Connect with us

Banjaluka

Pogledajte kako je Draško Stanivuković oduzeo ključeve službenog automobila Ljube Ninkovića (VIDEO)

Neodržavanje sjednica Skupštine grada Banjaluka dovelo je Banjaluku do kolapsa. Ispred Gradske uprave i večeras su nastavljeni protesti.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je da je ovo borba za Banjaluku, da grad ide naprijed.

“Banjaluka je puna tri mjeseca u blokadi, nema sjednica, nema ni odluka koje znače život za građane. SNSD unazad petnaest godina zadužio je preduzeće Akvana blizu 12 miliona, odveli su preduzeća u kolaps”, naveo je Stanivuković.

-Ja sam došao pred vas ne da budim mržnju prema bilo kome i da upiremo prstom, nego da budemo tu u borbi za Banjaluku onda kada je nužna. Moja politika je grad bez podjela, malo nas je da bismo se dijelili. Ovdje danas nema mi ili oni. Problem je nekolicina pojedinaca koji ne žele dobro Gradu, nekoliko njih koji zbog mržnje prema meni ruše Banjaluku – rekao je Stanivuković.

U jednom trenutku Stanivuković je ispred zgrade GU dovezao auto predsjednika Skupštine grada Ljube Ninkovića koje je bilo oblijepljeno folijama na kojima piše “u ovom autu vozio se neradnik”, a uveo je i građane u njegovu kancelariju kako bi mu pomogli da iznese Ninkovićevu fotelju ispred.

Stanivuković je naveo da je, predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Ljubi Ninkoviću osim ključeva kancelarije, oduzet i službeni automobil, koji će stajati ispred Gradske uprave, kao podsjetnik na tromjesečni nerad Skupštine grada.

 

Stanivuković je podsjetio okupljene da se ova gradska administracija borila i izborila za Sokolski dom, da nakon 22 godine grade školu u naselju Ada, koja je završena, ali ne se djeca ne mogu upisati u nju jer tri mjeseca nema skupštinske sjednice.

-Gradimo školu na Paprikovcu i drugu banjalučku Gimnaziju, što je istorijsko za ovaj grad. Izborili smo se za Radnički univerzitet na koji je 60 tajkuna bacilo oko. Nastavljamo i borbu protiv „Autoprevoza“. Uspjeli smo izmjestiti zgradu koja je trebala biti građena kod nekadašnjeg kina „Kozara“ i tako ćemo i „Akvanu“ odbraniti – rekao je gradonačelnik i dodao da su to njihovi rezultati, koji su vidljivi.

Pred okupljenim građanima, gradonačelnik je iznio i određene zahtjeve za skupštinsku većinu.

-Prvi zahtjev je da zakažu redovnu i vanrednu sjednicu. Drugi zahtjev je da na redovnu sjednicu koja je zakazana 6. jula vrate sve tačke dnevnog reda. Treći zahtjev je da se bez odlaganja riješi pitanje “Akvane” na način koji su ranije predložili, te da se obezbijedi 5 miliona KM i riješi to pitanje – istakao je on.

Stanivuković je najavio i novu odluku, a to je da će početkom naredne godine 55.000 Banjalučana voziti besplatno javnim prevozom.

(BLink/Redakcija)

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BOJAN KRESOJEVIĆ, sastao se danas sa udruženjima ZA ZAŠTITU PORODICE I RODITELJIMA: Potrebne izmjene Porodičnog zakona

Gradski menadžer, Bojan Kresojević sastao se danas sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, sa kojima je razgovarao na temu izmjene Porodičnog zakona.

Nakon sastanka, gradski menadžer je poručio kako je riječ o izuzetno važnoj temi, jer će već naredni mjesec biti pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona.

-Peticija će biti održana od 8. do 14. oktobra u Banjoj Luci, ali i u drugim većim gradovima Republike Srpske. Moram da naglasim da ovo nije politička tema, ovo je životna tema. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon. Upravo zbog toga, zajedno sa više udruženja koja se bore za prava djece i zaštitu porodice, kao i roditeljima, organizujemo ovu peticiju kako bi brojne nepravilnosti i brojne sporne članove ovog zakona izmijenili. Na ovaj način ćemo govoriti, između ostalog, o problemu upravljanja raspolaganjem dječije štednje, jer u ovom trenuktu Porodični zakon podrazumijeva da roditelji nisu u mogućnosti da raspolažu dječijom štednjom bez isključive saglasnosti Centra za socijalni rad – kazao je gradski menadžer.

Dodao je kako ovdje osnovni problem predstavlja činjenica što se na taj način izuzima nadležnost od roditelja i prenosi na Centar za socijalni rad, a što dalje podazumijeva direktno slabljenje porodice kao osnovne zdrave ćelije društva.

-Nije sporno da se za porodice, za koje se ustanovi određena disfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite, ali na ovaj način mi imamo situaciju koja podrazumijeva da se u startu svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete. Došli smo u situaciju da država štiti djecu od roditelja, ali ne i od drugih opasnosti kojima je to dijete izloženo. Smatram da to nije dobar put, te je roditeljima neophodno vratiti izvorna prava, koja su zagarantovana Ustavom, a to je da podižu svoju djecu i poštuju prava. Naime, u skladu sa Zakonom o referendumu i građaskoj inciijativci neophodno je da se prijavi peticija i sprovede u roku od sedam dana i u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine RS takva građanska inicijativa, koja ima preko 3 hiljae potpisa predstavlja mogužnost da građani budu ovlašteni predlagači za izmjenu zakona – kazao je on.

Istakao je kako ovo nije jedini sporan član u Porodičnom zakonu.

-Još jedan sporan član jeste privremeno oduzimanje djece roditeljima, bez odluke suda. Širina nadležnosti koja je data Centru za socijalni rad budi prostor za zloupotrebe. Želimo da se obezbijedi najbolja moguća zaštita za našu djecu – dodao je on.

Član Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog Udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

-Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu Banjoj Luci i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih porava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava ali da ne ide na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u 5 do 12, kako bi zadržali prava porodica u Repubčlici Srpskoj – dodala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske, Zoran Vuković dodao je kako že ovo Udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

-Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su tako reći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, prodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome – kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONEDJELJAK U BANSKOM DVORU: Koncert Stefana Lopandića

U Kulturnom centru Banski dvor, u Koncertnoj dvorani u ponedjeljak, 25. septembra sa početkom u 20.00 časova biće održan koncert Stefana Lopadića (klavir).

-Diplomirao je na smjeru za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi profesora Dejana Jankovića. Nagrađen je 2023.godine Plaketom Svetog Stefana koju dodjeljuje Predsjednik Republike Srpske za ostvarene rezultate tokom studija kao najuspješniji stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ na polju umjetnosti. Dobitnik je dvije stipendije “Milan Jelić”. Dobitnik je Plakete Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u školskoj 2022/2023. godini – navedeno je u saoopštenju Banskog dvora.

Besplatne pozivnice za ovaj koncert možete preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Aktuleno