Connect with us

Društvo

Potrošači od Šulića traže da urgira za pad cijena

Cijene prehrambenih namirnica, odnosno proizvoda koje građani Srpske najčešće kupuju moraju padati, stav je koji bi ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić danas trebalo da iznese pred predstavnike trgovačkih lanaca, sa kojima je zakazao sastanak.

To su ministru poručili borci za zaštitu potrošača i sindikalci iz Srpske, koji ponavljaju da su se stekli uslovi za osjetnije smanjivanje brojki na rafama u trgovinama.

Snežana Šešlija, izvršna direktorica Udruženja građana “ToPeeR” Doboj, koje se bavi zaštitom potrošača, naglašava da je najbitnije da se na ovom sastanku usaglašavaju cijene.

“Marže, koje nisu javno ni transparentno predstavljene, treba da se uklapaju u ono što je životni standard građana. Bilo bi dobro da se pitanje odgovornosti postavi kao jedno od ključnih pitanja, jer trgovački lanci, odnosno trgovine, imaju ogromnu, da ne kažem možda čak i najveću odgovornost, za ono što se dešava sa cijenama”, rekla je Šešlija za “Nezavisne novine”.

Kako je dodala, trgovački lanci bi trebalo da vode računa o svojim potrošačima, odnosno konzumentima, jer su im oni najvažniji, a ako ovako nastave, prema riječima Šešlije, “neće imati kome ni da prodaju robu”.

“Cijene moraju padati, bezuslovno”, poručila je Šešlija.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka, kaže da mu je žao što Šulić na ovaj sastanak nije pozvao i predstavnike udruženja za zaštitu potrošača, jer bi i oni dali konkretne prijedloge.

“Između ostalog, morali bismo da razmišljamo o fiksiranju određenih cijena na određeno vrijeme za osnovne životne namirnice. Vidimo da rastu cijene hljeba, uprkos padu cijena goriva i žita na svjetskom tržištu. Apsolutno, ministar bi od predstavnika trgovačkih lanaca trebalo da traži da snize cijene”, rekao je Srdić.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske, kaže da ministar treba definitivno da izađe pred trgovce sa stavom da cijene moraju da padaju.

“U skladu sa pojeftinjenjem goriva, i ostale cijene definitivno moraju da idu dolje, da bismo sačuvali ljude odnosno da bi oni ostali na ovim prostorima i da bi imali od čega da žive i hrane porodice”, poručuje Vrabičićeva.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske za “Nezavisne novine” su potvrdili da će ministar danas održati sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca iz Republike Srpske.

“Sastanak će biti održan u ponedjeljak, 22. maja, u prostorijama Ministarstva, a razgovaraće se o društveno odgovornom odnosu trgovaca u vezi sa povećanjem cijena i inflatornim kretanjima, kao i o povećanju zastupljenosti domaćih proizvoda u maloprodajnim objektima”, rečeno je iz resornog ministarstva za “Nezavisne novine”.

Borci za zaštitu potrošača, podsjetimo, nedavno su upozorili da u ovoj godini nismo vidjeli nijednu konkretnu mjeru vlasti u BiH koja bi snizila cijene.

Šulić je tada izjavio da je Vlada Srpske već ranije donosila mjere, kako tvrdi, prva u regionu. Ograničene su marže, dodao je, na osnovne životne namirnice, ali i na naftne derivate. Priznao je da je gorivo značajno pojeftinilo i još tada najavio razgovore na temu koja se odnosi na cijene u marketima.

“Razgovaraćemo o tome da vidimo postoji li opravdanost držanja i dalje visokih cijena. Imali smo situaciju da su nama poslovni subjekti, koji su dizali cijene prvenstveno osnovnih životnih namirnica, govorili da je to zbog cijena naftnih derivata. One su tada bile značajno više. Ako uporedimo ovaj period i isti period prošle godine, razlika u cijeni litra goriva je oko marku. Nažalost, cijene većine artikala nisu smanjene”, rekao je Šulić nedavno za “Nezavisne novine”.

Nezavisne

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno