Connect with us

Društvo

PACIJENTI TAOCI PETROVIĆEVIH DUGOVA Ignoriše bijeljinski Dom zdravlja, dužan blizu DVA MILIONA KM

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin rekla je da ukupan dug Gradske uprave ovoj zdravstvenoj ustanovi, otkako je Ljubiša Petrović gradonačelnik, iznosi 1.350.000 KM sa 1. junom i pola miliona KM za rekonstrukciju ustanove.

Đukinova je rekla da agonija 450 zaposlenih u bijeljinskom Domu zdravlja, te time i agonija oko 150.000 pacijenata okrenutih ovoj ustanovi traje već gotovo četiri godine.

Dom zdravlja Bijeljina je u februaru tužio gradonačelnika Bijeljine, prvo ročište je bilo 5. juna, ali se, kaže Đukinova, niko iz Gradske uprave nije pojavio.

– Naši pacijenti osjećaju pritisak i probleme u potrazi za zdravljem zbog neposlovanja Gradske uprave Bijeljina, zanemarivanja potreba bolesnih, jer tri i po godine unazad Dom zdravlja ne dobija ništa od grada, koji je dužan da isplaćuje i plate radnicima, da obavlja rekonstrukciju, nabavlja opremu… – rekla je Đukinova.

Ona je dodala da, osim pacijenata iz Bijeljine – mještana svih 60 naselja ovog grada, ovaj dom zdravlja zadovoljava i potrebe pacijenata iz opština Lopare i Ugljevik, čiji domovi zdravlja nemaju sve zdravstvene organizacione jedinice, a pacijentima su neophodne.

– Naša ustanova je druga po veličini u Republici Srpskoj. Od 45 ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srpskoj, samo je banjalučki Dom zdravlja veći. Raspoređeni smo u 15 organizacionih jedinica, imamo 450 zaposlenih, a u planu je otvaranje još jedne organizacione jedinice – centar za rast i razvoj djece, čime bismo bili jedini u regionu koji će ga imati – rekla je Đukinova.

Ona je podsjetila da je ove godine u Domu zdravlja otvoren i Centar za prevenciju bolesti.

– I opet smo među prvima, tako da, i pored svih problema i sve muke koja nas je snašla u posljednje skoro četiri godine, nekako uspijevamo, mada teško, i ja ne znam više ni kome da se obratim. Taj čovjek radi šta hoće. Agonija traje među nama otkako je na čelu grada Petrović, koji je učinio sve i čini da se ova zdravstvena ustanova muči sa ovakvom lokalnom Gradskom upravom – rekla je Đukinova.

Prema njenim riječima, ovoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi finansije bi trebalo da obezbjeđuje grad, ali se, ipak, većinskim dijelom finansira tako što oko 70 odsto finansija izdvaja Vlada Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja – za plate, opremu, održavanje.

Ona je podsjetila da je Dom zdravlja u posljednjih 30 godina postao zasebna ustanova kojoj je još 1994. godine budžetom za primarnu zdravstvenu zaštitu izdvojeno 400.000 KM na godišnjem nivou.

– Još tada je izdvajano toliko. Danas, za svih 26 sektorskih ambulanti koje posjeduje Dom zdravlja, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, troškove treba da pokriva lokalna zajednica – grad Bijeljina – naglasila je direktor Doma zdravlja Bijeljina.

I, ako na primjer, Skupština grada, kaže Đukinova, dodijeli u 2022. godini budžetskih 700.000 KM na godišnjem nivou za Dom zdravlja, Petrović “odsiječe” na 400.000.

– Tako i ove godine, isto… Da li neko misli da smo vidjeli i jednu jedinu marku? Nismo. Ne može on da se ponaša tako prema ustanovi koja je na ponos u cijeloj državi – rekla je Đukinova.

Ona je navela da dug postoji od 2020. godine 14.000 KM i u 2021. je bio sitniji dug, ali je iz 2022. ostao dug od 300.000 KM, iz 2023. od oko 700.000 KM, i do danas, polovina je juna, dug je oko 300.000 KM.

– Ukupan dug otkako je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je 1.850.000 KM – rekla je Đukinova i dodala da se svakog mjeseca dug uvećava za oko 80.000 KM.

Bolestan čovjek ima samo jednu jedinu želju – da ozdravi, kaže Đukinova, a pacijent je upućen na Dom zdravlja i treba mu visok i kvalitetan nivo usluga.

– Kako, odakle? A, neophodno je obezbijediti kvalitet, obnavljati aparaturu, a sve košta – i ultrazvuk, i vađenje krvi, rendgen aparati, mobilni aparati, mamografi, sanitetska vozila, ostala vozila, gorivo, održavanje zgrade, grijanje, telefoni, struja… Sve košta, a za sve to je, u svih 26 sektorskih ambulanti, dužna da plati Gradska uprava – rekla je Đukinova.

Podsjećamo, Srna je prije četiri dana poslala upit gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću o dugovanjima prema Domu zdravlja, zatim prema jedinom javnom vrtiću u gradu, prema sportu, za neisplaćivanje stipendija i za ostale dugove, ali nije dobila odgovor.

Društvo

SARAJEVO VEĆ PLANIRA PROSLAVU NOVE GODINE! Za doček skoro MILION MARAKA

Javni doček Nove 2025. godine u Sarajevo koštaće 795.541 KM s PDV-om, a Sarajlije će u najluđoj noći u godini zabavljati Severina, veče prije nastupiće Salvatore Ganaći.

Kako je navedeno u objavi javne nabavke na dočeku će nastupiće Severina Vučković i Salvatorea Ganaći.

Prema podacima Portala Javnih nabavki Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo – Gradska uprava sklopila je ugovor u iznosu 679.950 KM bez PDV-a, odnosno 795.541,50 KM sa PDV-om za dobavljačem tražene usluge organizacije koncerta.
“Nakon što je Služba za lokalno poslovanje ispitala tržište, u smislu raspoloživosti muzičkih izvođača za nastup 30.12. i 31.12. 2024. godine na javnom dočeku Nove 2025. godine u gradu Sarajevu, kao i procjene koliko bi koštala organizacija u cjelosti, vodilo se računa da su to izvođači, koji su popularni među generacijama”, navodi se, a prenosi Klix.

Javni doček 2025. godine u Sarajevu biće organiziran ispred Vječne vatre. Očekuje se da će nastupi Severine Vučković i Salvatorea Ganaćija privući goste iz naše države, regiona, ali i svijeta.

Inače, Gradska uprava je u prethodnom periodu naručila izradu studije ekonomske opravdanosti ulaganja, iz koje jasno proizilazi da su investicije ovog tipa isplative s obzirom da privlače veliki broj turista.
Takođe, ovogodišnji doček, za razliku od prethodnih godina, trajaće dva dana.

Nastavi čitati

Društvo

EVROPA GORI NA PLUS 40, ali atlantski vazduh donosi superćelijske oluje, MOGLO BI BITI GORE NEGO ŠTO OČEKUJEMO

Paklene vrućine meteorolozi najavljuju do 20. jula, ali osvježenje koje slijedi moglo bi da bude dramatičnije nego što se nadamo.

Na društvenim mrežama dijeli se mapa Kopernikusa koja prikazuje dijelove Evrope kako “gore” do 19. jula.

Svakodnevno padaju novi temperaturni rekordi. Brinu me zone niskog pritiska sa Atlantika – napisao je Vladimir Nikolić iz udruženja „Karbon 3“, koji je podijelio mapu.
U nastavku Nikolić je objasnio i zašto, podijelivši projekciju onoga što nas čeka 21. jula s prodorom zraka sa Atlantika. „Zimi, (L) obično mirno, bez vjetra, i vrlo hladno, ali ljeti kada naiđe na užarenu masu visokog pritiska (H) = superćelijske oluje (jaki usponski vjetrovi, tropske kiše i moguć krupan grad)“, navodi Nikolić.

Klimatolog Vladimir Đurđević objasnio je fenomen toplotne kupole, napominjući da se obično ovi vreli talasi završavaju naglo.

RHMZ je najavio manji pad temperature u drugoj polovini sljedeće nedjelje, od 17. jula, i to prvo u sjevernim, zapadnim i centralnim predjelima Srbije, ali će se, navodi, i dalje zadržati veoma toplo vrijeme. Ipak, meteorolozi ističu da je teško precizno prognozirati toliko unaprijed, javlja Nova.

Nastavi čitati

Društvo

“POŠTE SRPSKE” prodaju milionski vrijedno zemljište u Banjaluci! POČETNA CIJENA PREKO DVA MILIONA KM

„Pošte Srpske“ ponudiće na prodaju zemljište u banjalučkom naselju Petrićevac za 2,1 milion KM.

Ukupna površina zemljišta koje će biti ponuđeno na prodaju na licitaciji zakazanoj za 22. jul iznosi 8.494 metara kvadratnih.

„Početna prodajna cijena iznosi 2,1 milion KM. Licitacija se može održati samo ako u njoj učestvuju najmanje dva učesnika. Ako se na licitaciju prijavi samo jedan učesnik, komisija može pristupiti postupku prodaje neposrednom pogodbom, pod uslovom da cijena ne može biti niža od početne“, navodi se u oglasu o prodaji.
Kako se dalje dodaje kupoprodajna cijena se može platiti odjednom, prilikom zaključenja ugovora o kupoprodaji ili u dogovoru sa preduzećem, a predaja nepokretnosti u posjed i prenos na kupca će se obaviti u roku od 15 dana od dana uplate kupoprodajne cijene.

Podsjećamo, „Pošte“ su prošle godine u Glamočanima kod Laktaša za 5,5 miliona KM kupile objekat za koji su morale da se zaduže, piše Capital.

Protiv te kupovine bili su radnici „Pošta Srpske“ koji su se žalili da objekat nije prilagođen njihovim potrebama, da je daleko od centra Banjaluke i da nema adekvatnog prilaza. Takođe, smatrali su da je bolja ideja graditi vlastiti prostor. Međutim, uprava nije odustala od kupovine, dok sada u Banjaluci prodaje zemljište ovog javnog preduzeća.

Nastavi čitati

Aktuelno