Connect with us

Društvo

PA OVO JE STRAŠNO! Od naredne godine novo POSKUPLJENJE REGISTRACIJE u Srpskoj

Društva za osiguranje u Republici Srpskoj tražiće od regulatora da im odobri povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti. S obzirom na to da polisa za ovaj vid osiguranja čini oko pola troškova za registraciju vozila, jasno je da bi u tom slučaju i ona poskupjela. 

U Udruženju društava za osiguranje Republike Srpske kažu za CAPITAL da će tražiti povećanje od osam do deset odsto.

Koliko bi to iznosilo u novcu, zavisi od vozila, jer na visinu polise utiču faktori poput starosti i snage motora.

Na primjer, za putnički automobil proizveden 2011. godine sa zapreminom motora od 1.600 kubika i snagom motora od 82 kilovata ove godine polisa je koštala 268 maraka.

U narednoj godini, ako bi se udovoljilo osiguravačima, registracija ovog vozila će biti skuplja između 20 i 27 maraka.

U prvih šest mjeseci ove godine dobit društava je pala 23,5 odsto zbog enormnog rasta šteta. Za prvih devet mjeseci bilo je 28 odsto likvidiranih šteta, a sa ovim što je u obradi to sigurno iznosi oko 30 odsto.  Jednostavno na ovaj način automatski se smanjuje profitabilnost i likvidnost društava.  Puno su veći troškovi poslovanja od premije koju trenutno uzimamo”, rekao je predsjednik Skupštine udruženja Bojan Popović.

Prema njegovim riječima podizanjem cijene ona bi se uskladila sa onom koja važi u Federaciji BiH, gdje je osiguranje od autoodgovornosti skuplje nego u RS.

Podsjećamo, premija osiguranja autoodgovornosti propisana je Odlukom o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje odgovornosti za motorna vozila u RS i bile je u primjeni od 2004. sve dok 2018. godine nisu stupile na snagu izmjene i dopune ove odluke kada je smanjena jedinstvena premijska osnova za deset odsto, čime su linearno smanjene premije za gotovo sve vrste vozila.

Koliko je premija od autoodgovornosti važna društvima za osiguranje najbolje govori podatak da od ukupne premije ona ima učešće od čak 65 odsto.

Po ocjeni stručnjaka to je jedna od glavnih odlika nerazvijenog tržišta.

U Agenciji za osiguranje Republike Srpske koja po zakonu donosi cjenovnik i tarifu, ne otkrivaju da li će udovoljiti zahtjevu.

Kažu da sve eventualne odluke o izmjenama premija moraju biti zasnovane na akutarskim analizama i raspoloživim podacima kojima se mjeri adekvatnost premije osiguranja.

Pri tome, pored postojećih podataka analiziraju se makroekonomske i druge pretpostavke koje mogu imati značajniji uticaj na buduće kretanje trendova odštetnih zajtjeva i troškova poslovanja u ovoj vrsti osiguranja.

Shodno dobijenim rezultatima i projekcijama pristupa se određenim aktivnostima na izmjeni podzakonskog akta kojim je regulisana zajednička tarifa i cjenovnik osiguranja autoodgovornosti”, poručili su iz Agencije.

CAPITAL

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno