Connect with us

Region

“Oluja” i “Bljesak” će se naći u školskim udžbenicima

“Vodićemo računa o tome da mlade generacije budu svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će učenje o vojnim operacijama “Maslenica”, “Oluja” i “Bljesak” biti ugrađeno u obrazovni sistem.

“Vodićemo računa o tome da mlade generacije budu svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve”, rekao je Plenković na akademiji u Zadru povodom 30 godina od hrvatske vojne operacije “Maslenica”, u kojoj je ubijeno ili nestalo 348 Srba, među kojima 55 civila uključujući 34 žene i troje djece.

Plenković kaže da je operacija “Maslenica” jedna od najvažnijih i da će hrvatska Vlada, kao i do sada, davati pažnju bitnim datumima iz proteklog rata.

On je naveo da su 90-te godine bile “neponovljive, nezaboravne i da su odredile pravac razvoja hrvatske države i društva”.

Plenković se osvrnuo i na rat u Ukrajini, navodeći da je Hrvatska 90-tih godina “bila žrtva” i da “nije imala podršku kakvu Kijev danas ima”.

Sutra se navršava 30 godina od hrvatske vojne operacije “Maslenica” u kojoj je ubijeno ili nestalo 348 Srba, među kojima je 55 civila. U agresiji hrvatskih snaga na južne dijelove Republike Srpske Krajine ubijene su 34 žene i troje djece.

Tokom hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, dok se 1.869 vodi kao poginulo i nestalo, od kojih su većina civili. Međunarodni sud pravde je 2015. godine “Oluju” okvalifikovao kao etničko čišćenje.

U operaciji “Bljesak” u maju 1995. godine hrvatske oružane snage su sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, protjerali 15.000 Srba, dok je 283 ubijeno ili se vodi kao nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece.

(Srna)

Region

VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA SRBIJE “Prosječna plata će biti 1.400 EVRA”

Naše obećanje je da će prosječna plata biti 1.400 evra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
“Srbija mora da nastavi da se razvija. Lako možemo da se vratimo u ono doba kad nam dinar nije bio stabilan, vreme zakatančenih fabrika, vreme otpuštanja, vreme potpuno uništene privrede, nižih penzija” ispričao je Vučić, prenosi B92.net.

Predsjednik Srbije je naglasio da su razvoj Srbije i primanja građana veoma važne stvari.

“Naše je obećanje da će nam prosečna plata plata biti 1.400 evra, penzije 600 evra, minimalac preko 650 evra. To su velike i važne stvari” rekao je Vučić.

Nastavi čitati

Region

DRAMATIČNO U BEOGRADU! U više škola i nekoliko institucija DOJAVE o postavljenoj bombi

U više škola i nekim institucijama u Beogradu jutros su upućene dojave o postavljenoj bombi, saznaje Tanjug.
Policija je na tim lokacijama i u toku su provere tvrdnji o postavljenim bombama.

Nastavi čitati

Region

BIA DOBILA NOVOG DIREKTORA! Umjesto Vulina u fotelju sjeda Tomislav Radovanović

Bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Ministarstva unutrašnjih poslova Tomislav Radovanović imenovan je za vršioca dužnosti direktora BezbJednosno-informativne agencije (BIA), saznaje “Tanjug” u strukturama bezbjednosti.

Tomislav Radovanović je ranije bio načelnik službe za specijalne metode Uprave kriminalističke policije (UKP), a početkom godine je prešao u Bezbjednosno-informativnu agenciju.

Javnosti je postao poznat nakon što je 2021. godine govorio da je u MUP-u postojala paralelna struktura koja je prisluškivala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Donedavno se na mjestu direktora Bije nalazio Aleksandar Vulin, koji je 3. novembra ove godine podnio ostavku.

Nastavi čitati

Aktuelno