Connect with us

Banjaluka

POGLEDAJTE PROGRAM U MARTU Kampanja „Za život žena“ donosi niz događaja

Grad Banja Luka, zajedno sa svim relevantnim udruženjima i organizacijama i ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sprovodi kampanju „Za život žena“ koja će trajati od 06. marta do 26. marta.

Simbolično, kao osnovni motiv kampanje izabran je lik žene koji se nalazi na bedževima, koje u svojoj radionici izrađuju štićenice Sigurne kuće.

– Lik žene koji se nalazi na bedžu bio je simbol kampanje povodom obilježavanja 15 godina rada Sigurne kuće, tako da kroz ovu kampanju primjenjujemo taj lik koji predstavlja jaku, samouvjerenu i uspješnu ženu, ženu pobjednicu – rekla je Jasminka Pavić, radno-okupacioni terapeut u Sigurnoj kući.

Ona je istakla da se u Sigurnoj kući sprovodi radno-okupaciona terapija u koju su uključene štićenice ove ustanove, dok se u velike projekte poput ovoga uključuju i žene koje su nekada bile štićenice Sigurne kuće.

– Važno je napomenuti da naši sugrađani kupovinom ovih radova pomažu ženama žrtvama nasilja i ekonomskom osnaživanju žena – Pavićeva.

Iz Sigurne kuće su pozvali sve zainteresovane sugrađane da posjete izložbu radova u Domu omladine u periodu od 2. do 8. marta u terminu od 11.00 do 17.00 časova, te podsjetili da će povodom završetka Mjeseca žena u periodu od 24. do 26. marta biti održan i Prodajno-izložbeni sajam u Parku „Petar Kočić“, gdje će takođe biti izloženi njihovi radovi.

Kampanju „Za život žena“ će tokom tri nedjelje, počešvši od 6. marta obilježiti niz različitih događaja,a detaljan program pogledajte u nastavku:

Program:

06.03 – 11.03. – Grad uspješnih žena 

08. mart

12.15 časova – Podjela biltena

20.00 časova – Šetnja sa gradonačelnikom i podjela vaučera

21.00 časova – Koncert Leksington bend (Kraš parking)

09. mart

19.00 časova – Koncert grupe „Lira“ – Piskavica

20.00 časova – Koncert  „One Tri“ – (JU Kulturni centar „Banski dvor“)

11. mart

11.00 časova – Interaktivni sajam – Udružene žene (Dom omladine)

Tema: „Prava žena u oblasti rada i zapošljavanja“

13.03 – 19.03.2023. – Grad odgovornih žena 

13. mart

13:30 časova – Edukativni panel o zdravlju žena (Park „Petar Kočić“ – Staklenac)

Tema: „Prelazno doba žene“

15. mart

18.00 časova – Edukativni panel o zdravlju (Park „Petar Kočić“ – Staklenac)

Tema: „Značaj HPV vakcinacije“

16. mart

19.00 časova –  Koncert grupe „Lira“ – Borkovići

20.03 – 26.03.2023. – Grad inspirativnih žena 

20. mart

18.00 časova – Inspirativne žene (Park „Petar Kočić“ – Staklenac)

23. mart

19.00 – Koncert grupe „Lira“ – Verići

24- 26.03.2023. – Izložbeno-prodajni sajam (Park „Petar Kočić“)

Banjaluka

Stanivuković najavio podršku za HILJADE PORODICA: Besplatan priključak za vodu za svako domaćinstvo

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je u pripremi nova odluka kojom će priključak za vodu za svako domaćinstvo biti potpuno besplatan.

-To znači da na mjestu gdje gradimo vodovod ili gdje ćemo graditi, priključak za vodu za svaku kuću, domaćinstvo i porodicu biće besplatan i to je ušteda po toj istoj porodici blizu hiljadu KM, što mnogo znači. To znamo iz iskustva, jer se susrećemo svaki dan s tim – poručio je gradonačelnik.

Kako ističe, to neće biti jedina olakšica.

-Hiljade nelegalnih priključaka koji postoje u gradu, jer naši građani nisu bili u stanju to da plate, mi smo spremni da idemo retroaktivno i da za njih to platimo – kazao je on.

U ovoj i u narednoj godini, prema njegovim riječima u planu je izgradnja vodovod vrijednosti preko 30 miliona KM.

-To je na hiljade, hiljade domaćinstava koji će dobiti vodu, ali i besplatan priključak od svog grada. Srećan sam što na Svjetski dan voda mogu da kažem ove lijepe vijesti – kazao je gradonačelnik.

U narednom periodu slijede aktivnosti u vezi sa pripremom odluke, a o svim procedurama, kako ističe – sugrađani će biti na vrijeme obaviješteni.

-Srećan sam i ponosan što naša Banja Luka ide prema naprijed i naravno mi zajedno sa njom – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

U BANJALUCI DOŠLO DO KOREKCIJE CIJENA KOMUNALNIH USLUGA: Grad preuzima na sebe 10 miliona KM TERETA POSKUPLJENJA

Skupština grada Banje Luke donijela je na današnjoj vanrednoj sjednici odluke o korekciji cijena komunalnih usluga, a u vezi sa zahtjevima koje su Gradu Banjoj Luci dostavila preduzeća „Eko Toplane“, „Vodovod“ i „Čistoća“.

Gradski menadžer Bojan Kresojević kazao je da Grad Banja Luka i dalje preuzima veći teret poskupljenja na sebe.

-Uvijek je teško donijeti odluku da bilo šta ide na teret građana, ali ono što moram naglasiti jeste da duplo više tog ide na teret komunalih preduzeća i Grada Banje Luke. Deset miliona KM današnjom sjednicom Skupštine Grada na naš prijedlog je preuzeto tereta sa leđa građana Banje Luke. Mislim da je to nešto što je naša obaveza i odgovornost i da kao i u prethodnom periodu uspješno smo bili prepreka poskupljenjima – poručio je gradski menadžer.

Napomenuo je da je je cijena električne energije u učešću u  troškovima domaćinstava u potrošačkoj korpi, troškovi hrane i prevoza ono što u ovom trenutku maksimalno otežava život građana Banje Luke.

-I u tom smislu ja se zalažem za smanjenje PDV stope na prehrambene namirnice. Mislim da je to pravo rješenje da se neutrališe ključni problem koji generiše infalciju u Republici Srpskoj, ali opet pored toga mi smo svjesni da zahtijevano povećanje od skoro 60 odsto za grijanje, bi sigurno bilo u toj zoni koja opterećuje budžet građana Banje Luke i naše svođenje na 19 odsto pokazuje odgovornost koju smo pokazali kao jedinica lokalne zajednice – rekao je Kresojević.

S druge strane, kako je naglasio – preduzeće „Eko toplane“ nisu dostavile sve do ove sjednice informaciju o poslovanju.

-Postoje brojni problemi u komunikaciji sa ovim preduzećem i mogao bi se složiti sa osvrtima nekih od odbornika da treba preispitati partnerstvo sa partnerom koji je većinski vlasnik u ovom preduzeću. Grad je vlasnik 49 odsto, privatni partner 51 odsto i promjena koja bi značila da budemo većinski vlasnik zahtijeva odluku Skupštine društva u kojoj većinski broj glasova ima upravo privtani partner. To je nešto što je izazovno ispregovarati, ali ono što je Skupština Grada danas poručila privatnom partneru jeste da na ovakav način ne može da sarađuje i posluje sa Gradom. To je jedna starana priča, a druga je naša odgvornost da grijanje ne zavisi od toga ko je privatni partner i mislim da smo danas pokazali tu odgovornost, a to je najveći teret snosi Grad – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN VODA Stanivuković zahvalio mladim ljudima koji su učestvovali u akciji čišćenja

Banja Luka obilježava 22. mart – Svjetski dan voda, a ovogodišnja kampanja pod nazivom „Ubrzavanje promjena“ ima za cilj da podstakne društvo da se sa većom pažnjom odnosi prema ovom izuzetno važnom resursu.

Naime,  prijedlog Ujedinjenih nacija je da fokus ovogodišnje kampanje bude na tome da se  mlade naraštaji upute u neophodnost očuvanja prirodnih vodnih resursa, i to kroz izmjenu ličnih, navika u porodici, školi, pa i široj zajednici.

S tim u vezi, preduzeće „Vodovod“ je pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ organizovalo aktivnost u okviru koje su srednjoškolci imali priliku da pokažu svoju kreativnost kroz video-radove i da se na taj način pridruže u nastojanju da ubrzamo neophodne promjene u načinu na koji se odnosimo, na koji koristimo i upravljamo našim vodnim resursima.

Najkreativnije radove na zadanu temu napravili su učenici Srednjoškolskog centra „Gaudeamus“. Drugo mjesto osvojili su učenici banjalučke Medrese, dok su treću nagradu osvojili učenici Građevinske škole.

 

Prvu nagradu pobjednicima uručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom čestitao svima Međunarodni dan voda, te zahvalio svim učesnicima koji su podržali kampanju.

-Raduje me i ponosan sam što su se ovogodišnjoj kampanji za zaštitu voda pridružile različite generacije naših sugrađana, od naši mališana predškolskog uzrasta, do učenika osnovnih i srednjih škola. Voda je najvredniji resurs, a u vremenima kada je u svijetu evidentan sve veći deficit pitke i čiste vode, moram da kažem da Banja Luka mora biti srećna što raspolaže ovim izuzetno značajnim resursom. Međutim, iako na svu sreću imamo dovoljno vode, to ne znači da nemamo obavezu da taj resurs čuvamo – poručio je gradonačelnik.

On je podsjetio da je Grad Banja Luka tokom prošle godine potpisao deklaraciju i pridružio se Inicijativi „Opštine bez brana“ i time pokazao jasno opredjeljenje da sačuva svoju prirodu i svoja prirodna bogatstva, a prije svega da sačuva Vrbas kao simbol našeg grada.

– Osim što smo pokrenuli brojne aktivnosti i aktivno radili na čišćenju rijeka i riječica na području grada, Banja Luka će uskoro dobiti i prvi kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, čime ćemo za 50 odsto poboljšati kvalitet i čistoću Vrbasa. Ovo je ozbiljan projekat i riječ je i višemilionskom projektu, koji započinjemo već u ovoj godini – istakao je Stanivuković, dodavši da će Grad ostati jasno opredijeljen da čisti i sačuva svoje rijeke.

Gradonačelnik je takođe rekao da će u ovoj godini biti nastavljeni projekti izgradnje vodovodne mreže, te da je plan da kroz dvije godine bude riješeno vodosnabdijevanje na 95 odsto teritorije grada.

– Želimo da vodu dobiju kako sva gradska, tako i sva seoska naselja. Istovremeno radimo i na jačanju preduzeća „Vodovod“, nabavljamo moderniju opremu i bolju mehanizaciju kako bi ovo preduzeće moglo uspješno da odgovori zahtjevima naših potrošača – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Za kraj, gradonačelnik je rekao da će se i ove godine sprovoditi aktivnosti na uređenju područja rijeke Vrbas i njenih pritoka, jer, kako je naveo, Vrbas je rijeka privlačna i za brojne vodene sportove i kao takva predstavlja veliki turistički potencijal Banje Luke.

Direktor preduzeća „Vodovod a.d.“ Predrag Duduković rekao je da je odziv za ovogodišnju kampanju bio odličan, te da se to može smatrati značajnim iskorakom u kontekstu svijsti sugrađana o značaju očuvanja voda ali i životne sredine.

-Čini mi se da smo ove godine napravili veliki iskorak, željeli smo da pokažemo šta mi kao pojedinci, ali i kao društvo  možemo uraditi da bi voda koja nas okružuje bila bolja, te da bi prirodu koja nas okružuje ostavili boljom za generacije koje dolaze. U sklopu ovih aktivnosti u subotu smo imali akciju čišćenja korita rijeke Suturlije i zaista sam oduševljen odzivom naših osnovaca i srednjoškolaca koji su pomogli da tu akciju privedemo kraju.Najveća vrijednost svega što radimo je to što smo podstakli mlade ljude da i ove godoine na drugačiji način shvate životnu sredinu – istakao je on.

On se zahvalio svim mladim ljudima koji su kroz učešće u akciji čišćenja, ali i kroz pripremu video-materijala pokazali kreativnost i spremnost da uz podsticaj nas starijih učine nešto za sredinu u kojoj žive.

Nastavi čitati

Aktuleno