Connect with us

Banjaluka

POTPISANE IZMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA: Novo povećanje plata za radnike Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje

Gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao je danas sa predstavnicima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banja Luka izmjene kolektivnog ugovora, koje znače povećanje plata za 150 KM za sve zaposlene u Centru.

-Imali smo važan sastanak, ali i permanentnu komunikaciju sa Centrom za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u proteklom periodu. Od početka mog mandata saradnja je odlična i komunikacija je česta – kazao je gradonačelnik.

Napomenuo je da je Centar kada je riječ o kolektivnom ugovoru čekao 17 godina i da je tek dolaskom aktuelne gradske administracije, nakon svih tih godina konačno prošle godine – potpisan kolektivni ugovor, kojim je tada obezbijeđeno povećanje plata za 100 KM za radnike Centra, te definisani određeni koeficijenti koji su bili značajni za njih.

-Danas smo potpisali izmjene tog kolektivnog ugovora koje znače da će plata simbolično od 8. marta biti dodatno povećana za 150 KM za svakog vaspitača i svakog radnika Centra. Prošlogodišnje i ovo danas su jedina povećanja u ovih 17 godina – naglasio je gradonačelnik.

Kako je kazao, siguran je da će i radnici Centra biti zadovoljni ovim izmjena kolektivnog ugovora.

-Ovim izmjenama smo dali još dodatnih deset odsto za vaspitače, koji rade u vrtiću „Marija Mažar“, u grupi u kojoj su smještena djeca sa poteškoćama u razvoju – rekao je gradonačelnik, dodajući da je za naredni period planirana i dodatna izmjena koja će značiti ispunjenje svih zahtjeva Cetra koji su bili u zadnjih 20 godina.

Podsjetio je da su povećane i plate radnicma u Gradskoj upravi, kao i onim u svim gradskim ustanovama, te naveo da je tokom današnjeg sastanka u Gradskoj upravi bilo i riječi o infrastrukturnim projektima u Centru, odnosno nadogradnji i sanaciji postojećih vrtića, kao i izgradnji novih.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Petar Jokanović kazao je da je nakon povećanja plata od po 100 KM, sada izmjenama ugovora planirano dodatno povećanje od 150 KM.

-Takođe, precizirali smo u ugovoru da će doći do povećanja plata za još deset odsto vaspitačima koji rade u grupi „Marija Mažar“, a ostale zahtjeve ćemo dogovarati u narednom periodu – kazao je Jokanović.

U ime Sindikalne organizacije Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Snježana Markić Stojaković izrazila je zadovljstvo danas potpisanim ugovorom.

-Meni je zaista drago da sam dio ove pozivitne priče. Otvorili smo i druga pitanja koja ćemo dogovarati sa gradonačelnikom i nastaviti našu saradnju u korist radnika Centra – kazala je ona.

O kolektivnom godišnjem odmoru u vrtićima

U narednom periodu biće formirana radna grupa, koju će činiti predstavnici Centra i Grada i koja će obići svaki vrtić i zatražiti od roditelja da se izjasne o tome da li su za kolektivni godišnji odmor u trajanju od dvije sedmice tokom jula ili su za to da Centar radi u periodu godišnjih odmora kada bi dijete pohađalo druge vrtiće.

Nakon što se svaki roditelj pojedinačno izjasni, biće doneseno rješenje na osnovu mišljenja većine roditelja.

Banjaluka

DEMOS PROTIV POSKUPLJENJA PRIVATNIH VRTIĆA! Oštro osudili vlasnike koji ZLOUPOTREBLJAVAJU SITUACIJU

Oštro osuđujemo odluku jednog od najvećih privatnih vrtića u Banjaluci da drastično poskupi svoje usluge i pozivamo rukovodostvo GU Banjaluka da ovo odmah spriječi i zaštiti roditelje!

Poručio je predsjednik GO DEMOS Banjaluka Boran Bosančić.

-Ovo je krajnje neprihvatljiv korak koji će ozbiljno opteretiti roditelje, a koji su već opterećeni brojnim ekonomskim izazovima. Na ovaj način će izgubiti svi, počev od roditelja koji će morati da ispisuju djecu, pa da samog vrtića – pojašnjava Bosančić.

On kaže da razumije da vrtići trebaju da pokriju troškove, između ostalih i plate vaspitačima, ali podizanje cijene usluga za tako visok iznos nije rješenje.

– Roditelji već vode borbu da izmire sve svoje finansijske obaveze, uključujući troškove života i obrazovanja svoje djece. Dodatno opterećenje od 100 maraka mjesečno može biti nepremostiva prepreka za mnoge porodice, pogotovo one čije dvoje ili više djece ide u privatni vrtić. Iznos od oko 800 maraka za dvoje djece je nešto preko čega ne možemo preći – poručio je Bosančić.

Pozivamo rukovodstvo grada Banjaluka da hitno djeluje kako bi zaštitili roditelje od ovakvih neopravdanih poskupljenja.

– Djeca su naša budućnost i apelujemo na gradske vlasti da preduzmu konkretne korake kako bi se spriječilo ovo poskupljenje i kako bi se zaštitili interesi roditelja i djece. Pozivam i rukovodstvo vrtića da još jednom razmisli o poskupljenju i posljedicama koje će ono proizvesti – rekao je Bosančić.

Kao jedno od mogućih rješenja ove situacije Bosančić je naveo da se privatni vrtići, koji primaju subvencije, trebaju ugovorom obavezati da ne mogu samostalno dizati cijene usluga.

SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno