Connect with us

Region

OGLASILI SE IZ MANASTIRA VISOKI DEČANI “Širi se niz dezinformacija i lažnih vijesti”

Manastir Visoki Dečani upozorio je danas na niz dezinformacija i lažnih vijesti koji se šire nakon sukoba u selu Banjska, posebno u kosovskim medijima, i poručio da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija ne doprinose miru, već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.

“Juče i danas došlo je do niza dezinformacija i lažnih vesti koje se posebno u kosovskim medijima šire o tragičnim događajima juče na KiM”, navodi se u saopštenju manastira, objavljenom na Fejsbuku.
Iz Manastira Visoki Dečani ističu da su međunarodni predstavnici potvrdili da je kosovska policija, poslije pretrage, juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira.

“Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom”, podsećaju iz manastira.

Napominju i da, prema međunarodnim izvorima na KiM, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikakvo oružje.

“Crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri”, navode iz manastira i dodaju da se očekuje da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući.

U saopštenju se upozorava da zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama na KiM, “koji su usmereni prema našoj Crkvi, našim monasima i poklonicima u manastiru Banjska, koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju”, ne doprinose miru već samo pojačavaju međuetničke napetosti na KiM.

Srpska Pravoslavna Crkva na KiM među prvima je juče osudila nasilje na sjeveru KiM, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote, podsjeća se u saopštenju.

“Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla silom bežeći od policije i pružila otpor, bili su izloženi direktnoj opasnosti za svoju bezbednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje”, dodaje manastir.

Navodi i da se danas pojavila druga medijska dezinformacija, kada su tri monaha ove crkve jutros fotografisana ispred policijske stanice u Prištini.

“Oni su bili tamo ne u vezi sa događajima na severu Kosova već da bi uredili svoju dokumentaciju uz pomoć OEBS-a”, objasnili su iz manastira.

Iz manastira poručuju da episkop raško-prizrenski Teodosije nastavlja da poziva na smirivanje napetosti i na očuvanje mira, održavajući kontakt sa KFOR-om, EULEKS-om i ambasadama Kvinte radi zaštite srpskog naroda.

“Naša Crkva ostaje čvrsto angažovana rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom”, zaključuje se u saopštenju manastira.

Region

ŠOU KAKAV SE RIJETKO VIĐA! Palma u Egiptu OBUČAVA KONOBARE borilačkim vještinama (VIDEO)

Društvenim mrežama kruži zanimljiv video na kojem se vidi predsjednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković – Palma, koji konobarima u Egiptu pokazuje svoje borilačke vještine

Dugogodišnji prvi čovjek Jagodine u javnosti je poznat kao neko ko često pravi egzibicije, a najnoviju iz Egipta pogledajte u nastavku.

Nastavi čitati

Region

KATASTROFA! Uz dobrog advokata UBICA MALE VANJE mogao bi da izbjegne izbjegne izručenje Skoplju

Ljupčo Palevski, osumnjičeni za ubistva Vanje Gorčevske (14) i Pančea Žežovskog (74) u Sjevernoj Makedoniji, ako ima dobrog advokata, može u potpunosti da obustavi ekstradicioni postupak, tvrdi advokat, prenosi “Faktor.mk”.
Prema riječima stručnjaka, koji zbog osjetljivosti slučaja žele da ostanu anonimni, Palevski bi mogao da ostane u Turskoj mjesecima, pa i godinama.

“Ako ima dobrog advokata, možda prije svega ne prihvati da bude izručen zemlji tvrdnjom da ga politički progone u Makedoniji, a uz to će vrlo lako pružiti dokaze”, kaže advokat sa kojim je medij razgovarao.

Prema istom izvoru, ako do toga dođe, turske vlasti će morati da provjere sve njegove tvrdnje, s obzirom da je njegova stranka indirektno umiješana u cijeli slučaj, odnosno da je korišteno službeno vozilo stranke, a kategorički izjave idu samo u prilog tvrdnji da je politička žrtva u zemlji.

“Naravno, postoji opcija da on prihvati ekstradiciju, ali ako se odluči za drugu opciju, proći će mjeseci do njegovog izručenja zemlji”, kaže advokat, prenosi N1.

Nastavi čitati

Region

HAOS U ALEKSINCU! Sveštenik tvrdi da su mu POKUŠALI KIDNAPOVATI maloljetno dijete

Aleksinački sveštenik Hadži Ivan Milenović prijavio je policiji da je u četvrtak pokušana otmica njegovog dvanaestogodišnjeg sina.
Kako je naveo, na društvrnoj mreži Fejsbuk, mališana su jurili 200 metara ali je uspio da im pobjegne.

Sveštenik je izrazio sumnju da su krivci Rumuni koji su se danima kretali na tom području, prenosi nova.rs.

Njegova supruga Violeta potvrdila je muževljeve navode i istakla da nimalo ne sumnja u priču svog sina te da postoji i svjedok navodnog pokušaja otmice.

“Djeca su se vraćala iz muzičke škole, moj sin je primijetio jednog čovjeka u sivom vozilu a drugi je bio van automobila, bio je u crnoj odjeći sa tamnom kosom i tamnom bradom. Dijete je kazalo da ga je taj čovjek čudno gledao. Čim mu je sin okrenuo leđa, taj čovjek je krenuo za njim, sin je vidio da ga taj muškarac prati, počeo je da bježi a taj muškarac ga je pojurio i pratio ga 200 metara. Kada je vidio da ulazi u naše naselje, progonitelj je odustao”, priča ona.

Kaže da svom sinu vjeruje jer je bio vidno uplašen te da je tom događaju svjedočila i jedna žena.

“Moje dijete je pametno, ne bi to izmislilo. Ta žena koja je to vidjela dala je izjavu u policiji, ona je prošla pored njih prije moga sina, bili su joj sumnjivi i poslije je vidjela kako jure dijete. Moj sin više ne smije da ide sam, uplašen je. I ja sam te ljude vidjela nekoliko dana ranije, zaustavili su mene, mog svekra i svekrvu i pitali su nas gdje je autoput.To su bili Rumuni u sivom autu, obučeni u crno, sa crnom kosom. Čak samo čuli da se ovo isto desilo u obližnjem selu Suhotno ali ljudi nisu prijavili, pokušali su da dijete ubace u auto. Smatram da policija treba da provjeri te Rumune koji navodno ovdje prodaju šerpe, da su te večeri poslali Žandarmeriju, sigurno bi ih pronašli a ne samo jednu policijsku patrolu koja nije mogla da ih nađe”, zaključuje Violeta Milenović.

Kako nova.rs saznaje, policija je postupila po prijavi i radi na utvrđivanju svih okolnosti i na rasvjetljavanju prijavljenog događaja.

Prema nezvaničnim informacijama, za sada nema osumnjičenih za navodni pokušaj otmice.

Nastavi čitati

Aktuelno