Connect with us

Banjaluka

PONEDJELJAK U BANSKOM DVORU: Promocija knjige „Tonsko ukletstvo“ književnika Emira Sokolovića

U Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u ponedjeljak, 10. juna u 19.00 časova biće održana promcoija knjige „Tonsko ukletstvo“ književnika Emira Sokolovića.

-Emir Sokolović rođen je 1961. godine. Djela su mu prevođena na italijanski, poljski, engleski, rumunski, francuski… Zastupljen je u mnogim antologijama i zbornicima. Osnivač je i direktor međunarodnog književnog festivala „Pero Živodraga Živkovića“. U saradnji sa prof. Paolo Maria Rocco priredio je prvu višejezičnu Antologiju „Antologia di poeti contemporanei dei Balcanisavremenih balkanskih pjesnika za izdavačku kuću „LietoColle“ (Italija) 2019. godine – navedeno je u saopštenju Banski dvor.

Dodaju i to kako će na promociji knjige će govoriti pijanista Arsen Čarkić, izdavač Nenad Novaković i autor, dok će moderator biti Nebojša Kuruzovi, a program će upotpuniti i gosti Ivan Otašević (violina) i glumac Goran Jokić.

-Autor preuzima i rekreira antičke mitove, pokriva ih sadržajem, vlastitim načinima izražavanja, nadilazeći koncepciju mita kao antiistorijske književne vrste i isključivog ploda mašte, te gradeći umjesto toga pozorišne činove u kojima on koristi mit shvaćen kao “sposobnost intuicije – kako bi rekao Heninger – koja ima svoje korijene u najdubljim slojevima duše, sposobnost intuitivnog shvatanja nevidljivih, zapravo transcendentnih stvarnosti – dodaju iz Banskog dvora.

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE IZ VODOVODA I večeras redukcija u tri naselja

Iz banjalučkog „Vodovoda“ saopšteno je da će i noćas biti nastavljena redukcija vode prema Trnu, Glamočanima i Jablanu, kao i prethodnu noć.

Redukcija će trajati od 22.30 do sutra u 7 časova.

Rezervoar Rekavice 1 takođe će biti pušten ujutro u 7.

Iz Gradske uprave danas je rečeno da se stabilizacija u vodosnabdijevanju može očekivati sa smanjenjem temperatura, koja se najavljuju od nedjelje.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUKA JE TU ZA SVE”: Uručena pomoć porodicama koje su pretrpjele štetu u nevremenu

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je porodice u naselju Mišin Han, i tom prilikom im uručio rješenja o nadoknadi štete uzrokovane olujnim nevremenom koje je nedavno zahvatilo ovo banjalučko naselje.

-Vjerujem da su svi u Banjaluci, a i šire, vidjeli stravične fotografije nakon nevremena, koje je prije nekoliko nedjelja pogodilo Mišin Han. Tada sam posjetio ove porodice i poručio da će Grad biti uz njih, a danas smo to obećanje i ispunili uručenjem rješenja o nadoknadi 50% procjenjene štete koja na nekim objektima iznosi i preko 20.000KM – izjavio je gradonačelnik.

Kako je istakao, ovom mjerom podrške obuhvaćeno je 18 porodica iz ove mjesne zajednice.

I kada je lijepo i kada je teško, Banjaluka je tu za sve – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo naš grad početkom juna, više porodica iz MZ Mišinog Hana je ostalo bez krova nad glavom.

Osim što su interventne ekipe bile na raspolaganju i angažovano radile na sanaciji štete u ovom naselju, ove porodice je obišao i gradonačelnik Stanivuković i tom prilikom im dao obećanje da će Grad pružiti i podršku za sanaciju šteta na stambenim objektima.

Nastavi čitati

Banjaluka

UVEDENA DEŽURSTVA Na ove brojeve telefona možete zvati dok traje vanredna situacija

U okviru mjera koje je Gradski štab za vanredne situacije donio na današnjoj sjednici, uvedeno je stalno dežurstvo u službama Odsjeka za poslove civilne zaštite i vatrogasne brigade, Vodovoda A.D. i JU „Centra za socijalni rad Banjaluka“.

Sljedeći brojevi telefona ovih ustanova, određeni su kao dežurni u periodu dok traje proglašeno vanredno stanje:

– Vodovod A.D. – 051/498-950 dostupan 24 časa;

– Odsjek za poslove civilne zaštite i PTVSJ – 051-498-261 od 8.00 do 16.0 časova i Centar za obavještavanje – broj telefona 121 – od 16 do 8 časova;

– JU „Centar za socijalni rad Banjaluka“ – 065/539-701 i 066/237-558 dostupan 24 časa.

– JZU „Dom zdravlja Banjaluka“ – broj telefona 124 – dostupan 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno