Connect with us

Svijet

PATRIJARH KIRIL “Kijev progoni crkvu jer to traže stranci”

“Arhitekte” međunarodnih sukoba mrze Ukrajinsku pravoslavnu crkvu /UPC/ jer može da posluži kao instrument pomirenja ruskog i ukrajinskog naroda, izjavio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.
On je izrazio uvjerenje da se zbog toga traži progon Crkve.

Kiril je izrazio “duboko žaljenje i opravdanu ljutnju” zbog onog što je nazvao “pokušajima sadašnjih vlasti u Kijevu i njihovih stranih pokrovitelja da iskoriste UPC kao oružje za izazivanje mržnje između Rusije i Ukrajine”.

Prema njegovim riječima, pomirenje u budućnosti neće biti moguće bez apolitične pravoslavne crkve u Ukrajini i zbog toga je UPC izložena takvoj mržnji savremenih kreatora svjetskih sukoba.

Patrijarh Kiril izrazio je žaljenje i zbog progona bez presedana koji ukrajinska vlada usmjerava ka UPC, čiji je obim i cinizam uporedio sa antireligijskom kampanjom koju je pokrenula boljševička kampanja nakon preuzimanja vlasti u Rusiji 1917. godine.

On je naveo da su pravoslavni sveštenici i vjernici u Ukrajini suočeni sa izmišljenim krivičnim slučajevima, klevetom u medijima, pljenidbom imovine i skrnavljenjem svetih mjesta, te da čak postoje pozivi na zabranu UPC, javila je “Raša tudej”.

“Sve ovo može se smatradi dijelom globalne strane komisije za uništavanje kanonskog pravoslavlja u Ukrajini”, rekao je ruski patrijarh.

Među pravoslavcima u Ukrajini postoje vjerske tenzije još od ranog perioda nezavisnosti te zemlje. Pojedini sveštenici odvojili su se od UPC kako bi formirali “Kijevsku patrijaršiju”, što je Moskovska patrijaršija osudila, a neki sveštenici UPC su 2018. godine, zajedno sa raskolnicima, osnovali “Pravoslavnu crkvu Ukrajine”.

Bivši predsjednik Petro Porošenko pohvalio je priznavanje nove crkve u Ukrajini u Carigradskoj patrijaršiji kao njegovo ključno dostignuće tokom mandata na funkciji predsjednika.

Patrijarh Kiril kritikovao je danas Carigradsku patrijaršiju zbog uloge u učvršćivanju podjela među pravoslavnim hrišćanima. Moskva je prekinula sve veze sa Carigradskom patrijaršijom nakon priznavanja nove crkve u Ukrajini.

Bezbjednosna agencija Ukrajine /SBU/ pokrenula je u novembru akciju protiv UPC, tražeći dokaze o navodnoj saradnji sa Vladom Rusije, te o sakrivanju ruskih agenata i skladištenju oružja.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski uveo je juče pojedinačne sankcije usmjerene ka sveštenstvu UPC, uključujući i nekoliko ukrajinskih episkopa.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno