Connect with us

Region

POZADINA JEZIVOG SLUČAJA U NOVOM SADU: Da li su roditelji koji su ubili djecu pa sebe žrtve manipulatora

Ako se utvrdi da su majka i otac dječaka pripadali vjerskoj zajednici koja ih je podstakla da usmrte djecu pa sebe, istragu treba preusmjeriti, a onima koji su ih na to nagovorili prijeti stroga zatvorska kazna.

Istražitelji u Novom Sadu još utvrđuju sve okolnosti ubistva dva dječaka od jedne i tri godine u kući u Petrovaradinu. Nezvanične informacije govore o tome da su djecu pesticidom otrovali njihovi roditelji, koji su se poslije toga ubili bacivši se s krova solitera na Limanu. Ukoliko bi ovakva pretpostavka bila potvrđena vještačenjem, to bi značilo da krivičnog postupka ne može biti.

Međutim, potrebno je utvrditi da li je neko podstrekao ovaj mladi bračni par da učini ovakav zločin. U tom slučaju, krivično bi odgovarali oni koji su ih podstrekavali na ubistvo djece, a takođe i na sopstveno samoubistvo.

“Potrebno je veoma pažljivo istražiti ovaj slučaj u kome formalno nema okrivljenog, jer nema osnova za pokretanje krivičnog postupka za ubistvo djece prema supružnicima koji su izvršili samoubistvo. Okolnosti ukazuju da postoji velika mogućnost da ih je možda neko naveo na samoubistvo ili im pomagao u tome, što je i kod nas, kao i u mnogim drugim zemljama propisano kao posebno krivično djelo”, kaže dr Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

U medijima se spominje mogućnost da je neka destruktivna sekta povezana sa ovim događajem, a to treba da bude predmet odgovarajuće istrage.

“Nažalost, postoje podaci i o takvom djelovanju određenih sekti, koji uvijek biraju žrtve koje su u psihološkim i socijalnim problemima, pa ih izuzetno jakim manipulacijama navode da učine nešto na svoju štetu, a pritom i samoubistvo predstavljaju kao spasenje. Taj problem nije samo krivičnopravni, već i šire društveni. Zato treba reagovati, prije svega, socijalnom i psihološkom podrškom ljudima koje su žrtve takvih veoma opasnih manipulacija, a tu bi svakako korisnu ulogu mogle da odigraju i tradicionalne religijske zajednice, jer svaka tradicionalna religijska zajednica je humanog karaktera i može pomoći ljudima da se zaštite od kvazireligijskih delovanja kao oblika manipulacija, što se u praksi svodi na jedno drastično sujeverje”, objašnjava profesor Milan Škulić.

Kada se radi o krivičnopravnoj optici ovog slučaja, riječ je o teškom ubistvu djece, za koje je propisana i kazna doživotnog zatvora, ističe naš sagovornik. Ukoliko se potvrdi pretpostavka da su to učinili roditelji, oni su sami sebi presudili skočivši sa solitera u smrt. Njihovim samoubistvom, međutim, nameće se pitanje da li je neko učinio krivično djelo navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu.

“Kažnjivo je kako navođenje, tako i pomaganje u izvršenju samoubistva, pod uslovom da ono bude izvršeno ili pokušano. Kod navođenja je riječ o radnjama sličnim radnjama podstrekavanja kao oblika saučesništva, a to su sve one radnje kojima se kod drugoga stvara ili učvršćuje volja da izvrši određeno delo, u ovom slučaju samoubistvo. Stvaranje volje postoji kada neko lice nije imalo ideju da to učini, ali mu je osumnjičeni stvorio tu ideju. Kod učvršćenja volje, riječ je o situaciji kada je volja postojala, ali je bila nedovoljno jaka. Tu dolaze u obzir razne radnje kojima se samoubistvo prikazuje kao dobro i adekvatno, a ako je riječ o sekti, onda se ono prikazuje kao „ulazak u raj” ili nekakvo „spasenje duše” i slično”, kaže profesor dr Milan Škulić.

Djelovanje sekti obično je kombinovano sa nekim sujeverjem, koje je prijemčivo za ljude sa određenima problemima u životu, pa se bježanje iz života predstavlja kao rješenje problema. Samoubilačka volja kod žrtve se stvara i učvršćuje različitim manipulacijama.

Kod pomaganja u samoubistvu riječ je o svim mogućim radnjama koje žrtvi omogućavaju ili olakšavaju da izvrši samoubistvo. To može biti fizičko i psihičko pomaganje. Fizičko se svodi na pribavljanje sredstava za samoubistvo, poput oružja, oruđa, otrova i slično, a psihičko pomaganje može biti davanje saveta o tome kako izvršiti samoubistvo, na primer na koji način je najbolje skočiti sa visoke zgrade tako da to bude sigurna smrt, ili kako da se iseku vene tako da krv istekne, i slične”, navodi profesor Škulić.

Posebno teži oblik ovog krivičnog djela postoji ako je učinjeno prema maloljetniku ili licu koje se nalazi u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Propisana kazna je od dvije do deset godina zatvora. Postoji još teži oblik ovog djela, koji se kažnjava isto kao teško ubistvo, a to je ako se izvrši prema djetetu koje nije navršilo 14 godina, ili prema licu koje je u stanju neuračunljivosti. KZ u ovim slučajevima propisuje kaznu od najmanje deset godina zatvora ili doživotni zatvor.

Ističe da je samoubistvo uvijek jedan izuzetno destruktivan faktor u svakom društvu i uvijek zahtijeva pojačanu pažnju u istraživanju motiva i uzroka, kao i utvrđivanju da li je postojalo navođenje i pomaganje na samoubistvo, jer je to izuzetno opasno po društvo, a naravno još je drastično opasnije ako iza toga stoje neke organizacije poput sekti, što zahtijeva izuzetnu pažnju i oštru kaznenu reakciju. To je zapravo jedna vrsta ubistva, gdje izvršilac ubija drugog čovjeka njegovim sopstvenim rukama, odnosno pretvara ga u sredstvo svog zločina.

Prije nekoliko godina, javnost je bila uznemirena užasnim snimkom na društvenim mrežama na kojem se vidi mladić koji doziva psa, a zatim ga ubija nožem uz izgovaranje reči „kefo zote”. To je i naziv sekte za koju se vjeruje da stoji iza više ubistava pasa, a stručnjaci tvrde da je satanistička. Mladiću i njegovoj djevojci, koja je snimila zločin, izrečene su zatvorske kazne.

Ritualna ubistva i ubijanje životinja karakteristična su i za posebno opasne sekte među kojima su Crna ruža, Red vukodlaka, Vatre pakla, Satanina crkva i druge koje djeluju u mnogobrojnim državama širom svijeta, ali i u Srbiji. Sljedbenici ovih organizacija vrebaju psihički nestabilne ljude koje nemaju razumijevanja porodice ili imaju velike životne probleme. To čine u direktnom kontaktu, a posljednjih godina sve češće preko društvenih mreža. Žrtvama manipulišu, oduzimaju im imovinu i navode ih na samoubistvo.

Organizacija zvana Biblijsko spasenje je pre nekoliko godina građanima Novog Beograda dijelila letke obećavajući da će im pomoći da ne odu u pakao, zauzvrat tražeći da im prepišu imovinu. Prošle godine tužilaštvo je istraživalo rad jedne pseudovjerske zajednice koja je obećavala izlječenje od najtežih bolesti i izbavljenje iz nemaštine.

Nije poznato koliko sekti postoji u Srbiji, niti koliko pristalica imaju. U policiji ne postoje specijalizovana odjeljenja za borbu protiv vođa ovakvih organizacija, niti se u dovoljnoj mjeri prati rad vjerskih zajednica.

Mnoge opskurne organizacije uspijevaju da se registruju, zbog čega im neki građani vjeruju. Veliki broj samoubistava pada u zaborav javnosti i nikada se ne istražuje zbog čega je neko digao ruku na sebe.

Region

OVAKO JE IZGLEDAO PROTEST ispred Vlade Crne Gore zbog rezolucije o Srebrenici! Orilo se “IZDAJA”

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici večeras je održan protest zbog najave vlasti da će u Ujedinjenim nacijama podržati rezoluciju o Srebrenici.

Organizatori skupa poručili su ranije da je Vlada Milojka Spajića na najgrublji način pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da je njihova nacionalna dužnost da se odupru još jednom pokušaju da se Srbima kao narodu nametne kolektivna krivica.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović rekao je da su građani Crne Gore ogorčeni zbog namjere vlasti ove države da glasa za rezoluciju u Srebrenici, prenosi RTRS.

On je istakao da će se suprotstaviti namjerama vlasti Crne Gore i zapadnog faktora koji želi Srbima da stavi etiketu genocidnog naroda.

– Još se nadamo da će doći do izmjena i da Vlada Crne Gore neće podržati ovu rezoluciju – rekao je Vuksanović.

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”, Srpski kulturni klub “Sveti Sava”, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO “Herceg” – Pljevlja, NVO “Srpska nit”, NVO “Božuri”, NVO “Stupovi”, NVO “Miholjski zbor”, NVO “Serdar” i Noćni vukovi. Takođe, na okupljanju se mogu čuti uzvici „izdaja, izdaja”, prenose Vijesti. me.

“Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici 22. maja od 19 časova, kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali nadajuću se pravdi i za srpski narod”, naveli su ranije u izjavi za portal IN4S organizatori protesta.

Oni su poručili da “podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način je pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe”.

“Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu”, rekli su organizatori skupa.

Skup su podržale i političke partije – Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora i Slobodna Gora.

UP je ranije danas saopštila da će snimati to okupljanje, od 18 časova do završetka okupljanja.

Nastavi čitati

Region

SUTRA PROTESTI ISPRED ZGRADE VLADE U PODGORICI zbog najavljenje podrške rezoluciji o Srebrenici

Predstavnici 11 organizacija iz Crne Gore najavili su za sutra protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, zbog najave izvršne vlasti da će u UN podržati najavljenu rezoluciju o Srebrenici.

“Pozivamo sav slobodoljubiv narod Crne Gore koji je sa nama čuvao svetinje i duže od godinu dana bio u litijama da nam se priključi ispred Vlade Crne Gore u Podgorici sutra od 19.00 časova kako bismo poslali poruku onima koje smo tada podržali, nadajuću se pravdi i za srpski narod”, naveli su organizatori.

Predstavnici ovih organizacija ocijenili su da je Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti trodecenijske borbe.

“Ne pristajemo na nastavak servilne politike koju je trasirao Milo Đukanović, a danas nastavljaju neki drugi. Naša nacionalna dužnost je da se odupremo još jednom pokušaju da nam se nametne kolektivna krivica kao narodu”, poručili su organizatori skupa.

Organizatori skupa su Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”, Srpski kulturni klub “Sveti Sava”, Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918.

Protest organizuju i nevladine organizacije “Herceg”, “Srpska nit”, “Božuri”, “Stupovi”, “Miholjski zbor”, “Serdar”, “Noćni vukovi”.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno je na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.

Nastavi čitati

Region

NASTAVAK AKCIJE “ARMAGEDON”: Pohapšeni pedofili širom Srbije

Uhapšeno je sedam osoba sa teritorije Republike Srbije.

Više javno tužilaštvo u Beogradu, Posebno odjeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u saradnji sa policijskim službenicima Uprave za tehniku, Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i policijskim službenicima policijskih uprava Smedereva, Pirota, Šapca, Leskovca, Tutina, Vranja i Bora su uspešno nastavili sprovođenje akcije “Armagedon”, i dana 21.5.2024.godine lišeno je slobode sedam (7) lica sa teritorije Republike Srbije.

Uhapšeni su:

M. C. (1958) iz Šapca,
N. B. (2000) iz Pirota,
P. S. (1999) iz Leskovca,
M. A. (1980) iz Tutina,
P. D. (2000) iz Smedereva,
L. L. (1995) iz Vranja,
M. M. (1993) iz Negotina,

Oni se sumnjiče da su izvršili krivična dela Prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju iz čl. 185 i Polno uznemiravanje iz čl. 182a KZ RS, na taj način što su u dužem vremenskom periodu, putem Interneta, preuzimali, čuvali i delili sadržaje nastale iskorišćavanjem dece u pornografske svrhe, kao i putem društvenih mreža sa svojih lažnih naloga stupili u komunikaciju sa maloletnim licima, slali fotografije i video zapise pornografske sadržine i pribavili sadržaje nastale eksploatacijom maloletnog lica.

Prilikom pretresanja stanova osumnjičenih lica, uvidom u računare i računarsku opremu pronađene su fotografije i video zapisi nastali seksualnom eksploatacijom dece, u najvećem broju slučajeva uzrasta od 6 do 10 godina, ali i uzrasta ispod 2 godine. Takođe su pronađene poruke kojima su osumnjičeni polno uznemiravali djecu i maloljetna lica, odnosno pojedini tražili od njih da im pošalju slike i video snimke na kojima su obnaženi.

Sprovođenjem ove akcije je nastavljeno proaktivno postupanje Posebnog odjeljenja za VTK i Ministarstva unutrašnjih poslova na identifikaciji lica povezanih sa seksualnom eksploatacijom djece na Internetu, kao i uspješna saradnja sa platformom Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu djecu (NCMEC) iz SAD i Interpolom, sve u cilju kontinuirane zaštite djece i maloletnih lica.

Za šest osumnjičenih lica je određeno zadržavanje do 48 sati i isti će, u zakonskom roku, uz krivične prijave, biti privedeni u Posebno odjeljenje za borbu protiv VTK, VJT u Beogradu, dok će za jedno lice krivična prijava biti podnijeta u redovnom postupku.

Nastavi čitati

Aktuelno