Connect with us

Region

POPIS STANOVNIŠTVA OTKRIO TUŽNO LICE SRBIJE! Svaki treći Srbin bez potomstva

Prema rezultatima popisa 2022. godine, skoro trećina stanovnika Srbije (31 odsto), starosti 15 i više godina nema nijedno živorođeno dijete, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije.
Jedno dijete ima 18% građana, 40% ima dvoje djece, 8,64 ima troje dece, dok 2,4% ima četvoro ili više živorođene/biološke djece.

Kako su naveli iz RZS-a, primjetne su značajne razlike u broju živorođene djece između muškaraca i žena.

Kod muškaraca je skoro izjednačen udio lica bez djece i sa dva djeteta (oko 36%), slijede muškarci sa jednim biološkim djetetom (16,2%) i sa troje djece (8,2%).

Kod žena starosti 15 i više godina najveći udio imaju žene koje su rodile dvoje djece (42,8%), slijede žene koje nisu rađale (25,7%), zatim žene sa jednim djetetom (19,7%) i žene sa troje živorođene djece (9,1%).

Udio lica sa više od troje živorođene djece izrazito je nizak kod oba pola (2,3% kod muškaraca i 2,5% kod žena).

Podaci o broju živorođene djece po polu i starosti pokazuju da su udjeli lica koja nisu učestvovala u reprodukciji izrazito visoki u starosnim grupama 15-19 godina i 20-24 godine, kako kod muškaraca tako i kod žena, što je i očekivano, naročito na početku plodnog perioda.

Razlike u reproduktivnom ponašanju muškaraca i žena najizraženije su u starosnim grupama 25-29 godina i 30-39 godina.

Kako navode iz RZS-a, a prenosi Tanjug, 37,5% žena starosti 25-29 godina rodilo je najmanje jedno dijete, dok kod muškaraca iste starosti svega 19% ima djecu. U starosnoj grupi 30-39 godina 29% žena je bez djece, dok je procentualni udio muškaraca iste starosti koji su bez djece 48%.

Udio lica bez djece u starosnoj grupi 40-49 godina kod žena je 16%, a kod muškaraca 27,3%.

Podaci o broju živorođene djece žena starosti 50-59 godina pokazuju da je svaka osma izašla iz perioda plodnosti ne učestvujući u reprodukciji, odnosno 12,2% žena nije rodilo nijedno živo dijete do 49. godine života.

Sa druge strane, svaki peti muškarac starosti 50-59 godina, nema svoju biološku djecu, tj. 20% je bez djece.

Najveći prosječan broj živorođene djece zabilježen je u Medveđi, Tutinu, Sjenici, Preševu, Prijepolju, Bojniku i Novom Pazaru (više od 1,6 djece u prosjeku), dok najmanji prosječan broj živorođene djece imaju stanovnici gradskih opština grada Beograda – Stari grad, Vračar, Savski venac, Zvezdara, Novi Beograd, Voždovac, Palilula, kao i stanovnici Novog Sada (manje od 1,2 djeteta u proseku).

Prema rezultatima istog popisa, oko polovine stanovništva starosti 15 i više godina je u braku (51%), dok skoro trećina (31%) nikada nije sklapala brak, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Uočljive su velike razlike među polovima u pojedinim kategorijama.

Tako, 36,7% muškaraca starosti 15 i više godina nikada nije sklapalo brak, dok je udio neudatih među ženama starosti 15 i više godina 25,8%. Sa druge strane, među ženama starim 15 i više godina 17,8% je udovica, dok je kod muškaraca udio udovaca svega 4,9%.

U periodu između dva posljednja popisa, od 2011. do 2022. godine, smanjen je udio lica u braku – sa 55 na 51%, dok je zabilježen porast udjela lica koja nisu sklapala brak – sa 28 na 31%. Udio razvedenih povećan je sa 4,9% na 6,1%, dok je udio udovaca/udovica ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni popis – 11,6%.

Region

Otkriven identitet “KOPAČA” tunela do suda u Podgorici, SVI IMAJU KRIMINALNU PPROŠLOST u drugim zemljama

Otkriven je identitet Srba koji su kopali tunel u Crnoj Gori.

Zvaničnici iz Crne Gore su na konferenciji za medije otkrili imena osumnjičenih državljana Srbije, koji se terete da su prokopali tunel dug 30 metara od jedne zgrade u Njegoševoj ulici u Podgorici do zgrade Višeg suda.

Kako su saopštili, krivične prijave su podnijete pritiv državljana Srbije – Veljka Markovića, Milana Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića, dok se za još dve NN osobe traga. Takođe, sumnja se da je u kopanju tunela učestvovalo još pet osoba koje su pružale logističku podršku kopačima.

“Sve osumnjičene osobe imaju kriminalnu prošlost u drugim zemljama. Došli smo do podatka da su na dan otkrivanja tunela osobe napustile Crnu Goru u manjim grupama i to legalnim putem”, rekao je na konferenciji Filip Adžić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, piše Kurir.

Takođe, on je dodao da žena za kojom se traga crnogorska državljanka i da ona nije napustila zemlju. Za sada se ova lica terete za kriminalno udruživanje, tešku krađu i sprečavanje dokazivanja. Na konferenciji je rečeno da postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednim licem iz podgoričkog Višeg suda i sa licima koji trenutno borave u UIKS-u, odnosno zatvoru Spuž.

“Povezana su sa jednom od najorganizovanijih i najmoćnijih kriminalnih organizacija u našoj državi”, rekao je Filip Adžić. Podsjetimo, kako su crnogorski mediji ranije pisali, sumnja se da je iz sudskog depoa, do kog je prokopan tajni prolaz, nestalo nekoliko dokaza u vezi sa istragama o kavačkom kriminalnom klanu.

Nastavi čitati

Region

BOLAN POČETAK ŠKOLSKE GODINE: Iz “Ribnikara” se ispisalo 60 učenika, NIKO NEĆE DA BUDE DIREKTOR

Ministarka prosvjete prof. dr Slavica Đukić Dejanović govorila je u “Jutro na Blic” preporukama koje je Ministarstvo prosvjete dalo obrazovnim institucijama pred početak nove školske godine i koliko je tragedija koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar” uticala na promjenu prosvjetnog sistema.

Ministarka kaže da se Srbija još uvijek oporavlja nakon teške tragedije koja se dogodila 3. maja i da su sredinom avgusta ove godine poslate školama sugestije kako treba da izgleda nova školska godina.

– Iz tragedije koja nam se dogodila smo morali da izvučemo pouke. Kabinet premijerke zajedno sa ministarstvom prosvjete i Institutom za mentalno zdravlje je radio na smjernicama da prvi dani školske godine budu u vaspitnom duhu. Djeca i nastavnici moraju i da razgovaraju, ne samo da uče. U tom smislu smo dali čitav set prijedloga i da svaka škola prilagodi to svojim potrebama. Prva nedjelja je bila tematska, što znači da su učenici i razredni birali temu te nedjelje o kojoj će razgovarati. Teme su bile životna sredina, dostojanstvo, stop nasilju – rekla je ministarka gostujući u “Jutro na Blic”.

Djeca iz Ribnikara školsku godinu počela na Fruškoj Gori
Podsjetila je da su prosvjetni radnici oni koji kreiraju budućnost našoj djeci, pa se osvrnula na tragediju u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i njihov početak školske godine.

– Dosta vremena smo proveli sa tom djecom. Djeca su prvo nekoliko dana ranije otišli na Frušku goru, izabrali su nastavnike za koje su smatrali da trebaju da budu sa njima, a sa njima su bili i psiholozi. Djeca su tamo plakala, pričala i počela su školsku godinu sa sjećanjima i planovima za budućnost. Kažu da im je to dosta značilo – rekla je prof. dr Đukić Dejanović.

Ističe da postoji i veći broj učenika koji je odlučio da se ispiše iz Ribnikara.

– 60 učenika nije krenulo u školu, oni su otišli u obližnje škole, ali je uobičajen broj upisao. Nastavnici su u posebno teškim okolnostima, moraju doći na posao dobro pripremljeni. Jedno vrijeme su se osjećali potpuno usamljeni, jedno vrijeme smo imali problem da niko nije želio da bude direktor te škole. Samo izgovaranje riječi “Ribnikar” je bilo kao mina – ispričala je ona, piše Blic.

Nastavi čitati

Region

TRAGEDIJA: Policajac iz Hrvatske neoprezno rukovao pištoljem i USMRTIO DJEVOJKU

Utvrđeno je da je djevojka ubijena, ali nenamjerno i da je ubio njen dečko koji je u tom trenutku praznio pištolj.

Sprovedeno je kriminalističkoistraživanje o smrti djevojke u Osijeku. Iako su prve nezvanične informacije govorile da se radi o samoubistvu, kako saznaje Index, istraživanjem je utvrđeno da ju je ubio dečko, inače policajac, službenim pištoljem.

On je uhapšen i priveden pritvorskom nadzorniku. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je pištoljem kojim je ubijena djevojka,rukovao neoprezno. Praznio je pištolj i posljednji, sigurnosni metak pogodio je djevojku koja je ostala mrtva na mjestu.

Protiv policajca je podignuta prijava za dovođenje u opasnost radnjom iz nehata. Kriminalisti su utvrdili da nije bilo namjere, ali su utvrdili da je metak ispalio policajac, tvrde izvori. Policajac je star 27 godina, dok je preminula djevojka 2002. godište. Izvori tvrde kako se radi o mladom policajcu koji nije imao puno iskustva u rukovanju s oružjem.

Preminula je juče oko 22 sata
Podsjetimo, telo mlade žene pronađeno je u stanu u Osijeku. Policija je ranije danas saopštila slučaj. “Sinoć oko 22.05 u stanu u Osijeku preminula je 21-godišnja devojka. U ovom trenutku ne možemo da dajemo više informacija o dinamici ovog događaja, osim činjenice da je pogibija djevojke izazvana vatrenim oružjem, koje je takođe bilo i službeno oružje policijskog službenika van dužnosti koji je u trenutku incidenta bio prisutan u stanu. Policijski službenici nastavljaju utvrđivanje svih činjenica i okolnosti ovog incidenta, koje smo mi o tome će blagovremeno obavjestiti javnost”, saopšteno je iz policije.

O incidentu su nešto posle 22 sata obavešteni Županijski centar 112, Hitna pomoć i policija, kojoj je rečeno da djevojka ima prostrelnu ranu. Lekar Hitne pomoći mogao je samo da konstatuje smrt, nakon čega je počeo uviđaj koji je trajao satima, a nastavljen je danas u jutarnjim časovima.

Studentkinja i uspješna sportistkinja
Smrt djevojke dogodila se u stanu 27-godišnjeg policajca, u kojem je živeo sam, nezvanično saznaje Glas Slavonije. Nastradala djevojka je bila uzoran student i sportista, pohađala je Pravni fakultet u Osijeku i uspješno se bavila tekvondoom, sportom u kojem je postigla zapažene rezultate.

Policijska uprava osječko-baranjska odbacila je priču koja je počela da kruži Osijekom, da pokušava da se zataška događaj od javnosti. Mnogi građani postavljaju pitanje da li je policijskim službenicima dozvoljeno da nose vatreno oružje van radnog vremena, a u ovom slučaju pištolj. Prema Pravilniku o načinu nošenja oružja i municije MUP-a, članom 8. stoji da ‘policijski službenik može nositi lično oružje i van službe’.

Nastavi čitati

Aktuleno