Connect with us

Banjaluka

Odbijena tužba Radišića, “Kajak terase” bespravno sagrađena

Okružni sud u Banjaluci donio je presudu po kojoj se odbija tužba vlasnika SP “Kajak” Srećka Radišića u predmetu koji se tiče legalizacije odnosno privremenog zadržavanja objekta, bašte otvorenog tipa.

– Još jedna potvrda ispravnosti naših poteza! Okružni sud donio je odluku o tome da je Grad ispravno postupio kada je odbio zahtjev za legalizaciju “Kajak terase”. Odlukom suda odbijena je tužba investitora kao neosnovana – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ovim je, kako je kazao, još jednom potvrđeno da je “Kajak terasa” bespravno sagrađena na gradskoj zemlji, mimo regulacionog plana, “što smo od početka tvrdili i da je čin rušenja bio jedini mogući i ispravan, ali je u tom momentu trebala velika hrabrost za takvu odluku”.

Podsjetimo prvobitno je u martu prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske donijelo rješenje po kojem se takođe odbija žalba vlasnika SP “Kajak” za legalizaciju ove terase.

Zatim vlasnik “Kajaka” ulaže tužbu protiv ovakvog rješenja, koje je sada Okružni sud odbio, te na taj način potvrdio rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, tužba izjavljena protiv akata kojima je odbijen zahtjev tužioca (SP “Kajak”) za legalizaciju odnosno privremeno zadržavanje objekta, bašte otvorenog tipa u Ulici Save Kovačevića broj 44, odbijena je kao neosnovana budući da je utvrđeno da u novembru 2018. godine na predmetnom zemljištu nije postojala bašta otvorenog tipa, niti su bili započeti bilo kakvi zemljani ili građevinski radovi, te da je zahtjev za lokacijske uslove podnesen 16. jula 2019. godine.

I ova posljednja presuda u korist Grada, dokaz je da su od prvog dana Grad i gradonačelnik Draško Stanivuković bili u pravu, da je “Kajak terasa” bepsravno sagrađena na gradskom zemljištu, te da vlasnik tog objekta nije imao pravo na legalizaciju s obzirom na to da je objekat sagrađen mimo regulacionog plana i poslije 2018. godine tj. nakon stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

GU Banjaluka

Banjaluka

Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2023. godinu na javnoj raspravi

Odjeljenje za finansije obavještava javnost da je Nacrt rebalansa budžeta Grada za 2023. godinu na javnoj raspravi.

Primjedbe, sugestije i prijedlozi mogu se dostaviti elektronski putem i-mejl adrese: primjedbe@banjaluka.rs.ba, kao i poštom na adresu: Gradska uprava Grada Banja Luka, Trg srpskih vladara br. 1, sa naznakom: Odjeljenje za finansije.

Naime, odbornici Skupštine grada Banje Luke usvojili su danas Nacrt rebalansa za 2023. godinu u iznosu od 209.077.000 KM i uputili ga u javnu raspravu, koja će trajati tri dana.

Nacrt preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

Završen 16. “Gambit Banjaluka grand prix”: Učestvovala 72 takmičara iz sedam gradova

U Banjaluci je proteklog vikenda održan 16. šahovski turnir za djecu “GAMBIT Banjaluka grand prix”, a riječ je o prvom u mini seriji od šest turnira za 2023. godinu.

Nastupila su, kako je istaknuto iz kluba 72 takmičara iz Banjaluke, Jajca, Cazina, Doboj-Istoka, Teslića, Bijeljine i Foče, a titulu je osvojio Ahmed Kekić sa osam poena.

Srebro je pripalo domaćem takmičaru, članu banjalučkog Gambita Petru Gaziću sa sedam poena, dok je treće mjesto osvojio Omer Jahić, koji je takođe osvojio sedam poena ali slabijim dodatnim kriterijumima.

Pravo nastupa su imali takmičari do 18 godina starosti (rođeni nakon 1.1.2005. godine) iz škole šaha “Gambit” Banjaluka, grupe top i kraljica, te pozvani gostujući takmičari iz drugih gradova i opština.

Odigrano je ukupno devet kola po “švajcarskom sistemu” uz tempo igre od osam minuta po igraču za cijelu partiju + 4 sekunde za svaki odigran potez.

Nastavi čitati

Banjaluka

PRIJAVE OTVORENE Budite dio Festivala cvijeća od 7. do 9. aprila

Na radost svih sugrađana, Banja Luka se, u okviru programa „Banjalučko proljeće“, priprema za još jedan Festival cvijeća, koji će u našem gradu biti održan od 7. do 9. aprila.

Pozivamo sve zainteresovane izlagače da i ove godine učestvuju i tokom ovog već tradicionalnog festivala Park „Petar Kočić“ pretvore u cvjetnu oazu, punu prekrasnog cvijeća, ukrasnih sadnica i cvjetnih aranžmana, koristeći istovremeno priliku da bez naknade u centru grada dobiju štandove za izložbu, prodaju cvijeća i promociju svog brenda.

Svi zainteresovani za učešće na festivalu, prijavu mogu dostaviti Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave, kontakt osoba Sanja Mataruga (051 244 444, lokal 774) najkasnije do 3. aprila. Prijave se mogu dostaviti lično u Gradskoj upravi – kancelarija 405, ili putem elektronske pošte komunalno@banjaluka.rs.ba i sanja.mataruga@banjaluka.rs.ba. 

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno