Connect with us

Društvo

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “BOJE BALKANA” Drago Stojnić obilježio 25 godina rada (FOTO)

U galeriji u Novom Gradu večeras je otvorena izložba fotografija Drage Stojnića iz Prijedora “Boje Balkana” u okviru obilježavanja 25 godina autorovog rada.

Dokumentarist novogradske galerije Mirjana Drljača rekla je da je ovo jedna od najboljih izložbi ove godine i izrazila nadu da će biti veoma posjećena.

Ona je dodala da se izložbom “Boje Balkana” završava sezona.

Teoretičar umjetnosti Daria Vujatović rekla je da u ovom ciklusu fotografija Stojnić pomno i suptilno približava, iako sveprisutne, nedovoljno osviještene trenutke.

Stojnić je naveo da je izložba “Boje Balkana” prije 10 godina bila postavljena u Prijedoru.

Drago Stojnić je prve fotografije napravio kada je imao 14 godina, a profesionalno se fotografijom bavi od 1998. godine.

Osim što je radio kao snimatelj i foto-reporter za RTV Prijedor i više listova u BiH i Srbiji, autor je nekoliko dokumentarnih filmova među kojima su “Prijedorčani na svjetskom prvenstvu u karateu” i “Grčkoj u pohode”.

Autor je i dokumentarnih serijala “Putujući Egiptu”, “Šapat Indije” i “Boje Balkana” koji su rađeni u saradnji sa akademskim slikarom Zoranom Radonjićem.

Stojnićeve fotografije su na portalima nerijetko bile fotografije dana, sedmice, mjeseca.

Na konkursu “AgroRoks 2023” prošlog mjeseca u Osijeku njegova fotografija “Seoska idila” proglašena je najboljom među 1.200 iz tri države.

Izložba, koju čini 21 fotografija, u Novom Gradu će biti postavljena do 29. novembra.

BIOGRAFIJA
DRAGO STOJNIĆ-GIGA
Rođen u Prijedoru 1957 godine. Zaljubljenik u fotografiju od svoje 14. godine, a ozbiljnu karijeru sam počeo graditi 1998. Godine, znači punih 25 godina. Na RTV Prijedor kao snimatelj i fotoreporter radio sam od 1999 do penzionisanja, 2019. Pored toga radio sam kao fotoreporter i za nekoliko najtiražnijih listova u BiH i Srbiji ( Dnevni avaz, Nezavisne novine, Glas srpske, Extra magazine, Svet, Kurir…)
Pored fotografije bavio sam se i dokumentarnim filmom. Najznačajniji projekti u ovoj oblasti su mi:
“Prijedorčani na Svijetsko prvenstvo u karate” 1999 (Rumunija), dokumentarac “Grčkoj u pohode” 2000, serijal od 5 epizoda “Putujući Egiptu” 2005, serijal od 10 epizoda “Šapat Indije” 2008 te “Boje Balkana” 2013. God. (Crna Gora, Albanija, Grčka, Makedonija) (zadnja tri dokumentarna serijala uradio sam u saradnji sa akademskim slikarom Zoranom Radonjićem). U zadnjih 10-tak godina moje fotografije su na različitim konkursima širom svijeta osvajale preko stotinu priznanja i diploma. Bile su na mnogim svjetskim portalima kao foto dana, fotografija sedmice, fotografija mjeseca. Prije mjesec dana fotografija “Seoska idila” na konkursu Rural Foto koji je organizovao Agro klub osvojila je prvo mjesto u tri države, Srbija, Hrvatska i BiH na što sam posebno ponosan.

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno