Connect with us

Banjaluka

Odbijena tužba Radišića, “Kajak terase” bespravno sagrađena

Okružni sud u Banjaluci donio je presudu po kojoj se odbija tužba vlasnika SP “Kajak” Srećka Radišića u predmetu koji se tiče legalizacije odnosno privremenog zadržavanja objekta, bašte otvorenog tipa.

– Još jedna potvrda ispravnosti naših poteza! Okružni sud donio je odluku o tome da je Grad ispravno postupio kada je odbio zahtjev za legalizaciju “Kajak terase”. Odlukom suda odbijena je tužba investitora kao neosnovana – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ovim je, kako je kazao, još jednom potvrđeno da je “Kajak terasa” bespravno sagrađena na gradskoj zemlji, mimo regulacionog plana, “što smo od početka tvrdili i da je čin rušenja bio jedini mogući i ispravan, ali je u tom momentu trebala velika hrabrost za takvu odluku”.

Podsjetimo prvobitno je u martu prošle godine Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske donijelo rješenje po kojem se takođe odbija žalba vlasnika SP “Kajak” za legalizaciju ove terase.

Zatim vlasnik “Kajaka” ulaže tužbu protiv ovakvog rješenja, koje je sada Okružni sud odbio, te na taj način potvrdio rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje.

Kako je navedeno u obrazloženju presude, tužba izjavljena protiv akata kojima je odbijen zahtjev tužioca (SP “Kajak”) za legalizaciju odnosno privremeno zadržavanje objekta, bašte otvorenog tipa u Ulici Save Kovačevića broj 44, odbijena je kao neosnovana budući da je utvrđeno da u novembru 2018. godine na predmetnom zemljištu nije postojala bašta otvorenog tipa, niti su bili započeti bilo kakvi zemljani ili građevinski radovi, te da je zahtjev za lokacijske uslove podnesen 16. jula 2019. godine.

I ova posljednja presuda u korist Grada, dokaz je da su od prvog dana Grad i gradonačelnik Draško Stanivuković bili u pravu, da je “Kajak terasa” bepsravno sagrađena na gradskom zemljištu, te da vlasnik tog objekta nije imao pravo na legalizaciju s obzirom na to da je objekat sagrađen mimo regulacionog plana i poslije 2018. godine tj. nakon stupanja na snagu Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata.

GU Banjaluka

Banjaluka

GRADONAČELNIK održao sastanak sa RODITELJIMA djece koja pohađaju PRIVATNE VRTIĆE

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa predstavnicima roditelja djece koja pohađaju privatne vrtiće.
-Važno mi je bilo danas razgovarati sa našim roditeljima o ovako bitnoj temi.
Hvala im na konstruktivnim prijedlozima i predloženim modelima dolaska do krajnjeg cilja, odnosno izjednačavanja cijene koštanja privatnih i javnih vrtića, istakao je Stanivuković.

Dogovoreno je da tokom naredne sedmice održimo još jedan sastanak, a sve u cilju pronalaska najboljeg mogućeg rješenja za roditelje i njihovu djecu.

Nastavi čitati

Banjaluka

NEMOJTE PROPUSTITI! U nedjelju Kočićevim stazama po Manjači

Planinarsko društvo „Manjača“ organizuje sedamnaestu po redu akciju „Kočićevim stazama po Manjači“, koja će biti održana u nedjelju, 26. maja na Manjači.

Organizatori poručuju kako je riječ o kružnoij stazi, dužine oko 13 kilometara, te je kao takva lagana i pogodna za sve starosne grupe planinara i ljubitelja prirode.

– Visinska razlika je oko 300 metara.Krećemo od planinarskog doma u Lokvarima, preko Ždrijela izlazimo na vrh Glavica, prolazimo kroz selo Božići, Rustinu, vrh Ljiljanovac, zaselak Vuline do Vulinske lokve, gdje se mogu odvojiti i vratiti u dom kružnom stazom rekreativci sa manjom kondicijom, a ostali nastavljaju prema vrhu Previja (1038 mnv), koji predstavlja krajnju tačku naše akcije. Potrebno vrijeme za prelatak duže staze je oko 6 sati, a za kraću stazu potrebno je 4 sata. Staze prelazimo sa vodičima – navedeno je u saopštenju.

Predviđeno okupljanje planirana je od devet do 9 i 30 časova kod planirarskog doma u Lokaviram.

-Do planinarskog doma dolazite magistralnim putem Banjaluka – Mrkonjić Grad, preko Manjače. U Stričićima skrećete sa magistralnog puta prema kući Petra Kočića, i nakon 7 kilometara stižete u Lokvare do planinarskog doma. U 9.30 časova je predviđen početak planinarenja od planinarskog doma, dok u 10.15 časova stižemo do vrha Glavica, gdje je predviđena pauza. U 11.30 časova dolazimo do Vulinske lokve, gdje je takođe predviđena pauza, te razdvajanje grupa. Oko 12.30 časova dolazimo na vrh Previja, gdje ćemo napraviti dužu pauza za odmor, doručak i fotografisanje. U13 časova sa vrha krećemo kružnom stazom – poručuju organizatori.

Dodaju i to da je oko 15 časova predviđen dolazak u dom, ručak, dodjela zahvalnica, te druženje uz muziku.

– Obezbijedili smo ručak za sve učesnike akcije i goste. U 17 časova je predviđen završetak akcije. Za učestovanje na akciji, pored dobrog raspoloženja, potrebna vam je sljedeća oprema: planinarske cipele, ranac, odjeća u skladu sa vremenskim uslovima, rezervna presvlaka, štapovi, hrana za doručak, 1,5 litara vode, prva pomoć, kišna kabanica i lijekovi, ako ih koristite. Učesnici prelaze stazu na vlastitu odgovornost – navode iz ovog planinarskog društva.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Uradili smo najviše za sve kategorije NAŠEG STANOVNIŠTVA” (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković istakao je kako je za njegovog mandata urađeno najviše za sve kategorije našeg stanovništva.
-Kako za penzionere, porodilje, mlade bračne parove, tako i za porodice sa četvoro i više djece, kroz besplatne placeve, javni prevoz, novčanu pomoć, udžbenike i mnoge druge mjere koje su zaista svima od koristi. Banja Luka je tu za sve, poručio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno