Connect with us

Svijet

PAO AMERIČKI VOJNI AVION KOD JAPANA! Osam osoba bilo u letjelici

Američki vojni avion se srušio kod japanskog ostrva Jakušima.

Američki vojni avion je pao kod Japana, piše “Japan Times”. U avionu je bilo osam osoba, letjelica je pala kod ostrva Jakušima. Japanska obalska straža traži letjelicu i članove posade. Srušio se avion “Osprej” sa nagibnim rotorima.

Prijava je stigla oko 14:25 časova po lokalnom vremenu, letjelica je u vlasništvu vojske Sjedinjenih Američkih Država. Avion je pao u more u prefekturi Kagošima.

Svijet

MOGUĆ SPORAZUM U GAZI: Primirje u naredna dva do četiri dana

Sporazum o prekidu vatre između Izraela i Palestinaca mogao bi biti postignut u narednih 24 do 48 časova ukoliko Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, rekao je portparol ovog pokreta agenciji AFP.

“Ako Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, koji uključuju povratak raseljenih lica na sjever Pojasa Gaze i povećanje humanitarne pomoći, to bi moglo otvoriti put sporazumu u narednih 24 do 48 časova”, rekao je portparol.

Ministarstvo zdravlja saopštio je danas da je najmanje 30.410 Palestinaca ubijeno, a 71.700 ranjeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi u Gazi od 7. oktobra.

(Srna)

Nastavi čitati

Svijet

MINISTAR “ZALEDIO” NACIJU: Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za VOJNI SUKOB

Njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah izjavio je da njemačko zdravstvo mora biti bolje pripremljeno za sve izazove, pa i za vojne sukobe.

“Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći”, rekao je Lauterbah u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker cajtung.

On je time reagovao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se njemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe, pa tako i vojne sukobe, širenje panike, prenosi DW.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao da se njemački zdravstveni sistem “osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe”.

“Sjediti skrštenih ruku nije opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO postala čvorište za zbrinjavanje povrijđenih i iz drugih zemalja”, rekao je Lauterbah, prenosi Tanjug.

On je rekao da su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sistema počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktuelnosti nakon, kako je naveo, “razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu”.

U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva odbrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promene do ljeta.

Istakao je da u kriznoj situaciji svaki ljekar, svaka bolnica, svaka lokalna zdravstvena ustanova mora znati šta treba da radi.

“Potrebne su nam jasne podjele obaveza, na primjer, kako bi mogli bolje da rasporedimo povrijeđene po bolnicama”, rekao je Lauterbah.

Pored civilnih bolnica, Njemačka ima najveću specijalizovanu Centralnu bolnicu Bundesvera u Koblencu, podsjeća DW i dodaje da je zadatak ustanove, osnovane 1957, pružanje medicinske pomoći vojnicima njemačkih oružanih snaga koji su povređeni ili ranjeni tokom inostranih misija.

Bolnica ima 506 kreveta, od kojih je 125 rezervisano za civilne pacijente, a zapošljava 1.450 radnika, 260 ljekara i farmaceuta.

U Vajlerbahu, u okrugu Kajzerslautern, trenutno se gradi nova vojna bolnica SAD vrijedna više od milijardu evra, a od toga Njemačka snosi troškove u visini od 151 milion evra.

To će biti najveća bolnica SAD van teritorije te države, a nova bolnica će biti mostom direktno povezana sa vazduhoplovnom bazom Ramštajn, navodi DW, prenosi Tanjug.

Vojna bolnica SAD imaće ukupno 4.680 prostorija, uključujući 120 sala za preglede i devet operacionih sala.

Planirano je da se kompletni građevinski radovi na površini od 90.000 kvadratnih metara i na klinici veličine 600×300 metara završe do kraja 2027. godine.

Nastavi čitati

Svijet

BIZARNO! Direktor školskim parama PLATIO UBISTVO UČITELJICE koja je zatrudnila s njim

Direktor škole u Sent Luisu Kornelijus Grin priznao je da je unajmio ubicu da ubije učiteljicu s kojom je imao aferu nakon što je otkrio da je ostala trudna.

Pri tome, on je navodno školskim parama platio ubici.

Tužilaštvo je nakon njegovog priznanja odustalo od smrtne kazne.

Grin je započeo “trajnu romantičnu vezu” sa učiteljicom dok je bio oženjen drugom ženom krajem 2015, prema sudskim dokumentima.

Džoselin Peters, učiteljica trećeg razreda osnovne škole Horas Man u Sent Luisu, ubrzo je zatrudnila.

Grin je angažovao svog prijatelja iz djetinjstva Filipa Katlera u februaru 2016. da izvrši ubistvo, znajući da bi trudnoća mogla ugroziti njegov brak, a možda i karijeru.

Tako je 29. februara 2016. Grin je poslao Katleru tekstualnu poruku u kojoj ga je zamolio da dođe iz Oklahome u Mizuri krajem marta, na šta je Katler odgovorio: „U redu, to će funkcionisati, poslaćeš stranicu (žargonski govor)”.

Platio je Katleru 2.500 dolara, sredstva koja je navodno ukrao iz srednje škole, kako bi finalizovao posao.

Bivši direktor je navodno koristio adresu svoje škole kao povratnu adresu za paket koji je sadržavao gotovinu.

-Daljnji dio zavjere je bio da je 8. marta 2016. godine u Oklahomi, Katler primio paket koji je poslao Grin, prihvatajući gotovinu u zamjenu za planirano ubistvo Peters i njenog nerođenog djeteta – napisali su tužioci u optužnici.

Katler je zatim otputovao u Sent Luis iz Oklahome i odsjeo u Grinovoj kući 21. marta 2016. godine.

Grin je sljedećeg dana otišao u Amtrak vozu za Čikago kako bi stvorio alibi, omogućavajući Katleru da izvede ubistvo dok je bio van države.

Katler se, koristeći Grinov automobil, 24. marta odvezao do stana učiteljice i koristio ključ koji mu je dao bivši direktor da uđe u njen dom.

-Ubica je pucao na Peters iz vatrenog oružja kalibra 38 u glavu, koristeći krompir kao prigušivač da priguši zvuk pucnja dok je bila u krevetu – pisali su tužioci.

Peters je bila u 27 sedmici trudnoće kada je ubijena.

Nakon što je Kalter izvršio ubistvo, Grin je kupio kartu za Amtrak za povratak u Sent Luis “kako bi se potvrdilo da je bio u Čikagu u vrijeme ubistva”.

Kada se vratio u Sent Luis, Grin je otišao u stan Petersove i pozvao hitnu da prijavi da je upucana – “lažno pretvarajući da nije znao za okolnosti koje su dovele do njene smrti”, navodi se u sudskim dokumentima.

Slučaj se raspleo nakon što je video nadzor u blizini stana snimio Grinov automobil u Peterovoj ulici 24. marta oko tri sata ujutro, što je bilo “u rasponu vremena smrti žrtvea”, navodi se u dokumentima do kojih je došao “Všington Post” 2016. godine.

-Informacije o lokaciji sa istorijskom preciznošću dobijene od Katlerovog provajdera pokazuju da je njegov telefon u to vrijeme bio u blizini stana žrtve – kaže se u dokumentima.

Grin će se pred sudom pojaviti 5. juna na saslušanju za izricanje presude.

Katler, koji je takođe bio federalno optužen za ubistvo zbog najamne zavjere i ubistvo, izjasnio se da nije kriv ni po jednoj optužbi protiv njega. Suđenje će mu početi 11. marta

Nastavi čitati

Aktuelno