Connect with us

Politika

Političari u Srpskoj pozivaju se na EU, a KRŠE NJENE PRINCIPE u vezi sa klevetom

Narodna skupština RS raspravljaće sljedeće sedmice o nacrtu zakona, po kojem bi u Krivični zakonik RS bila vraćena kleveta uz drakonske kazne. Uprkos zabrinutosti medijske zajednice, stručne javnosti i međunarodnih organizacija, namjera Ministarstva pravde RS ostala je ista i pomenuti zakon upućen je u skupštinsku proceduru.

Iako i sam predlagač u obrazloženju nacrta priznaje da EU teži ka dekriminalizaciji klevete, u zakon se uvodi njena kriminalizacija. U obrazloženju predlagač citira i član 10 Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u kojem stoji da se pravo na slobodu govora može ograničiti ili kazniti usljed specifičnih okolnosti, poput interesa nacionalne bezbjednosti, teritorijalnog integriteta ili javne bezbjednosti. U istom članu, međutim, predviđena je i zaštita sprečavanja otkrivanja obavještenja dobijenih u povjerenju, što institucije ne primjenjuju uvijek, barem ne kada su novinari u pitanju. Osim toga, iako predlagač ističe da EU teži dekriminalizaciji klevete, prećutkuje da i Savjet Evrope, koji citiraju, takođe teži njenoj dekriminalizaciji.

“Savjet Evrope promoviše dekriminalizaciju klevete i pruža uputstva svojim zemljama članicama da osiguraju proporcionalnost zakona o kleveti i njihovog primjenjivanja u odnosu na ljudska prava”, ističu na zvaničnoj stranici te institucije. Savjet Evrope ima stav da bi posebno javni zvaničnici i političari trebalo da imaju viši stepen tolerancije kad je u pitanju javna kritika, pa čak i pretjerivanje.

“Zbog njihove dominantne pozicije, ove institucije ne bi trebalo da budu zaštićene krivičnim zakonom kada su u pitanju klevete i uvredljive izjave”, stoji u Deklaraciji o slobodi političke debate, koju je Komitet ministara Savjeta Evrope usvojio 2004.

Najveći dio političara, čije stranke će odlučivati o pomenutom zakonu, a koje smo kontaktirali, s nelagodom govori o ovom zakonu i obećava da će prije glasanja o konačnom tekstu, kroz javnu raspravu, saslušati argumente medijske zajednice.

Jedini političar koji je decidno za donošenje ovakvog zakona je Nenad Nešić, predsjednik DNSa, koji nam je rekao da je i sam žrtva zlonamjernog pisanja, jer smatra da pojedini mediji crtaju mete na čelo njemu i njegovoj porodici.

“Apsolutno podržavam kriminalizaciju klevete iz razloga što je vrijeme da se stane u kraj kvazinovinarima koji kroz klevetu, laži i obmane nastoje ostvariti lični interes kroz reketiranje pojedinih ljudi koji se nalaze na funkcijama, a sve kroz izmišljene vijesti. Ne razumijem zašto je neko protiv takvog zakona ako svi želimo istinu, jer nikom nije zabranjeno da govori istinu i optuži bilo koga za bilo šta ako posjeduje dokaze”, rekao je Nešić za “Nezavisne”.

Igor Žunić, šef Kluba SNSDa, rekao nam je da SNSD nije za gušenje ni slobode govora, ni slobode medija, i da lično nikad neće podržati propise kojima je to cilj.

“Svi ćemo imati priliku u narednom periodu da kažemo šta mislimo i donesemo rješenje koje je u najboljem interesu za svakog pojedinca u RS. Novinari će imati priliku da sve strahove i sumnje saopšte u javnoj raspravi”, rekao je Žunić.

Nenad Stevandić, predsjednik US, izbjegao je da se direktno izjasni o tome da li je za kriminalizaciju klevete. Pojasnio je da će u pravnom timu stranke raspravljati o zakonu i nakon javne rasprave djelovati u skladu sa impresijama i refleksijama. Na naše insistiranje da li je za uvođenje klevete u Krivični zakonik, ističe da bi prvo trebalo razjasniti na šta se to tačno odnosi.

“Ovdje vidim da se usmjerava stručna rasprava na prestroge kazne. Zato ne bih požurio”, rekao je on.

Dragan Galić, šef Kluba NPSa, takođe je izbjegao direktan odgovor i objasnio da će o tome biti rasprava u Klubu. Spomenka Stevanović, šefica Kluba Demosa, priznala nam je da i sama ima podijeljeno mišljenju o ovom zakonu. Ona smatra da treba zaštititi i slobodu novinara, ali i sankcionisati iznošenje ozbiljnih neistina od strane pojedinih portala.

“Bitno je da su predložene izmjene u formi nacrta i da će biti javna rasprava u kojoj će učestvovati i medijska zajednica i ukupna javnost”, rekla je ona.

U opozicionim partijama decidno su protiv ovog zakona i najavljuju da će se boriti protiv njegovog usvajanja. Branislav Borenović, predsjednik PDPa, rekao nam je da je ovaj nacrt do sada najgori udar na slobodu izražavanja, slobodu misli i medijske slobode.

“Iz samog nacrta jasno se vidi da se ovdje ne radi o ‘čišćenju medijskog prostora’, nego o obračunu sa neistomišljenicima i slobodnim medijima. Očigledno je da se ovim pitanjem nije bavio neko ko poznaje materiju, sve je toliko široko postavljeno da sutra bilo ko može odgovarati, a drakonske kazne će neminovno voditi i ka zatvaranju medija i vrlo moguće i autocenzuri mnogih koji nastupaju u javnosti. PDP se oštro protivi ovom zakonu i osim što ga, naravno, nećemo podržati u NS RS, razmatramo i dalje konkretne korake protiv ovog anticivilizacijskog akta”, rekao nam je on.

Vukota Goveradica, šef Kluba SDSa, kaže da bi kriminalizacija klevete značila vraćanje verbalnog delikta iz vremena bivše Jugoslavije u zakon.

“Ovo su katastrofalna rješenja. Stavljati ovako drakonske kazne to je odlika autokratskih društava. Ja svakako mislim da RS ne bi trebalo da bude takva”, rekao je on. Prema njegovom mišljenju, stvarna namjera je sprečavanje novinara da pišu o aferama vlasti.

Udruženje novinara RS: Nismo konsultovani o kriminalizaciji klevete

Predlagač izmjena i dopuna Krivičnog zakonika nije se konsultovao sa predstavnicima Udruženja novinara RS, rekla je Mira Kostović, potpredsjednica ovog udruženja za Srnu. Ona je istakla da očekuje da se uvaže stavovi profesionalne novinarske zajednice pri kreiranju konačnog dokumenta.

“Udruženje novinara RS će uskoro organizovati javnu raspravu, na kojoj ćemo pozvati ministra, kolege novinare, pravnike, advokate, tužioce i sudije. Najbitnije je da čujemo odgovore na nedoumice koje novinari ističu”, istakla je Kostovićeva.

Politika

DRINIĆ O KRIMINALIZACIJI KLEVETE: Da se neće u Laktašima otvoriti “GOLI OTOK” za neistomišljenike vladajućeg režima

Predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske u gotovo svim članovima ugrožavaju slobodu govora, mišljenja, javne kritike kao i društvene odgovornosti i predlagač bi trebao sam da ih povuče.

Rekao je ovo poslanik PDP Nebojša Drinić tokom skupštinske rasprave o izmjenama KZ RS u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

On je podsjetio je da je mnogo medijskih kuća, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija zatražilo od Vlade Republike Srpske povlačenje Nacrta zakona koji je izazvao opšte nezadovoljstvo u javnosti, te ih je pozvao da istraju u tome.

– Predložene izmjene ne odnose se samo na rad nezavisnih medija nego i na svakog pojedinca koji se prema članu tri predloženog Nacrta drzne da objavi i prikaže, na primjer, tuđi spis, portret ili snimak, bez zvaničnog odobrenja, a koji bi zbog takvog djela mogao da završi u zatvoru. Sjetimo se slučaja „kupovine dva papka“ i Željke Cvijanović – rekao je Drinić.

Apsurdno je, kako je dodao, da bi se zbog svake izgovorene ili napisane riječi koja se nekome ne sviđa mogla dobiti novčana kazna do 120.000 KM i desetogodišnja robija koja nije predviđena čak ni za polno uznemiravanje.

– Kleveta je izbačena iz Krivičnog zakona 2003. godine. Nekad se zbog krivičnog delikta išlo i na “Goli otok”. Sudeći po atmosferi koja vlada kod nas pitanje koje se nameće je da se neće negdje u Laktašima otvoriti svojevrsni “Goli otok” za sve one koji izgovore ono što se ne svidi pristalicama vladajućeg režima- istakao je Drinić.

Predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika su, prema njegovim riječima, uvođenjenje diktature, pokušaj zastrašivanje neistomišljenika.

– Jedan mislilac je rekao da “slobodi prijeti opasnost ne od jakih nego od slabih vladara jer država ukida slobodu onda kada joj zaprijeti opasnost”. Predstavnici republičke vlasti žele da uguše svaki glas i pobunu naroda Republike Srpske- zaključio je Drinić.

Nastavi čitati

Politika

IMA LI “MANGUPA” U KOALICIJI: Prve sumnje da SNSD i partneri NISU RADILI JEDINSTVENO u Bijeljini

Opoziv gradonačelnika Bijeljine podržalo je čak 16 stranaka na čelu s SNSD, ali ni to nije bilo dovoljno da pobijede ni na jednom od 183 biračka mjesta.

Budući da se radi o grupaciji koja ima sigurnu skupštinku većinu, postavlja se pitanje da li su svi u navodno složnoj koaliciji radili dovoljno iskreno za opoziv Ljubiše Petrovića, ili im je bilo važnije nešto drugo?

Pukotine u vladajućoj koaliciji, kao ni u SNSD Bijeljina, nisu nepoznanica. Nakon opštih izbora 2018. lider SNSD Milorad Dodik optužio je tadašnjeg koalicionog partnera DNS da u svojim redovima ima „mangupe“ koji su radili za opoziciju.

Istim imenom Dodik je potom nazvao i neke ljude u svojim redovima, uz prijetnju da će ih počistiti. Potom je objašnjeno da se pod tim misli na ljude „koji nisu na najbolji mogući način radili u interesu stranke, koalicije i Republike Srpske“.

Takođe, lov na vještice u koaliciji desio se i u Banjaluci nakon poraza Igora Radojičića od Draška Stanivukovića prije dvije i po godine.

Kada je riječ o SNSD u Bijeljini, Dodik tamo nikako da nađe adekvatno rješenje, a mnogi u Gradskom odboru su mu se nudili kao lokalni lideri. Problem je pokušao da riješi dogovorom sa Mićom Mićićem, koji je bio zajednički kandidat za gradonačelnika 2020, ali je – poražen.

U slučaju najnovijih dešavanja u Bijeljini, još nije upotrijebljen izraz „mangupi“, ali je zanimljiva izjava Miroslava Milovanovića, predsjednik Gradskog odbora SNSD i Koalicije „Pokrenimo Bijeljinu“.

– To je nešto što se desilo i na lokalnim izborima kada je Petrović izabran. Tradicionalni glasači, ili dio glasača SNSD i ostalih članica koalicije, nisu glasali za našeg kandidata. U ovom slučaju nisu podržali naš prijedlog da se gradonačelnik opozove. To je kristalno jasno – rekao je Milovanović za RTRS.

Gradski odbor SNSD, kao najjači u ovoj priči, bio je kolovođa pokušaja opoziva Ljubiše Petrovića. Kako nam je rečeno u koaliciji, oni su osmislili i način vođenja kampanje, predizborne skupove i sve ono što je prethodilo nedjeljnom glasanju. Upravo zbog toga je jasno da je na njima i najveća odgovornost nakon neuspjeha, te da Milorad Dodik, ako bude tražio krivce u Bijeljini, prvo mora da pođe od svojih.

Možda mu je najbolje smjernice dao nekadašnji gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović (SNSD).

– Slagaše Vas šefe u BN… Mnogi Vas lažu širom RS… Malo je iskrenih partijskih ljudi, a previše “interesdžija”… Ne verujte im… – napisao je na društvenim mrežama.

Podatak o ubjedljivom porazu opcije za opoziv, koja ni na jednom biračkom mjestu nije imala više glasova, daje utisak kao da je neko zakazao duel, pa onda nije došao na njega, kaže novinar Marko Šikuljak.

Kako kaže, jasno je da referendumska i izborna atmosfera nisu isto, ali je nerealno da okupljenih 16 stranaka ne mogu da motivišu svoje članstvo i da rezultat referenduma bude barem sa manjim zaostatkom.

– Vjerovatno su mnogi koji su trebali stati iza priče o opozivu digli ruke od njega, kako bi razlika djelovala ogromno, što bi izazvalo promjene u lokalnim rukovodstvima – kaže Šikuljak za Srpskainfo.

Podsjeća da danas svi u redovima SNSD govore o tome da se ishod referenduma znao unaprijed i da je neko iz Bijeljine varao centralu stranke pričama da mogu uspjeti.

– Mislim da je to samo opravdavanje i unutarstranačka borba, u kojoj neuspjeh treba svaliti na jednu struju, da bi isplivala druga. To je stari manir, gdje je tim strujama važnije da se dopadnu stranačkom vrhu, a ne građanima. Da li je od Dodika stigla ideja da se ide u opoziv, ili su mislili da će se Dodiku umiliti ako krenu u opoziv, manje je važno. Protraćene su pare iz budžeta da bi se organizovao referendum i to je jedina tekovina cijele političke igre – komentariše Šikuljak.

Prema njegovim riječima, SNSD je u Bijeljini izgubio svaki kredibilitet kad je prihvatio da mu Dodik svojevremeno nametne Miću Mićića kao kandidata za gradonačelnika.

– To se nastavilo kad su nakon poraza prigrlili i brane sve loše tekovine ostale iza Mićića, svega protiv čega su govorili 15 godina. Kad na to dodamo da isti period ubjeđuju glasače kako trebaju biti presretni onim što Vlada ulaže u Bijeljinu, iako je bolna i svima vidljiva činjenica da se tom gradu vraća manje nego što on da budžetu Srpske, ili da druge „podobnije“ sredine prije dođu na red za investicije, imate potpun recept za neuspjeh. Dok god vam glava nije u Bijeljini već negdje drugo, i dok god maštate da budete tuđi namjesnik u Bijeljini, umjesto da se borite za sve njene stanovnike, to se neće promijeniti – zaključuje Šikuljak.

Predrag Jović, predsjednik SDS Semberija – Mićo Mićić, kaže da je i ponašanje nekih u koaliciji sigurno bio jedan od razloga lošeg rezultata na referendumu.

– Najvjerovatnije da mnogi u koaliciji možda nisu dali sve od sebe. Da li su bili opušteni ili nešto drugo, ali to je naša stvarnost – kaže Jović za Srpskainfo.

On ipak vjeruje da je ishodu referenduma doprinijelo izvještavanje „određenog medija koji je otprilike nekako napravio scenario“.

– Sve ono što je prikazano, to u stvarnosti nije tako. Ja sam ubijeđen da javno mnjenje kroje mediji, takva su vremena i kod nas i u svijetu, ništa nije onako kao što jeste. To je naša stvarnost i moramo naći načina da se borimo protiv toga – kaže Jović.

Priznaje da je vladajuća koalicija u pokušaj opoziva krenula tek nakon što je dobila istraživanje javnog mnjenja koje je navodno pokazalo da imaju šansu da Petroviću vide leđa. Šta se onda desilo?

– Da, da. Bilo je istraživanje za koje se sada svi pitamo kako je provedeno i da li je stvarno, da li narod neće da kaže svoje mišljenje ili je do istraživanja koje prosto nije odražavalo stvarnost. Mada su podaci bili takvi da je bilo dosta neopredjeljenih. Možda je ispitivanje stavova bilo ispravno, ali da su mediji iskrojili te neopredijeljene  – kaže Jović.

Diko Cvijetinović, predsjednik Gradskog odbora NPS Bijeljina, na sve je imao kratak komentar.

– Jednostavno, narodna volja je bila takva. Mislim da smo mi u toj koaliciji uradili sve što je bilo do nas. Ljudi su glasali kako su glasali i mi to prihvatamo i poštujemo – kaže Cvijetinović, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

Savić-Banjac o kriminalizaciji klevete: ČINIMO KORAKE UNAZAD, izmjene zakonika nedorečene i nejasne

Predložene izmjene krivičnog zakonika su nedorečene i ostavljaju previše otvorenih pitanja.

Rekla je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirna Savić-Banjac komentarišući Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta.

– U društvu u kojem pravosuđe nije nezavisno, dolazimo u opasnost da se ovim zakonom sutra omogućava selektivan pristup i obračun sa neistomišljenicima. Potpuno je neprihvatljivo usvajanje ovakvog zakona jer se time krše odredbe Ustava. Nakon 22 godine ponovo se vraćamo na kriminalizaciju klevete, činimo korak nazad – kazala je Savić-Banjac.

Ona je dodala da su odredbe nejasne i nisu jasno utvrđene, jer sve suprotno krši ljudska prava.

Nastavi čitati

Aktuleno