Connect with us

Banjaluka

POGLEDAJTE PROGRAM U MARTU Kampanja „Za život žena“ donosi niz događaja

Grad Banja Luka, zajedno sa svim relevantnim udruženjima i organizacijama i ove godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sprovodi kampanju „Za život žena“ koja će trajati od 06. marta do 26. marta.

Simbolično, kao osnovni motiv kampanje izabran je lik žene koji se nalazi na bedževima, koje u svojoj radionici izrađuju štićenice Sigurne kuće.

– Lik žene koji se nalazi na bedžu bio je simbol kampanje povodom obilježavanja 15 godina rada Sigurne kuće, tako da kroz ovu kampanju primjenjujemo taj lik koji predstavlja jaku, samouvjerenu i uspješnu ženu, ženu pobjednicu – rekla je Jasminka Pavić, radno-okupacioni terapeut u Sigurnoj kući.

Ona je istakla da se u Sigurnoj kući sprovodi radno-okupaciona terapija u koju su uključene štićenice ove ustanove, dok se u velike projekte poput ovoga uključuju i žene koje su nekada bile štićenice Sigurne kuće.

– Važno je napomenuti da naši sugrađani kupovinom ovih radova pomažu ženama žrtvama nasilja i ekonomskom osnaživanju žena – Pavićeva.

Iz Sigurne kuće su pozvali sve zainteresovane sugrađane da posjete izložbu radova u Domu omladine u periodu od 2. do 8. marta u terminu od 11.00 do 17.00 časova, te podsjetili da će povodom završetka Mjeseca žena u periodu od 24. do 26. marta biti održan i Prodajno-izložbeni sajam u Parku „Petar Kočić“, gdje će takođe biti izloženi njihovi radovi.

Kampanju „Za život žena“ će tokom tri nedjelje, počešvši od 6. marta obilježiti niz različitih događaja,a detaljan program pogledajte u nastavku:

Program:

06.03 – 11.03. – Grad uspješnih žena 

08. mart

12.15 časova – Podjela biltena

20.00 časova – Šetnja sa gradonačelnikom i podjela vaučera

21.00 časova – Koncert Leksington bend (Kraš parking)

09. mart

19.00 časova – Koncert grupe „Lira“ – Piskavica

20.00 časova – Koncert  „One Tri“ – (JU Kulturni centar „Banski dvor“)

11. mart

11.00 časova – Interaktivni sajam – Udružene žene (Dom omladine)

Tema: „Prava žena u oblasti rada i zapošljavanja“

13.03 – 19.03.2023. – Grad odgovornih žena 

13. mart

13:30 časova – Edukativni panel o zdravlju žena (Park „Petar Kočić“ – Staklenac)

Tema: „Prelazno doba žene“

15. mart

18.00 časova – Edukativni panel o zdravlju (Park „Petar Kočić“ – Staklenac)

Tema: „Značaj HPV vakcinacije“

16. mart

19.00 časova –  Koncert grupe „Lira“ – Borkovići

20.03 – 26.03.2023. – Grad inspirativnih žena 

20. mart

18.00 časova – Inspirativne žene (Park „Petar Kočić“ – Staklenac)

23. mart

19.00 – Koncert grupe „Lira“ – Verići

24- 26.03.2023. – Izložbeno-prodajni sajam (Park „Petar Kočić“)

Banjaluka

DIREKTNE MJERE POMOĆI Stanivukoviću donijele ogromnu podršku u Donjim Kolima

-Broj realizovanih investicija u Donjim Kolima i direktne mjere podrške zaslužne su za ogromnu podršku građana koju uživamo u ovoj mjesnoj zajednici kao i u cijeloj Banjaluci, napisao je na društvenoj mreži X gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da uz ovakvu stranačku infrastrukturu ubjedljiva pobjeda je jedini ishod koji očekuje u oktobru.

Nastavi čitati

Banjaluka

“INDEXI I PRIJATELJI” nastupili u Banjaluci, ovacije u punoj dvorani

Banjaluka je sinoć uživala u koncertu “Indeksa” i prijatelja koji je održan u dvorani Borik.

Uz bezvremenske hitove grupe “Indexi” kroz projekat “Indexi i prijatelji” brojne kolege, ali i banjalučka publika, prisjetili su se istaknutog gitariste, kompozitora, producenta, aranžera i člana ovog benda Slobodana Bode Kovačevića.

Naime, ove godine se obilježava 20 godina od Slobodanove smrti, a svoj posljednji koncert “Indexi” su imali upravo u banjalučkom “Boriku” u maju 2001. godine, pišu Nezavisne novine.

Nakon pjesme “Moja Hana” kojom je započet sinoćnji koncert, nizale su se pjesme koje znaju sve generacije kao što su “Žute dunje”, “Krivac si ti”, “Negdje na kraju u zatišju”, “Jutro će promijeniti sve”, “Balada” i mnoge druge. Zoran Predin otpjevao je poznatu pjesmu “Pozdravi Sonju”.

Sinoć su se Fadilu Redžiću, Neni Jurinu, Peci Peteju, Sinanu Alimanovići, te gitaristi Murisu Varajiću pridružili i Vlatko Stefanovski, Branko Đurić, Boris Novković, Dado Topić, Seid Memić – Vajta, Dejan Cukić, Aida Mušanović Arsić, Hari Mat Hari, Nermin Puškar, Vlado Kalember i drugi.

Naime, Slobodan Bodo Kovačević potpisao je mnoge hitove Indexa. Njegove kreacije kao što su “Pružam ruke”, “Plima”, “Negdje na kraju u zatišju” i “Modra rijeka” ostavile su dubok trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Projekt “Indexi i prijatelji” započet je prije 18 godina, a do danas je održan više od 30 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

Nastavi čitati

Banjaluka

POZIV ZA UČEŠĆE: Postanite dio ovogodišnjeg Banjalučkog karnevala

Grad Banja Luka uputio je poziv zainteresovanim da se prijave za učešće na 3. Banjalučkom karnevalu, koji će biti održan od 24. do 26. maja ove godine.

Učešće u manifestaciji, koja se održava u okviru Banjalučkog priljeća, uzeće djeca predškolskog uzrasta, osnovci, srednjoškolci, studenti, plesni klubovi i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva.

Ljepotom, raznolikošću i šarolikošću plesnih kostima maskirane grupe će se predstaviti već 24. maja 2024. godine, te uz muzičku pratnju i animacije pozvati građane i posjetioce na Karneval nakon čega će uslijediti žurka na Trgu i po gradskim kafićima.

Osim obaveze kostimiranja, zainteresovani za učešće potrebno je da se pridržavaju sljedećih propozicija:

  • Predškolske ustanove mogu prijaviti grupe od minimalno 20 učesnika;
  • Osnovne i srednje škole, udruženja, plesni klubovi i drugi zainteresovani mogu prijaviti grupe od minimalno 15 učesnika;

Važno je napomenuti da jedna predškolska ustanova ili škola može prijaviti više grupa (jedna grupa broji minimalno 15, odnosno 20 učesnika).

Prijavu je potrebno dostaviti na propisanom obrascu uz fotografiju kostima, te muzičku numeru maksimalnog trajanja do tri minute u mp3 formatu.

O učešću grupe na Festivalu, potrebno je obavijestiti nadležno odjeljenje Gradske uprave najkasnije do 10. maja ove godine, i to putem imejla: [email protected]. Za sve dodatne informacije u vezi sa prijavama kontakt osoba je Marijana Maran, koju možete kontaktirati na sljedeći broj telefona: 065/775-777.

Naime, Banjalučki karneval organizuju Grad Banja Luka i Centar za edukaciju i rad sa djecom i omladinom „MIS“.

Prijavni obrazac preuzmite OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuelno