Connect with us

BiH

OPTUŽNICA PROTIV Dodika i Lukića stigla pred Sud BiH – Odluka uskoro!

Optužnica protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika, koju je podiglo Tužilaštvo BiH, isti dan zaprimljena je i u Sudu BiH, a najdalje do kraja iduće sedmice biće donesena odluka suda u ovom slučaju.

“Optužnica u predmetu ‘Milorad Dodik i dr.’ zaprimljena je 11. avgusta 2023. godine. Odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine propisano je da je rok za odlučivanje o optužnici do 15 dana od dana prijema optužnice”, rekli su “Nezavisnim” u Sudu Bosne i Hercegovine.

U suštini, do 26. avgusta, sudija za prethodno saslušanje treba da donese odluku u vezi sa optužnicom protiv Dodika i Lukića.

U tom slučaju, sudija može optužnicu da potvrdi ili odbije, nakon čega počinje da teče rok za prigovore.

Ukoliko sudija za prethodno saslušanje potvrdi optužnicu, osumnjičeni dobijaju status optuženog i sudija optužnicu dostavlja bez odgađanja.

“Sudija za prethodno saslušanje obavijestiće optuženog da u roku od 15 dana od dana dostavljanja optužnice ima pravo na podnošenje prethodnih prigovora, da će ročište o izjašnjenju o krivici biti zakazano odmah nakon donošenja odluke o prethodnim prigovorima, odnosno nakon isteka roka za ulaganje prethodnih prigovora te da može navesti prijedloge dokaza koje namjerava izvesti na glavnom pretresu”, navedeno je u Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Nakon što optužnica u konačnici bude potvrđena, slijedi izjašnjenje o krivici, a poslije toga zakazuje se glavni pretres.

“Glavni pretres će biti zakazan u roku od 30 dana od dana izjašnjenja o krivici. Ovaj rok se može izuzetno produžiti za još 30 dana”, navedeno je u Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Izvor “Nezavisnih”, blizak pravosuđu Bosne i Hercegovine, rekao je da bi se najdalje u roku od mjesec dana, u slučaju da optužnica bude potvrđena, trebalo znati kada će početi suđenje.

Što se tiče optužnice protiv Dodika i Lukića, nju je juče komentarisao i Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije, koji je rekao da je optužnica “neprimjereni i neodgovorni optužni akt”.

“Sve o čemu su 30 godina neki ćutali, sada je vreme za obračun sa Republikom Srpskom. Samo se pitam gde mislite da vas to vodi? Dokle mislite da to ide? Šta očekujete da se na kraju dogodi? Da Republika Srpska pristane na samouništenje i samoukidanje”, rekao je Vučić.

Podsjećanja radi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika po članu 203 a stav 1. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi navedeni član zakona.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u petak da se apsolutno ne osjeća krivim za optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i istakao da je ta optužnica nezakonita i neutemeljena na Ustavu.

BiH

Grafiti na ambasadama Mađarske i Slovačke u Sarajevu: VANDALIZAM ZBOG GLASANJA U UN?

Na ambasadama Slovačke i Mađarske u Sarajevu jutros su osvanuli grafiti sa brojem 8.372, kojeg bošnjački političari prikazuju kao navodni broj stradalih u Srebenici 1995. godine.

Nije slučajno što su autori grafita ispisali ovaj broj na ambasadama Slovačke i Mađarske, navodi “RTRS” jer je Mađarska u Generalnoj skupštini UN glasala protiv rezolucije o Srebrenici, dok je Slovačka je bila uzdržana.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Na ogradi ambasada ispisan je broj 8.372, a ovo nije prvi put da se objavljuju ovakvi grafiti.

Nastavi čitati

BiH

DRŽAVI ZA PDV duguju više od 430 miliona KM

Prema posljednjim podacima, ukupan dug za PDV u Bosni i Hercegovini premašio je 430 miliona KM.

Ovo su za “Nezavisne novine” potvrdili iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) rekavši da za PDV trenutno ukupno duguje 12.098 obveznika.

“Dug po osnovu PDV prijave (glavni dug) iznosi 346.261.923 KM, dok je po automatskom razrezu (sistemski utvrđeni PDV usljed nepodnošenja PDV prijava) 85.391.822 KM. Dug po osnovu akcize zaključno sa krajem februara ove godine ukupno iznosi 15.366.616 KM i to za 47 dužnika”, naveli su iz UIO BiH.

Prema njihovim riječima, nakon što je 1. januara 2014. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, prvi put od uspostave Uprave za indirektno oporezivanje BiH, stekli su se zakonski uslovi za javno objavljivanje imena dužnika, koji imaju neizmirene obaveze po osnovu PDV-a, akcize i carine.

“Pored javne objave dužnika, u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, koji je na prijedlog UIO i UO UIO usvojila Parlamentarna skupština BiH, naknadni teret prinude je smanjen sa 10 na pet odsto, a zatezna kamata sa 0,06 na 0,04 odsto svakog dana zakašnjenja. Svi obveznici koji ne žele da se nađu na javno objavljenoj listi dužnika i time ugroze svoju poslovnu reputaciju, treba da izvrše uplatu dugovanja po osnovu indirektnih poreza”, istakli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Na sajtu UIO BiH mogu se naći svi dužnici čiji je dug veći od 25.000 KM.

Tako je najveći dužnik za porez na dodatnu vrijednost sarajevski KJKP GRAS, koji je, prema posljednjim podacima, dužan 26.109.090 KM.

Slijedi “Sarajevska pivara” sa dugom od 21.597.615 KM, pa “Bosmal”, koji je takođe iz Sarajeva i koji je dužan 12.966.727 KM.

Četvrta i peta firma po dugu za PDV su iz Brčkog, i to “Monter & Co”, koji je dužan 7.651.810 KM, te” Hisar Trade” sa dugom od 7.058.400 KM.

Javni servis Radio-televizija Bosne i Hercegovine je za PDV dužan 6.528.365 KM, “Extrablatt” iz Gradačca 5.644.498 KM, a “ProCar” iz Kotor Varoša 4.822.797 KM.

Rudnik mrkog uglja Đurđevik za PDV je dužan državi 3.834.111 KM, a krug 10 najvećih dužnika zatvara “Fly Bosnia”, kompanija koja je trebalo da bude zvanični avio-prevoznik BiH, a koja je dužna 3.019.546 KM.

Iz UIO BiH ranije su rekli da postupak prinudne naplate počinje kada se dužniku uruči nalog za prinudnu naplatu, shodno važećim zakonskim propisima.

“Nakon pokretanja postupka prinudne naplate i neizmirivanja duga u dobrovoljnom periodu (10 dana od dana prijema naloga za prinudnu naplatu), Grupa za prinudnu naplatu kao organizaciona jedinica koja je nadležna da provodi postupak, vrši pljenidbe shodno Zakonu o postupku prinudne naplate prema sljedećem redoslijedu: pljenidba gotovine ili sredstava kod banaka ili dr. finansijskih institucija te blokada žiro računa dužnika, pljenidba dužnikovih nenaplaćenih potraživanja, pljenidba plata, naknada, nadnica i penzije i to 20% od neto iznosa, a izuzetno primalac ima pravo da zadrži samo 250 KM mjesečno. Tu su i materijalna pokretna imovina i imovina u živoj stoci (pokretna imovina – motorna vozila, radne mašine, namještaj), kamate, prihodi i zakupnine bilo koje vrste, intelektualna i industrijska svojina, plemeniti metali, drago kamenje, nakit, predmeti od zlata, umjetničke slike i antikviteti, pljenidba nekretnina i registracija zakonske hipoteke kod nadležnog suda, te pljenidba vrijednosnih papira i prodaja putem brokerskih kuća”, objasnili su iz UIO BiH.

Ekonomista Igor Gavran kaže da su ovi iznosi enormni te da je teško zamisliti da ovi dugovi budu vraćeni u doglednoj budućnosti.

“Iako je to nepravedno prema obveznicima koji su svoje obaveze redovno izmirivali i nemaju dugova ili su ih uredno vratili, bojim se da je jedino realno razmišljati o reprogramiranju i eventualno otpisu dugova ili njihovog dijela, uz mogućnost konverzije u vlasničke udjele kada je riječ i privatnim kompanijama, odnosno aktivnijem upravljanju i restrukturiranju kada je riječ o javnim. Čak i kada imovina firme prelazi vrijednost duga pa se teoretski može zaplijeniti u prinudnoj naplati, to bi najčešće značilo trajno gašenje poslovanja i otpuštanja radnika, a država je uglavnom neefikasna u prodaji takve imovine i najvjerovatnije bi na kraju opet dobila manje novca, neko bi proizvodnju poslije zamijenio stanovima i dugoročna šteta privredi i društvu bila bi veća od ovog iznosa poreskog duga”, naglasio je Gavran.

Nastavi čitati

BiH

ALEKSANDAR VUČIĆ u dvodnevnoj posjeti BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u radnoj posjeti BiH.

Vučić će prvog dana posjete prisustvovati ceremoniji povodom prvog redovnog leta Beograd-Mostar na međunarodnom aerodromu Mostar, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije, prenosi Srna.

On će tokom posjete prisustvovati večeri sa liderima iz regiona koji učestvuju na mostarskom sajmu i sastaće se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Nakon susreta, Vučić će prisustvovati otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede i obići štand Srbije, kao i štandove drugih izlagača.

Nastavi čitati

Aktuelno