Connect with us

Svijet

“OTVORILA SE VRATA PAKLA”: Ispovijesti iz aviona u kojem je stradao putnik tokom turbulencija

Putnici aviona “boing 777”, aviokompanije “Singapore Airlines”, koji je juče morao hitno da sleti u Bangkok, nakon što je tokom leta došlo do stravičnih turbulencija.

Usljed turbulencija jedna osoba je preminula, a oko 20 je povrijeđeno, ispričali su kako su izgledali dramatični trenuci na visini od 10.000 metara.

U avionu, koji je letio iz Londona za Singapur, bilo je 229 putnika i članova posade. Prema navodima putnika, odjednom su se “otvorila vrata pakla”.

Avion je odjednom propao nekih 100 metara, a potom je haos trajao gotovo 90 skeundi.

– Sve je bilo savršeno. Let je tekao glatko, uopšte nije bilo turbulencija – priča putnik Endru Dejvis za CNN.

On je sjedio u prednjem dijelu aviona i vidio je kako je više od deset putnika zadobilo povrede, ali i trenutak kada je preminuo Džof Kičen (73).

– Taj gospodin je sjedio odmah iza mene. Mnogima je trebala pomoć, ali morali smo njemu da pomognemo. Pomogao sam da ga podignemo, spustili smo ga između sjedišta, kako bi mogli da mu daju vještačko disanje – priča Dejvis.

On kaže da je reanimacija trajala oko 20 minuta.

– Za to vrijeme svuda okolo ljudi su vrištali. Njihove povrede su bile stravične. Kada sam se okrenuo vidio sam ženu sa stravičnom posjekotinom, krv joj je lila niz lica. Jedan stariji putnik bio je u stanju teškog šoka – priča Dejvis.

Sve se desilo odjednom
Džafran Azmir rekao je za Reuters da je avion odjednom stravično propao i da je sve počelo da se trese.

– To je bilo dramatično propadanje, da svi koji su sjedili a nisu bili vezani su odetjeli iz svojih sjedišta. Mnogi su udarili glavama u kasete za ručni prtljag, ulubili su ih od siline. Udarili su tamo gdje su maske i svjetla i probili kroz to – svjedoči Azmir o užasu koji se dogodio na letu.

Azmir priča da se sve odigralo toliko brzo, da niko nije ni stigao da odreaguje.

– Bilo je putnika u toaletu, posada je bila na nogama kada je turbulencija počela – ispričao je on.

Nakon incidenta, avion se hitno preusmjerio na Bangkok. Deo putnika je drugim letom prebačen u Singapur, ali je na Tajlandu ostalo 79 putnika i šest članova posade, među kojima su i oni koji su povređeni.

Razlog smrti srčani udar
Kako navodi CNN među povrijeđenima su državljani Australije, Malezije, Velike Britanije, Španije, Novog Zelanda, Irske i SAD.

Vjeruje se da je gospodin Kičen preminuo od posljedica srčanog udara, a njegovo tijelo prebačeno je na obdukciju, kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti.

Više putnika zadobilo je teške tjelesne povrede, u vidu preloma i dubokih posjekotina, prenosi Telegraf.

Svijet

Borelj s ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana: ZAJEDNO IZGRADITI UJEDINJENU EVROPU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je zadovoljstvo što se sastao sa ministrima spoljnih poslova zemalja Balkana u Beču u okviru programa “Prijatelji Balkana” i “Strategija dunavskog regiona”.

“Drago mi je što sam se sastao sa ministrima spoljnih poslova Balkana. Razgovarali smo o tome kako izgraditi zajedno Evropu koja će biti više ujedinjena”, napisao je on na platformi Iks.

Borelj je zahvalio ministru spoljnih poslova Austrije Aleksandru Šalenbergu na susretima u Austriji.

Šalenberg je juče rekao da će novi saziv Evropske komisije biti ubrzo izabran i da se EU zalaže za to da sve države kandidati koji su dio Strategije EU za Dunavski region (EUSDR) postanu članice Unije u narednih pet godina.

Šalenberg je istakao da podrška Austrije državama Balkana, uključujući Srbiju, na evropskom putu “nema veze s altruizmom, nego je to u interesu” Beča.

“Imamo ljudski most prema ovom regionu i značajnu ekonomsku saradnju”, rekao je on.

On je rekao da je svaka platforma za saradnju, uključujući Strategiju EU za Dunavski region, dobra za države kandidate.

“Mi želimo da sve države koje okuplja EUSDR a nisu članice EU to postanu. Očekujemo da njihova integracija u EU bude na vrhu agende nove Evropske komisije”, istakao je Šalenberg.

Nastavi čitati

Svijet

URAGAN U MOSKVI: Dvoje poginulih a više od 30 povrijeđenih (VIDEO)

Najmanje 35 osoba je povrijeđeno a dve su poginule usljed uragana koji je u četvrtak protutnjao Moskvom.

Među povrijeđenima je i šestoro djece.

Nadležni su apelovali na građane da ne izlaze napolje po lošem vremenu zbog obilnih padavina koje se očekuju u glavnom gradu Rusije.

Uragan je nanio veliku štetu dijelovima grada. Prema podacima nadležnih službi, oboreno je skoro 1.200 stabala, oštećeno 645 automobila i nekoliko stubova ulične rasvjete, prenosi RIA Novosti.

Nastavi čitati

Svijet

AMERIČKA VOJSKA ULAZI U ŠVEDSKU: SAD će imati pristup vojnim aerodromima i bazama blizu Rusije

Švedski parlament juče je odobrio kontraverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Sporazum reguliše specifične uslove američke vojne prisutnosti u Švedskoj.

Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra obrane Pala Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uslove za američku potporu tokom krize ili rata.

Odbrambeni pakt Stokholma i Vašingtona
U decembru su Stokholm i Vašington dogovorili odbrambeni pakt kojim se američkim vojnicima dopušta korištenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum dopušta raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i sprovođenje vježbi.

Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmještanjem nuklearnog oružja. Švedska vlada je saopštila da je ustaljeni stav Stokholma o zabrani prisustva nuklearnog oružja u zemlji u vrijeme mira dobro poznat i poštovan, prenosi Blic.

Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO zajedno sa susednom Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu 7. marta.

Nastavi čitati

Aktuelno