Connect with us

Banjaluka

Pogledajte kako je Draško Stanivuković oduzeo ključeve službenog automobila Ljube Ninkovića (VIDEO)

Neodržavanje sjednica Skupštine grada Banjaluka dovelo je Banjaluku do kolapsa. Ispred Gradske uprave i večeras su nastavljeni protesti.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je ovo borba za Banjaluku, da grad ide naprijed.

“Banjaluka je puna tri mjeseca u blokadi, nema sjednica, nema ni odluka koje znače život za građane. SNSD unazad petnaest godina zadužio je preduzeće Akvana blizu 12 miliona, odveli su preduzeća u kolaps”, naveo je Stanivuković.

-Ja sam došao pred vas ne da budim mržnju prema bilo kome i da upiremo prstom, nego da budemo tu u borbi za Banjaluku onda kada je nužna. Moja politika je grad bez podjela, malo nas je da bismo se dijelili. Ovdje danas nema mi ili oni. Problem je nekolicina pojedinaca koji ne žele dobro Gradu, nekoliko njih koji zbog mržnje prema meni ruše Banjaluku – rekao je Stanivuković.

U jednom trenutku Stanivuković je ispred zgrade GU dovezao auto predsjednika Skupštine grada Ljube Ninkovića koje je bilo oblijepljeno folijama na kojima piše “u ovom autu vozio se neradnik”, a uveo je i građane u njegovu kancelariju kako bi mu pomogli da iznese Ninkovićevu fotelju ispred.

Stanivuković je naveo da je, predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Ljubi Ninkoviću osim ključeva kancelarije, oduzet i službeni automobil, koji će stajati ispred Gradske uprave, kao podsjetnik na tromjesečni nerad Skupštine grada.

 

Stanivuković je podsjetio okupljene da se ova gradska administracija borila i izborila za Sokolski dom, da nakon 22 godine grade školu u naselju Ada, koja je završena, ali ne se djeca ne mogu upisati u nju jer tri mjeseca nema skupštinske sjednice.

-Gradimo školu na Paprikovcu i drugu banjalučku Gimnaziju, što je istorijsko za ovaj grad. Izborili smo se za Radnički univerzitet na koji je 60 tajkuna bacilo oko. Nastavljamo i borbu protiv „Autoprevoza“. Uspjeli smo izmjestiti zgradu koja je trebala biti građena kod nekadašnjeg kina „Kozara“ i tako ćemo i „Akvanu“ odbraniti – rekao je gradonačelnik i dodao da su to njihovi rezultati, koji su vidljivi.

Pred okupljenim građanima, gradonačelnik je iznio i određene zahtjeve za skupštinsku većinu.

-Prvi zahtjev je da zakažu redovnu i vanrednu sjednicu. Drugi zahtjev je da na redovnu sjednicu koja je zakazana 6. jula vrate sve tačke dnevnog reda. Treći zahtjev je da se bez odlaganja riješi pitanje “Akvane” na način koji su ranije predložili, te da se obezbijedi 5 miliona KM i riješi to pitanje – istakao je on.

Stanivuković je najavio i novu odluku, a to je da će početkom naredne godine 55.000 Banjalučana voziti besplatno javnim prevozom.

(BLink/Redakcija)

Banjaluka

DRINIĆ PODRŽAO INICIJATIVU BANJALUČKIH BJESNIKA: “Banjaluci nedostaje manifestacija poput ove”

Narodni poslanik PDP – a Nebojša Drinić podržao je inicijativu banjalučkih pjesnikinja da se jednom godišnje u Banjaluci organizuje veče poezije domaćih autorki.

– Rado sam se odazvao na poziv književnica Aleksandre Čvorović, Nede Gavrić, Gordane Kukić, Selene Berić, Hristine Mrša i Dragane Grujinović Kajiš i podržao njihovu ideju da se promoviše poezija povodom važnih datuma u književnosti i kulturi, uopšte. Naše pjesnikinje su me upoznale sa svojim radom, iznijele mnogo kreativnih ideja, poklonile mi knjige. Smatram da zaslužuju bolje mjesto u našem književnom životu, kao i u društvu u cjelini, rekao je Drinić.

On je dodao da će nastojati da pomogne u organizaciji književnih večeri u Banjaluci u kulturnim ustanovama, ali i u prigradskim naseljima koja često obilazi i koja vape za književnim sadržajima.

– Prijatno druženje i razgovor protekli su u znaku dobrih ideja i pozitivnih vibracija. Dogovorile smo se kako da prezentujemo našu poeziju na najbolji mogući način. Sa Nebojšom Drinićem imam pozitivno iskustvo i dobru saradnju u Dječijoj biblioteci u kojoj radim. Doveo je svoje drugare komšije iz Borika, učlanio ih u biblioteku i djeca nam redovno dolaze i čitaju, ispričala je Aleksandra Čvorović.

Da Banjaluci nedostaje manifestacija poput večeri banjalučkih književnica ukazala je Gordana Kukić i zahvalila se Driniću na podršci.

Pjesnikinja Neda Gavrić predložila je da se banjalučka poezije promoviše uz Vrbas i dajak koji je simbol Banjaluke.

To bi mogao da bude prvi književni sadržaj koji će ovog ljeta zajedno prirediti pjesnikinje. Inicijativu je podržala i književnica Ljiljana Mačkić.

Nastavi čitati

Banjaluka

IZLOŽBE U ČAST kralja Petra Prvog Karađorđevića u BANJALUCI I BEOGRADU

U Muzeju Republike Srpske otvorena je izložba slika „Kralj Petar Prvi“ francuskog slikara Luja Valda Barbija povodom 180 godina od rođenja kralja Petra Prvog Karađorđevića Oslobodioca.

U isto vrijeme u Narodnom muzeju Srbije u Beogradu svečano je predstavljena slika “Ustanak Petra Mrkonjića“ Spiridona Špire Bocarića, prvog upravnika Muzeja Republike Srpske, koji je osnovan kao Muzej Vrbaske banovine. Ova slika „Ustanak Petra Mrkonjića“, krasi prostorije Gradske uprave Grada Banje Luke i po završetku izložbe u Beogradu biće ponovo postavljena u Gradsku upravu.

Sinoćnjem svečanom otvaranju izložbe u Muzeju Republike Srpske u ime Grada Banja Luka prisustvovala je šef Odsjeka za kulturu, socijalnu zaštitu, udruženja građana i vjerske zajednice Nevena Blagojević – Podrić, koja je izrazila zadovoljstvo što je prisustvovala jednom tako značajnom događaju.

Izložbe su pripremljene u saradnji dvije krovne muzejske ustanove u Republici Srpskoj i Republici Srbiji i dogovorene kao dio kulturne saradnje na Svesrpskom saboru održanom u Beogradu.

-Izložbe postavljene u oba grada svakako će doprinijeti jačanju veza između Republike Srpske i Republike Srbije – kazala je Blagojević – Podrić.

Naime, izložbe u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i u Beogradu u Narodnom muzeju Srbije biće otvorene do 28. jula.

Nastavi čitati

Banjaluka

SASTANAK STANIVUKOVIĆA I VUČEVIĆA propraćen brojnim POZITIVNIM REAKCIJAMA građana Srbije i Srpske

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković razgovarao je juče sa predsjednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem o važnim političkim temama za narod, ali i o neizostavnim temama Banjaluke, njenog razvoja i aktuelnih dešavanja u najvećem gradu Srpske.

Nakon sastanka Stanivukovića i Vučevića nizale su se brojne pozitivne reakcije građana Srbije i Srpske, pa su tako neki od njih poručili da je Stanivuković veliki prijatelj Srbije, dok su drugi poručivali da je ovaj sastanak primjer kako Srbi sa obje strane Drine treba da funkcionišu i sarađuju.

Podsjećamo nakon ovog sastanka gradonačelnik Banjaluke je još jednom naglasio da je predsjednik Vlade počasni građanin najvećeg grada Srpske.

“Napredak svakog našeg grada sa ove strane Drine, posebno Banjaluke, uvijek izaziva radost i zadovoljstvo kod predsjednika Vlade koji je od ove godine i počasni građanin našeg grada”, naglasio je Stanivuković.

U nastavku teksta pogledajte neke od reakcije korisnika društvenih mreža na održani sastanak:

Nastavi čitati

Aktuelno