Connect with us

Banjaluka

Preduzeće „Vodovod“ proslavilo KRSNU SLAVU

Preduzeće “Vodovod” AD Banja Luka obilježilo je 14. januar, Svetog Vasilija Velikog – svoju krsnu slavu.

Na početku je služen pomen za borce ovog javnog preduzeća, koji su utkali svoje živote u temelje slobodne Republike Srpske.

Direktor ovog preduzeća, Predrag Duduković poručio je kako „Vodovod“ ima moralnu, ljudsku i svaku drugu obavezu da se na početku naprije oduže radnicima ovog kolektiva koji su stradali boreći se za slobodu u kojoj danas živimo i radimo.

–Svake godine, obilježavajući krsnu slavu napšeg preduzeća, najprije odamo počast ali i osvježimo sjećanje na ljude koji su dali svoje živote za slobodu Srpske. Jer, dok ih se sjećamo oni će da žive – kazao je Duduković.

Obilježavanje krsne slave preduzeća nastavljeno je lomljenjem slavskog kolača i uručenjem zahvalnica prigodnih nagrada penzionerima i jubilarcima, odnosno svim onim radnicima „Vodovoda“ koji su proveli svoj životni vijek ili pak dio njega upravo u ovom radnom preduzeću.

Obraćajući se radnicima ovog javnog preduzeća, govoreći o protekloj godini, ali i planovima za godinu pred nama, Duduković je iskoristio priliku da naglasi i šta su to prioriteti “Vodovoda”.

–Prošla godina je bila veoma izazovna. U njoj smo imali dosta toga – od ukidanja naknade za mjerno mjesto, cijene vodem kao i povećanja cijene električne energije, povećanih troškova svih ulaznih parametara, što je sve dodatno opteretilo rad „Vodovoda“. Mi smo jednom racionalnom politikom poslovanja, uspjeli prevazići sve te probleme.

Uz sve, ističe Duduković, „Vodovod“ je obnovio i vozni park, nabavio novu cisternu za vodu, nove bagere, a u Sektoru proizvodnje su reparirali jednu pumpu, jednu novu nabavili, dok je treća u planu nabavke.

-Pred nama je nabavka solarnih panela, što je imperativ u idućoj godini i ozbiljnije ulaganje u rekonstrukuciju vodovodnog sistema Banjica. A cilj je na kraju krajeva, da se „Vodovod“ vrati tamo gdje je bio nekada, kada je bio stabilno i jako preduzeće – zaključio je direktor „Vodovoda“, Predrag Duduković.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno