koji ide do gepeka i iz njega uzima nešto.

Tada iz drugog vozila izlazi druga osoba, po tvrdnji tužilaštva optuženi Štrbac, te prilazi Radetiću i dolazi do naguravanja i sukoba.

Vještak tužilaštva neuropsihijatar Slobodan Stanković ranije je utvrdio da je optuženi u vrijeme počinjenje krivičnog djela bio u stanju reaktivne afektivne napetosti sa sadržajem gnjeva srednje-jakog intenziteta.

Vještak je istakao da je njegova sposobnost da shvati značaj djela i upravlja postupcima bile su smanjene, ali ne i bitno.

(Glas Srpske)

Hronika

NESTAO ČOVJEK KOD SANSKOG MOSTA! Otišao po ovce i nije se vratio

Potraga za Dursumom Bešićem, mještaninom sela Kijevo u Sanskom Mostu, koji je nestao u prošlog četvrtka, danima je bezuspješna.
Prema riječima Edina Seferovića, predsjednika Kluba ekstremnih sportova “Condor”, čiji su članovi učestvovali u potrazi, pretražen je široki teren pomenutog sanskog sela, kao i područja susjednih Kruhara i Tomine, ali Bešić nije pronađen.

“Na osnovu dojave o tome da je navodno viđen na području kuda protiče rječica Kijevuša pretražili smo i taj dio terena, međutim bez uspjeha iako je korišten dron i pas tragač. U ovome trenutku potpuno je nepoznato u kom pravcu se mogao uputiti“, istakao je Seferović.

Potrazi su se priključili takođe i pripadnici policije, brojni članovi porodice Bešić, mještani Kijeva te ostali građani.

Podsjetimo, nestanak Bešića prijavljen je policiji u prošli četvrtak, a gdje je mogao otići nije poznato. Bešić je supruzi rekao da ide dovesti ovce i nije se vratio.

U narednim danima, potragu će organizovati policija i to na osnovu informacija koje se mogu pojaviti o nestalom Bešiću, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Hronika

HOROR! Srđan Dinić (58) ODLEŽAO SEDAM GODINA ZBOG PEDOFILIJE jer je djevojčicu (12) nagovarao “da prave bebu”

Srđan Dinić (58) iz okoline Gadžinog Hana izdržao je kaznu zatvora od sedam godina na koju je osuđen, jer je tokom 2015. godine imao seksualne odnosne sa djevojčicom koja je tada imala samo 12 godina, saznaje “Telegraf.rs”.
Dinić je, nezvanično saznaje Telegraf, polovinom godine izašao iz zatvora.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka pred niškim Višim sudom, S.D. je u oktobra 2015. godine u svojoj kući djevojčicu dodirivao po genitalijama, a zatim joj predložio “da prave bebu”. Nakon mjesec dana, kada je ona došla kod njega nakon bjekstva iz hraniteljske porodice, ponovo je sa njom imao seksualni odnos.

On je koristio loše materijalne prilike njene porodice, pa je pozivao djevojčicu da dolazi kod njega – što je ona rado činila. Po svemu sudeći, postojala je prećutna saglasnost njenih roditelja da sa njim zasnuje vanbračnu zajednicu.

Međutim, s obzirom na to da je Centar za socijalni rad uočio da u toj porodici postoji zanemarivanje djece, maloljetnica je izmještena u hraniteljsku porodicu. I nakon toga, S.D. je nastavio da kontaktira sa djevojčicom, ubijedio je da pobjegne od hranitelja i da mu se vrati, kažu sagovornici iz istrage.

Tokom sudskog postupka, Dinić je negirao da je sa djevojčicom imao seks. Priznao je da joj je dozvoljavao da živi u njegovoj kući, ali je isticao da je to činio u dobroj namjeri, jer je želio da joj olakša život s obzirom na to da je njena porodica siromašna.

Međutim, medicinsko vještačenje nedvosmisleno je pokazalo da je djevojčica imala seksualne odnose, a iskazima svjedoka potkrijepili su navode optužbe da je Dinić odgovoran za njenu obljubu.

Sud je odlučio da Diniću izrekne strogu kaznu pošto je u pitanju produženo krivično djelo, te da je između njega i njegove žrtve velika razlika u godinama, što je uzeto u obzir kao otežavajuća okolnost.

Više javno tužilaštvo je tražilo da se Dinić osudi na devet godina.

Nastavi čitati

Hronika

OTAC PRIJAVIO NAPAD! Maloljetnika opljačkala grupa nasilnika

uškarac E.A. prijavio je nadležnoj Policijskoj upravi u Sarajevu da je njegov maloljetni sin napadnut i opljačkan.
Kako je naveo u prijavi, njegov sin je napadnut i opljačkan u petak, 8. decembra, oko 20.50 časova u ulici Obala Kulina Bana.

Njegovog sina je, navodno, napalo više nepoznatih osoba uz upotrebu fizičke snage.
Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP Kantona Sarajevo nastavljaju rad na dokumentovanju krivičnog djela i pronalasku izvršilaca, piše Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno