Connect with us

Hronika

POTVRĐENA OPTUŽNICA protiv Selme Cikotića i Dževada Mlaće zbog RATNIH ZLOČINA

Sud BiH djelomično je potvrdio optužnicu kojom su obuhvaćeni Selmo Cikotić, bivši ministar bezbjednosti BiH, te Dževad Mlaćo, a koja se odnosi na zločine nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti na području Bugojna.

Istovremeno, Sud je odbio optužnicu u odnosu na osumnjičenog Tahira Granića.

Optužnica se odnosi na dešavanja tokom rata u BiH i u vrijeme oružanog sukoba između HVO i Armije RBiH, od 18. jula 1993. do polovine aprila 1994. godine, kada je Mlaćo bio predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, a Cikotić OG Zapad Armije RBiH od 12. marta 1993. do 13. aprila 1994. godine, a potom načelnik štaba u 7. korpusu Armije RBiH.

Kako se navodi, za vrijeme obavljanja tih dužnosti i funkcija, u okviru svojih ovlaštenja, postupali su suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

“Optuženi Dževad Mlaćo je naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti, njih 23 do 26, na način da je napravljen spisak tzv. ‘ekstrema’ zarobljenika HVO, a potom odvođenje tih lica u prostorije BH banke, gdje su mučeni i premlaćivani, nakon čega su od strane pripadnika vojne policije odvođeni u posebne prostorije na lokalitetu Rostovo, da bi potom bili likvidirani od strane pripadnika vojne policije”, navode iz Suda BiH.

Dalje se navodi da je Cikotić propustio da preduzme sve moguće mjere u granicama svojih ovlaštenja da spriječi ubistva i nečovječno postupanje, a što je, kako se navodi, izvršeno na način da su, nakon što je Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Bugojno, kao de facto autoritet civilne i vojne vlasti na području opštine Bugojno, čije su se odluke poštovale i provodile, donio odluku da se određeni broj zarobljenika hrvatske nacionalnosti koje je označio kao “esktremni dio” tajno likvidira.

“Optuženi se tereti i da je izdavao naredbe da se zarobljena lica hrvatske nacionalnosti izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, svjestan da je takvo postupanje nedozvoljeno i nezakonito, jer im je na takav način ugrožen život, na koji način je nečovječno postupao prema njima”, naveli su iz Suda BiH.

Hronika

EPILOG TRAGEDIJE U TUZLI! Usmrtio ženu, pa POKUŠAO DA PRESUDI SEBI

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli hospitalizovan je muškarac koji je danas u prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle usmrtio žensku osobu.
Muškarac inicijala E. S. T. jutros je usmrtio žensku osobu S. B. sa kojom je živio u istoj kući u tuzlanskom prigradskom naselju Lipnica. Policiji je ubistvo prijavio njihov prijatelj, nakon čega se pristupilo nasilnom ulasku u objekat.

Prema informacijama do kojih je došao Klix, policija je u jednoj sobi pronašla usmrćenu ženu te muškarca sa ubodnim ranama u predjelu stomaka, nastalim najvjerovatnije nožem.

Kako su rekli iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, pacijent je po prijemu intubiran i trenutno se nalazi u operacionoj sali.

– Operacija je završena. Pacijent je na kontrolisanoj mehaničkoj ventilaciji. Trenutno je u stabilnom stanju i smješten je u Jedinici intenzivne njege Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju – rečeno je za Avaz iz UKC-a Tuzla.
Policija i tužilac su trenutno na mjestu događaja obavljaju uviđaj, utvrđujući sve detalje zločina.

– Dežurni tužilac će izdati naredbu za obdukciju tijela preminule kako bi se utvrdili tačni uzroci smrti. Više informacija ćemo biti u mogućnosti saopštiti nakon obavljanja uviđaja, obdukcije i potrebnih istražnih radnji – rekao je Admir Arnautović, potparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

S druge strane, komšije izjavljuju da je riječ o muškarcu sa mađarskim državljanstvom, a u kuću u kojoj je počinjeno ubistvo skupa sa ženskom osobom doselili su se prije nešto više od godinu dana.

Muškarac koji je dane provodio u invalidskim kolicima i usmrćena žena sa komšijama nisu ostvarivali bliži kontakt. Ali, ovaj slučaj su mještani Lipnice dočekali s nevjericom, ističući da je riječ o mirnom prigradskom naselju.

Nastavi čitati

Hronika

DRAMA U BEOGRADU! Dvojica mladića pokušala da ubiju maloljetnike

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istragu protiv Mihaila T. (22) i Uroša P. zbog sumnje da su 10. februara 2024. godine u parku između ulica Vojislava Ilića i Vladimira Tomanovića pokušali da ubiju dvije maloljetne osobe.
Mihailu T. i Urošu P. naredbom o sprovođenju istrage na teret se stavlja krivično djelo teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu.

Protiv Alekse R. i Aleksandra N. koji su učestvovali u kritičnom događaju, biće sprovodne dokazne radnje zbog sumnje da su počinili krivično djelo učestvovanje u tuči.

Prema naredbi o sprovođenju istrage, postoje osnovi sumnje da su Mihailo T, Uroš P, Aleksa R, Aleksandar N. i još jedan maloljetnik, protiv kojeg je postupak razdvojen, 10. februara oko 20.45 časova u parku između ulica Vojislava Ilića i Vladimira Tomanovića pojurili oštećene.

Aleksandar N. je sustigao jednog maloljetnika i oborio ga na zemlju, zatim ga je Uroš P. nekoliko puta udario u predjelu glave i tijela, nakon čega mu je Mihailo T. oštrim sječivom zadao četiri uboda u predjelu sakralne i glutealne regije.

Nakon toga osumnjičeni su, kako se sumnja, sustigli i drugog maloljetnika kojem je Uroš P. metalnom šipkom zadao nekoliko udaraca u predjelu glave i tijela, a Mihailo T. oštrim predmetom zadao šest uboda u predjelu leđa i gluteusa.

Branili se ćutanjem

Mihailo T. i Uroš P. na saslušanju su se branili ćutanjem odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu, dok će Aleksa R. i Aleksandar N. biti saslušani u redovnom postupku.

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da Mihailu T. i Urošu P. odredi pritvor da ne bi uticali na svjedoke, da ne bi ponovili krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Hronika

SUĐENJE MONSTRUOZNOM UBICI! Dalibora Mandića snimilo 20 kamera, ALI NIJEDNA NIJE SNIMILA NJEGOVO LICE

Najmanje 20 nadzornih kamera snimilo je ubicu Ariela Bogdanovića, prije i poslije zločina, ali se na snimcima ne vidi lice ubice i ne može se reći da li se radi o optuženom Daliboru Mandiću!
Svi snimci su, na zahtjev sudskog vijeća, danas prikazani na nastavku suđenja u Okružnom sudu u Banjaluci, uključujući i dva snimka na kojima se vidi svirepi zločin.

Snimci ukazuju da je ubica prije zločina na sebi nosio crni donji dio trenerke i crveni šuškavac sa kapuljačom. Ispod šuškavca na leđima je imao ruksak i sivi duks sa kapuljačom. Međutim, sve vrijeme je preko glave nosio kapuljaču i njegovo lice se ne vidi, prenosi ATV.

Kamere otkrile rutu kretanja
Na osnovu snimaka jasno se vidi putanja kojom se kretao. U 18:50 časova ubica je snimljen kako prelazi ulicu na kružnom toku kod ”Еuro benc” pumpe i trčećim korakom, pješačkom stazom ide ka Rebrovačkom mostu. Snimljen je kako prelazi most i istočnim tranzitom prolazi ispred kapije Kampusa. Na kružni tok kod ”Delta planeta” stigao je u 19:02 i nastavio trčati prema banjalučkom ”Velesajmu”.

U 19:26 časova vraća se prema ”Delti”, ali sada trči ulicom Frana Supila, iza ”Delte”. Tu je snimljen iz tri ugla kako ide prema istočnom tranzitu. Upravo na tranzitu u 19.35 časova sustiže pokojnog Ariela i zvjerski ga zbada nožem, što su snimile kamere ”Nestro pumpe”. Nakon svirepog zločina ubica bježi u Kampus i snimljen je kako prolazi kroz kapiju u Aleji Svetog Save.

Prema službenim zabilješkama MUP-a Republike Srpske i nalazima vještaka Jelene Ilić ubica u 19:40 časova izlazi iz Kampusa u Bulevaru vojvode Živojina Mišića i odlazi prema konzulatu Hrvatske. Međutim, tada ne sebi nema crveni šuškavac, već sivi duks i tamni ruskak na leđima. Ponovo prelazi Rebrovački most i odlazi ka naselju Starčevica gdje je u 19.45 snimljen kod kafića ”Mađio”.

Mandić negirao da je on na snimcima
Na pitanje suda Mandić je negirao da se on nalazi na snimcima u crvenom šuškavcu. Međutim, potvrdio je da je kritično veče džogirao i trenirao na terenima Kampusa, te da je na sebi imao sivi duks, ruksak i crni donji dio trenerke, ali nije mogao da se izjasni da li se on nalazi na nekom od prikazanih snimaka.

Vještak Jelena Ilić nije mogla da se izjasni da li se na snimcima nalazi optuženi Mandić, pa je tužilac Tanja Mrđa predložila da se izvrši antropološko vještačenje, koje bi uradio vještak iz Slovenije Gregor Kovač. Međutim, sud je taj prijedlog odbio, navodeći da je tužilaštvo to vještačenje trebalo tražiti mnogo ranije.

Na duksu bila krv, ali nije vještačena na DNK žrtve
Na zahtjev suda ponovo je saslušana Božana Ilić, biolog, koja je vještačila DNK tragove na sivom duksu i crvenom šuškavcu koji su oduzeti od Mandića. Pojasnila je da je na duksu otkriven miješani DNK trag, za koji nije mogla da potvrdi ni da isključi da pripada Mandiću, jer se samo djelimično poklapa s njegovim DNK.

Vještak je naglasila da je na kapuljači duksa uočena mrlja za koju je testom potvrđeno da potiče od ljudske krvi. Međutim, tokom istrage tužilaštvo od vještaka uopšte nije tražio da tu krv uporedi sa DNK tragom Ariela Bogdanovića.

Nož bio u ruskaku koji nije vještačen
Sudija Dragan Uletilović ukazao je da je Mandić u priznanju, koje je dao u policiji, a potom povukao pred sudom, naveo da je nakon ubistva crveni šuškavac i nož (koji tokom istrage nije pronađen) stavio u ruksak. Međutim, taj ruksak uopšte nije vještačen, kao ni Mandićeve patike, pa je Uletilović upitao vještaka da li bi u njemu ostali tragovi.

”Moguće. Ako su nož i šuškavac bili u ruskaku za očekivati je da bi u njemu pronašli biološke tragove”, rekla je vještak, koja je pojasnila da na crvenom šuškavcu nije bilo DNK tragova.

Telefon isključen u 19.47 časova
Mandićev telefon ”nokia” vještačio je Miroslav Ćurković koji je naveo da je broj optuženog ugašen u 19.47 časova. Mandić je u sudnici pojasnio da to veče, kada je išao na džoigranje, telefon nije nosio sa sobom, već ga je ostavio u stanu. Budući da je ranije svjedočio da je za ubistvo saznao iz onlajn medija, Mandić je pojasnio da je to čitao na drugom telefonu ”Tesla” u kojem nije imao karticu. Poziv koji je to veče uputio policiji, kada su došli da ga hapse, uputio je s ”nokije”, ali nakon što ju je upalio.

Izvođenje dokaza time je okončano, a izvošenje završnih riječi zakazano je za 12. mart.

Nastavi čitati

Aktuelno