Connect with us

Društvo

OCU I SINU, koji preživljavaju sakupljajući limenke, IZGORJELA KUĆA

Velika nesreća pogodila je nedavno Rešida i Safeta Nuhanovića, oca i sina, koji žive u naselju Poljana, u okolici Velike Kladuše, kada je požar zahvatio kuću u kojoj žive, a tom prilikom izgorio je dio objekta.

Njih dvojica već godinama žive u veoma lošim uslovima, a preživljavaju tako što sakupljaju i potom prodaju limenke, te ostali otpad. Pripadnici Vatrogasne jedinice iz Velike Kladuše spriječili su da izgori kompletna kuća, a otac i sin su sada primorani da borave u još težim okolnostima nego ranije.

Treba reći kako je Rešid dugo godina radio u “Agrokomercu”, ali da kao većina radnika ovog nekadašnjeg ekonomskog giganta, zbog poznatih okolnosti i privredne propasti preduzeća, nije stekao pravo na penziju niti bilo kakav vid socijalnog i zdravstvenog osiguranja.

Njegovom sinu je 20 godina i radi se o osobi s poteškoćama u razvoju, zbog čega Safet nije pohađao školu, a jedno vrijeme bio je uključen u aktivnosti lokalnog udruženja koje radi s takvim osobama.

Otac i sin žive od skromne zarade u kući koju je Rešid izgradio u periodu prije rata, dok je još bio u radnom odnosu.

“Novca da obnovimo ono što je požar uništio nemamo, jer i ovako jedva preživljavamo”, kaže stariji Nuhanović.

Kaže kako već punih 17 godina žive bez struje koja im je isključena jer je nisu mogli plaćati, dok vodu koriste s obližnjeg izvorišta.

Stanje u kojem borave je očajno, a sama kuća više liči na neku deponiju nego na porodični dom dostajan života. Za tešku sudbinu oca i sina saznali su Kladuščani koji su okupljeni u neformalnu grupu nazvanu “Ekipa s terena”. Radi se o ljudima koji se bave različitim poslovima, a povezuje ih ljubav prema sportu, pa se sedmično više puta okupljaju i upražnjavaju sportske aktivnosti.

Kako nas je upoznao Senad Šehić, jedan od članova ove grupe, organizovali su humanitarnu akciju te sami već prikupili značajnu količinu humanitarne pomoći s ciljem da pomognu ocu i sinu.

“Želja nam je da im stvorimo koliko-toliko pristojne uslove, da mogu da borave u svojoj kući. Radi se o osobama koje nikada nisu tražile tuđu pomoć, uspijevaju nekako preživjeti, ali sada je situacija kada im zaista treba pomoći”, kaže Šehić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu uspješno su organizovali i proveli niz humanitarnih akcija te pomogli velikom broju unesrećenih, pa se nadaju kako će tako biti i ovoga puta. Svi koji žele da se uključe u humanitarnu akciju više informacija mogu dobiti na Facebook stranici “Ekipa s terena”.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno