Connect with us

Politika

Potvrđena oslobađajuća presuda Mektiću

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić, te Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija oslobođeni optužbi za zloupotrebe položaja u projektu koji je finansirala EU.
Garaplijin branilac Adna Dobojlić potvrdila je, prenosi Birn, da je zaprimila drugostepenu presudu u kojoj je navedeno da je kao neosnovana odbijena žalba Tužilaštva BiH i potvrđena ranija sudska odluka, dok je Mektić na svom “Tviter” nalogu objavio sadržaj drugostepene presude.Sud BiH je prvostepenom presudom od 17. marta oslobodio Mektića i ostale optužbi za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, vrijednog oko 198.000 evra, a koji je EU finansirala od 2015. do 2017. godine.

Sud je tada zaključio da Tužilaštvo nije dokazalo nijednu od devet tačaka optužnice koja ih tereti da su iskoristili službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Golijanin je bio optužen u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “INZA” iz Sarajeva.

Tužilaštvo je na žalbenoj sjednici 23. augusta zatražilo ukidanje presude i predložilo da se, kao novi dokaz, uvede završni izvještaj o provjeri rashoda koji je uradio spoljni revizor koga je angažovala EU.

Taj izvještaj je Tužilaštvo dobilo u maju, nakon izricanja prvostepene presude, a odbrane su tražile da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

Na drugostepenu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Politika

NOVI SKANDAL VLADE ĐAJIĆA! Šalje helikopter po pjevača, a DJECA BEZ TERAPIJE prinuđena da idu u Zagreb! (VIDEO)

U još jednom skandalu koji je potresao Univerzitetski klinički centar (UKC), otkriveno je da je direktor ove ustanove, dr. Vlado Đajić, zloupotrijebio svoj položaj kako bi omogućio prevoz jednog od članova benda “Žare i Goci” helikopterom do bolnice. Ovaj čin, koji je izazvao ogorčenje javnosti, dolazi u trenutku kada UKC pati od ozbiljnog nedostatka osnovnih medicinskih zaliha, ali i hrane.

Prema vlastitom priznanju pjevača, Đajić je iskoristio svoje ovlasti kako bi organizovao prevoz pjevača helikopterom, koristeći resurse koji su namijenjeni za hitne medicinske slučajeve. Ovaj čin ne samo da je neetičan, već i neodgovoran, s obzirom na to da su resursi UKC-a već u ozbiljnoj nestašici.

Paralelno sa organizacijom koncerata i privatnim povlaštenim prevozom pojedinih pacijenata, oni drugi nemaju takvu sreću, a ni poznanstvo sa Đajićem. Jedna od njih je i Mirečla Rogić koja je prinuđena da svoje bolesno dijete na terapije vodi u Zagreb, jer ih na UKC-u nema!

-Ne znam dal je ovo tačna informacija a i nije ni bitno više, želim da znam da li vi Vlado Đajiću radite vas posao ili samo pjevate, roštiljate i organizujete kojekakve jebatanje… Zasto Vlado Đajiću moje dijete na svaki ostanak u vašoj ustanovi ne bude zbrinuto i ne dobije adekvatnu stručnu pomoć, zašto stalno moramo da tražimo spas i medicinsku pomoć STALNO van naših granica i mimo VAŠEG UKC-a ako ste već kako rekoste na svjetskom nivou?!?!?! Zašto Vlado Đajiću neki novac ne uložite u edukaciju mladih školovanih ljekara koji zaista vole i žele da rade u VAŠEM ukc, zašto Vlado Đajiću ne radite na nabavci potrebnog materijala za rad, na dječijim odjelima, zašto ne unapredjujete i edukujete ljude za dječija odjeljenja, zasto zašto i zašto…Vi ste kako kazete Ljekar po struci i vjerujem da znate sta je reprogramabilna valvula i ona košta od 3 do 10 hiljada eura plus ruke neurohirurga, vjerujem da je Breskvica do sada sa vama OTPJEVALA na stotine ovakvih valvula, a moje dijete u statusu sa takvom valvulom na hitnom prijemu se gleda kao leteći tanjir sa tom valvulom i ne moze da dobije adekvatnu pomoć ni neurohiruršku niti običnu punkciju te valvule jer NIKO NIKO NE ZNA DA URADI PUNKCIJU likvora IZ ŠANTA NITI IMAJU ČIM! Zasto moje svaki put životno ugrozeno dijete u takvom stanju mora da trazi spas u drugim ustanovama van nase drzave ZAŠTO!?!?!???? OGORČENA SAM, LJUTA I POČINJEM DA SE STIIDIM I GRADA I ZEMLJE U KOJOJ SAM RODJENA, STIDIM SE REPUBLIKE KOJU JE MOJ OTAC STVARAO I RADI ISTE ŽIVOT IZGUBIO… MISLIM DA JE KRAJNJE VRIJEME DA SE OVOM JAVAŠLUKU OVOG ČOVJEKA STANE U KRAJ JER MOJE DIJETE I JA SMO SAMO JEDNA KAP U MORU HAOSA KOJI SE RADI. ZAO MI JE ONIH LJEKARA KOJI SAVJESNO I ĆUTKE I S ALJBAVLJU RADE SVOJ POSAO I TRPE I ISPAŠTAJU I ONI I MI PACIJENTI ZBOG OVOG NESOJA… OGORČENA SAMMM I LJUTA DO ZLA BOGA, napisala je Rogić na svom FB profilu.

Generalno svi pacijenti na UKC-u suočavaju se sa strašnim uslovima. Svi oni svjedoče o nedostatku osnovnih lijekova kao što su andoli, gaza, sapun i vata. Mnogi su prisiljeni sami nabavljati terapije koje bi trebale biti osigurane u bolnici. Ovakva situacija je neprihvatljiva i direktno ugrožava zdravlje i živote pacijenata, ali Đajić se ne ometa.

PARA ZA LIJEKOVE NA UKC-u NEMA! Doktori rade bez osnovnih sredstava, a ĐAJIĆ FINANSIRA OVE PORTALE!

 

Još alarmantnije je to što Đajić godinama, pored zloupotrebe djece koristi svoj položaj za politički marketing, pokušavajući da svojom funkcijom u UKC-u pridobije političke poene, pod parolom “Ako ste dobri sa doktorom, možda se i spasite”.

Ovo nije prvi put da se UKC suočava s krizom upravljanja. Zaposleni u ovoj ustanovi već duže vrijeme ukazuju na probleme u vođenju i loše uslove rada. A, o svemu je u NSRS otvoreno govorila i poslanik SDS-a dr, Maja Stojić Dragojević.

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

 

Ovaj skandal samo je još jedan u nizu ali je takođe još jedan podsjetnik na potrebu za transparentnošću i odgovornošću u javnim ustanovama. Zdravstveni sistem mora biti vođen principima profesionalnosti i etike, a ne ličnim interesima i političkim ambicijama, Vlade Đajića.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Politika

Nećemo imenovati sudije u USTAVNI SUD BIH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Narodna skupština neće imenovati sudije u Ustavni sud BiH da bi tamo bili samo ukras.

“Zbog čega bismo sada imenovali sudije kad smo svjedoci potpuno nezakonitog mijenjanja pravila bez učešća bilo koga iz Republike Srpske. Ako su oni već rekli da mogu sve da rade bez sudija iz Republike Srpske, pa zašto da ih mi imenujemo da tamo pale i gase klima-uređaje”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je struktura Ustavnog suda BiH narušena od Federacije BiH, visokog predstavnika i nekoliko moćnih ambasada, koji su mijenjali Dejtonski sporazum i zloupotrijebili dejstvo aneksa četiri i deset.

“Znamo ko je kriv za krizu u BiH. Trude se da izbace Srpsku iz BiH, ali Republika Srpska se može izbaciti samo sa njenim narodom, Ustavom i teritorijom, bez toga ne može”, poručio je Stevandić.

Komentarišući dolazak Kristijana Šmita na Kozaru i Donju Gradinu, Stevandić je rekao da je strašno licemjerje dolaziti na takva mjesta nakon što je nosio vijenac na grob nacističkog pilota Vernera Moldersa.

“Uvrijedio je sve žrtve u Donjoj Gradini i na Kozari, jer se zalagao za rehabilitaciju ljudi koji su te zločine činili”, rekao je Stevandić, dodajući da je Šmitov pijetet lažan i u svrhu marketinga.

Stevandić je rekao da nije glasao za deklaraciju o protivljenju otvaranju rudnika litijuma u okolini Lopara, jer je smatrao da je stvorena velika podjela u vezi sa ovim pitanjem i da nema naučne baze za odlučivanje.

“Smatram da za ovakve stvari treba i ekološka studija i studija o geološkim istraživanjima. Mi smo imali predizborno opredjeljivanje za i protiv. Imali smo s jedne strane velike podjele među narodom, a s druge strane marketing”, naveo je Stevandić.

Nastavi čitati

Politika

Izborni zakon Republike Srpske ide pred USTAVNI SUD

Zajednička komisija Vijeća naroda Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske danas nije postigla usaglašavanje o Izbornom zakonu RS, a na koji su delegati Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda početkom maja pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pa će konačnu odluku o stupanju na snagu ovog zakona donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Može se reći da je ovakav epilog potpuno očekivan, jer nijedan zakon koji je dosad došao do ove Komisije nije dobio potrebnu saglasnost.

Nakon ovakve situacije, Narodna skupština RS dužna je da dostavi stenogram sjednice prema Vijeću naroda Republike Srpske, a koje onda u roku od sedam dana treba da prikupi neophodnu dokumentaciju i dalje je uputi prema Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa.

“Nakon što dokumente dostavimo Ustavnom sudu RS, oni su dužni da u roku od 30 dana riješe to pitanje”, kazala je za “Nezavisne novine” Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS.

U daljem, Ustavni sud RS treba da odluči da li je Izborni zakon RS povrijedio vitalni nacionalni interes na koji su se pozvali Bošnjaci.

Ukoliko odluči da je došlo do povrede, zakon se vraća u Narodnu skupštinu RS, a ukoliko nije bilo povrede veta, zakon se prosljeđuje predsjedniku Republike Srpske koji onda treba da potpiše ukaz o stupanju na snagu tog zakona.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je Izborni zakon Republike Srpske 19. aprila ove godine.

Početkom maja, Klub delegata bošnjačkog naroda pokrenuo je pitanje veta na ovaj zakon, smatrajući da on nije donesen u skladu sa Ustavom BiH.

Međutim, Vijeće naroda RS na sjednici održanoj sredinom maja, nije postiglo saglasnost o Izbornom zakonu RS, jer su za njega glasala samo četiri delegata iz Kluba Bošnjaka, te je on proslijeđen na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i parlamenta Srpske.

Nastavi čitati

Aktuelno