Connect with us

Društvo

PATRIJARH PORFIRIJE “Čuvajmo i živimo predanje Hristovo”

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog u crkvi na Novom Beogradu, koja nosi ime ovog svetitelja i utemeljivača srpske države, a u prigodnoj besjedi je istakao da je važno čuvati i živjeti predanje Hristovo.

NJegova svetost je naveo da Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vjernici danas praznuju slavu posvećenu svetitelju, koji je otac, korijen i izvor pravoslavnih Srba, saopšteno je iz Informativne službe SPC.

– Nek Bog da da se držimo amaneta koji nam je ostavio Sveti Simeon Mirotočivi zato što to nije amanet koji nas drži za zemlju, ne tiče se tla i krvi, nego se tiče suštine našega postojanja. Tiče se onoga o čemu je današnje Jevanđelje govorilo, a to je da ko hoće da sačuva dušu svoju izgubiće je, a ko izgubi Hrista radi, naći će je – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski naglasio je da je predanje riječ koja smeta ušima modernog čovjeka, koji hoće da sve u njemu počinje i da se sve sa njim završava.

– Važno je da, držeći se amaneta Svetog Simeona Mirotočivog, znamo da držimo predanje. Neka molitve Svetog Simeona učine da čuvamo predanje, jer predanje nije ništa drugo nego Hristos i Jevanđelje, a to predanje znači da želimo da budemo bolji i da budemo dobri, a ne da nam bude dobro i da nam to bude cilj – poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost čestitao je sveštenicima i parohijanima hrama Svetog Simeona Mirotočivog na Novom Beogradu današnju krsnu slavu.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, oca Svetog Save i osnivača dinastije Nemanjić koja je vladala srpskim zemljama više od dva vijeka.

Srna

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Djelimično oblačno, tolije i bez kiše

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje umjereno do pretežno oblačno i suvo vrijeme, uz maksimalnu temperaturu vazduha do 27 stepeni Celzijusovih.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok se u Hercegovini očekuje umjerena, a u brdsko-planinskim predjelima i pojačana bura, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od 10 do 16, a maksimalna od 20 do 27 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

ZAJEDNIČKA KOMISIJA DONIJELA ODLUKU! Ništa od nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost BiH danas nije podržala principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH čiji je predlagač Dom naroda parlamenta BiH niti nošenje hidžaba u Oružanim snagama.

Na sjednici nije podržana poslanička inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana pet Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga BiH.

Zajednička komisija nije podržala ni delegatsku inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Savjetu ministara Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer, kako se navodi, bilo bi racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje znatan broj vojnika.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su članovi Zajedničke komisije primili k znanju informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za 2023. godinu, koju je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti.

Nastavi čitati

Društvo

Na tržištu BiH tjestenina iz Rumunije OPASNA PO ZDRAVLJE

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da su bh. tržištu isporučeni makaroni bez glutena, porijeklom iz Rumunije, u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Riječ je o tjestenini “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni”, koji proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

“Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo preduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

Foto: Agencija za sigurnost hrane: Pasta D'oro gluten free
Nastavi čitati

Aktuelno